Kontrowersje wokół prowokacji mikesza i mavra. (1 przeglądających) (1) Gość
-
mikesz
-
|
Wątek został przeniesiony z tego tematu: Nadleśnictwo, rowerzyści i zniszczone drogi.
Wpis moderatora.
Ja do nadleśnictwa już dzwonił i pisał nie będę, a tym bardziej chodził na kolanach.
Hmm, teraz już wiem dlaczego schodzę ..(tekst usunięty przez moderatora) i mam gdzieś ..(tekst usunięty przez moderatora). Nadleśniczy ma nas w nosie. A więc i ja mam w nosie ..(tekst usunięty przez moderatora).
Fajnie tak bezkarnie po Puszczy ..(tekst usunięty przez moderatora). Ktoś się w styczniu ..(tekst usunięty przez moderatora) do Puszczy wybiera??? warunek; kamo stosowne do pory roku np. kombinezon pszczelarza, mała biało czarna czatownia do zbudowania "na szybko" o wczesnym świcie z plandeki typu Castorama, karimata, ciepłe gacie...
czekam na propozycje
Pawle, kandydat do Rady Powiatu nie ma czasu na "duperele" na stołek się pcha to i innych rzeczy pilnuje.
|
|
Ostatnio zmieniany: 1 rok, 6 mies. temu przez Paweł.
|
-
mavr
-
-
Włóczykij
-
-
-
|
Paweł napisał:
...kandydatowi do Rady Powiatu Gryfińskiego z ramienia Platformy Obywatelskiej...
Ręce opadają. Niech żyje dialog społeczny.
Faktycznie, ma racje mikesz, ..(tekst usunięty przez moderatora) bo przykład musi isć z góry. Bujać to las, ale nie nas.
|
|
Ostatnio zmieniany: 1 rok, 6 mies. temu przez Paweł. Powód: Wpis sugeruje łamanie prawa
|
-
mavr
-
-
Włóczykij
-
-
-
|
BTW, mikesz , na kiedy planujesz takie wypady? Bo ja jestem chętny i kilkoro znajomych. Kombinezony maskujące się znajdą.
|
|
|
-
mikesz
-
|
Tak w połowie stycznia to na BANK.
Reszta na PRIVA...
edit; ups tu nie masz priva, więc na prawobrzeże OK
|
|
Ostatnio zmieniany: 1 rok, 6 mies. temu przez .
|
-
Paweł
-
-
Szaman (KK)
-
-
-
|
Mikesz, wiadomości prywatne można wysyłać wchodząc na profil danego użytkownika. U góry masz "wyślij wiadomość" i dalej "wyślij email".
|
|
|
-
mikesz
-
|
mavr napisał:
BTW, mikesz , na kiedy planujesz takie wypady? Bo ja jestem chętny i kilkoro znajomych. Kombinezony maskujące się znajdą.
Dobra Mavr, koniec głupich żartów. Bo ja to chyba na policji wyląduję za namawianie do łamania prawa...
|
|
|
-
mavr
-
-
Włóczykij
-
-
-
|
Hehe, dokładnie żarty, żartami. Dziwi mnie natomist brak reakcji na Forum. Gwoli wyjaśnienia byl to nasz żart, który miał sprawdzić czujność miłośników PB. Bo jak wiadomo nie naruszamy (my tzn wszyscy milosnicy przyrody) terenów lęgowych oraz spokoju zwierząt jakichkolwiek a chronionych w szczególności.
|
|
|
-
MarekP
-
-
Włóczykij
-
-
-
|
Też zauważyłem że nasi forumowicze nie ulegają prostym prowokacjom
A jeśli chodzi o nadleśniczego, to wielka szkoda że okazał się pospolitym karierowiczem. Też miałem ochotę pogadać na żywo zamiast czytać POpulistyczne hasełka na ulotkach.
|
|
|
-
Grażyna
-
-
Włóczykij
-
-
-
|
Mylisz się Mavr – reakcja była, i to bardzo szybka a jednym z jej efektów są Wasze wyjaśnienia. Co prawda nie była to reakcja bezpośrednio na forum ale chyba nieco skuteczniejsza – bo bezpośrednio u źródła. Niestety obawiam się, że inne reakcje zaistnieją również poza forum – zbyt wyraźnie do tego zachęca wypowiedź Mikesza (969) i Twoja Mavr (970 i 971), ale te reakcje nie wyjdą na dobre przyrodzie. Niestety też, ta pierwsza nierozważna wypowiedź Mikesza już wywołała negatywne skutki i o tym on sam wie najlepiej...
Swoją drogą naprawdę nie mogę zrozumieć co chcieliście uzyskać taką „prowokacją”?
Cyt. „Nadleśniczy ma nas w nosie. A więc i ja mam w nosie ichnie zakazy”
Przecież to nie są zakazy Nadleśniczego! To nie On je ustanawia, On tak samo musi się im podporządkowywać. Jaki więc sens ma ta wypowiedź poza jawnym przyznaniem się do łamania prawa przez „miłośnika Puszczy i przyrody” i poza jawną zachętą oraz namową do tego innych? Przecież rezerwaty czy strefy ochronne ptaków nie zostały ustanowione dla zakazów, które co niektórzy (jak twierdzą) mają „w nosie” – sens ich istnienia jest zupełnie inny. Kogo chcieliście sprowokować i do czego?
Daleka jestem od chęci bronienia Nadleśniczego ale czy pomyśleliście, że on też jest tylko człowiekiem? Że zarządzanie tak potężną firmą, na dokładkę w czasach gdy ważą się losy Lasów Państwowych jako firmy (i wszystkich lasów państwowych w sensie dosłownym) wymaga często doby dłuższej niż 24 godz., i że czasem nie ma sposobu aby wszystko załatwić w terminie? Ja również – podobnie jak Wy, czekam na załatwienie pewnych ważnych spraw w Nadleśnictwie ale potrafię zrozumieć istniejące uwarunkowania i... czekam cierpliwie, co jakiś czas się przypominając.
Pozdrawiam
Grażyna
|
|
|
-
proman
-
-
Łazik
-
-
-
|
Nadleśniczy sam sobie strzelił w kolano niefortunnymi wypowiedziami więc nie wiem dlaczego mielibyśmy go tłumaczyć a swoim nonszalanckim zachowaniem potwierdził,że oddany na niego głos to głos stracony.
|
|
|
-
mavr
-
-
Włóczykij
-
-
-
|
Grażyna czy się myle czy nie, to juz nie tobie oceniać.
Natomiast co do nadleśniczego, terminów i załatwianaia spraw: w NORMALNEJ firmie jak menager nie ogarnia tematu, to się zmiena menagera, ot cała filozofia zarządzania, niezmiennie prosta.
Reszty nie komentuje. Jeżeli masz jeszcze jakieś zastrzezenia co do moich wypowiedzi, to zapraszam: ul. Pomorska 15- tam są stosowne służby, ze stosownymi uprawnieniami. Życze powodzenia, pozdrów dyżurnego odemnie.
|
|
|
-
Grażyna
-
-
Włóczykij
-
-
-
|
No cóż... dziękuję. To mi wiele wyjaśnia i na pewno nie zachęca do podejmowania na tym forum jakiejkolwiek dalszej dyskusji.
|
|
|
-
Paweł
-
-
Szaman (KK)
-
-
-
|
Myślę, że prowokacja dotycząca np. "pożyczenia sobie" drewna ze stosu byłaby bardziej na miejscu i w temacie  Oczywiście żartuję.
W regulaminie forum jest o tym , że użytkownik kocha przyrodę i staje w jej obronie. Takie prowokacje mogą prowadzić do nieporozumień i właśnie miało to miejsce. Poza tym, takie stwierdzenia mogą być jednak odczytane (przez niektóre osoby) jako zachęta do złych postępków. Proszę więcej nie stosować tego typu "chwytów" i nie obraźcie się, ale w wyniku powstałych kontrowersji zdecydowałem ocenzurować Wasze wypowiedzi (a bardzo nie lubię tego robić).
Mavr, Grażyna jest jednym z najbardziej zasłużonych ludzi w kwestii ochrony przyrody Puszczy Bukowej i doskonale orientuje się w tym co może szkodzić, a co nie. Jest także ekspertem serwisu i ma znaczny wkład w jego tworzenie i funkcjonowanie. Poza tym, jak każdy inny użytkownik, ma prawo do oceny innych wypowiedzi i krytyki. Twoja wypowiedź była arogancka - nie wydaje Ci się ? I tak to zostawisz ?
|
|
|
-
Chris
-
-
Pustelnik (KK)
-
-
-
|
Paweł napisał:
Myślę, że prowokacja dotycząca np. "pożyczenia sobie" drewna ze stosu byłaby bardziej na miejscu i w temacie  Oczywiście żartuję.
Ty sobie żartujesz a ja widziałem jak tydzień temu para dorosłych ludzi (pod 40-tkę) przyniosło sobie na ognisko kilka polanek ze stosu przy drodze górskiej.
|
|
|
-
mavr
-
-
Włóczykij
-
-
-
|
Arogancka w której części? Tak konkretnie? Tak się składa, ze takie jest moje zdanie i je wyraziłem.
|
|
|
-
Paweł
-
-
Szaman (KK)
-
-
-
|
Mavr, chodzi o formę i kontekst a nie o konkretne stwierdzenia. Jakbyś się poczuł, gdyby nadleśniczy odpowiedział: "Czy się mylę czy nie, to nie wam oceniać. Jak chcecie to idźcie na policję i pozdrówcie ode mnie komendanta."
Ale zostawmy już to. Ja tylko sugeruję trochę więcej ogłady i życzliwości - szczególnie wobec tych, którzy stoją po tej samej stronie.
|
|
|
-
mavr
-
-
Włóczykij
-
-
-
|
Lesniczy nie może, bo bierze pensje za moje i twoje podatki, no moze nie akurat pensje, ale inne świadczenia, poza tym wykonuje tzw. "zadania zlecone administracji państwowej" i jest jego zasmarkanym obowiązkiem robic to zgodnie z przepisami. No ja akurat nie jestem.
Poza tym jeśli ktoś chce zabawiać się w ducha swietego, czy jakąś inna istotę wyższą, i kategorycznie twierdzi na temat osób i sytuacji przy których go nie było, lub kategorycznie przewiduje tragiczne skutki, a pozniej dziwi się że ktoś deprecjonuje jego przepowiednie i unika dyskusji, to co tu komentowac?
Forma i kontekst nie jest objeta regulaminem forum, więc temat dla mnie jest tematem zastępczym nie związanym z wątkiem postu i jeśli miałbym się odnieść do cytowanego regulaminu forum to musiałbyś sam się ocenzurować.
Jednocześnie zwracam uwagę na skrajnie niebezpieczne stwierdzenia typu: "nadleśniczy nie ma możliwości załatwienia w terminie, bo jest tylko człowiekiem". Ponury chichot. Czyli co? Znowu władza ma prawo do nieprzestrzegania prawa (bo taka utyrania bidula), ale zwykly obywatel musi, bo jak nie to za mordę i najlepiej pod mur, za domniemane namawianie w przyszości do popełnienia wykroczenia? Co dalej? "Myślozbrodnia"?
Dlatego z pełną odpowiedzialnością oświadczam ze podobna falandyzacja prawa jest niedopuszczalna i dowodzi istnienia podwójnego systemu moralnego: dla władzy i dla reszty "hołoty", oraz wywodzi się typowego myślenia homo sovieticus.
Temat dla mnie jest zakończony, bo postsowieckie systemy wartosci sa dla mnie obce. Chcesz, tnij ile wlezie: Twoje forum, twoje sumienie, twój problem.
|
|
|
-
Paweł
-
-
Szaman (KK)
-
-
-
|
Ale namieszałeś. Leśniczy spokojnie może nam tak odpowiedzieć bo nie ma obowiązku się tu tłumaczyć. Tyle, że byłoby to dla nas przykre, podobnie jak Twoja wypowiedź była przykra dla Grażyny.
Czy się mylę czy nie, to już nie Tobie oceniać. Podobnie jak nie do Ciebie należy kwestia interpretacji regulaminu, troska o moje sumienie itd. Reszty nie komentuję. Jeżeli masz jeszcze jakieś zastrzeżenia, to zapraszam do Rady Etyki Mediów - tam są stosowne służby, ze stosownymi uprawnieniami. Życzę powodzenia, pozdrów sekretarkę ode mnie
Proszę już nie wypowiadać się w kwestii powyższego sporu (chyba że w osobnym temacie).
Wracając do głównego wątku, mamy niespełnioną obietnicę nadleśniczego organizacji spotkania w Glinnej (nadal czekamy) i w ostateczności konfrontację w obszernej audycji na antenie Radia Szczecin, ale to dopiero na wiosnę.
|
|
|
-
mikesz
-
|
Nie brałem udziału w dyskusji ( może i dobrze ) bo taką mam pracę.
Nie rozumiem tu czegoś;
nierozważna wypowiedź Mikesza już wywołała negatywne skutki i o tym on sam wie najlepiej...
co nazywasz negatywnym skutkiem ? ciężkie słowa które padły między nami na linii naszych "skrzynek pocztowych".
Fakt przyznaję się do błędu i namowy Mavra do wzięcia udziału w dyskusji.
Za to przeprosiłem Ciebie i przepraszam również tych którym dobro Puszczy leży głęboko w sercu.
Skutki ??? hmm, wezmę na barki jeśli zajdzie taka potrzeba. Natomiast to, że zerwaliśmy kontakt to raczej na plus jak dla mnie, nie mam już żadnych zobowiązań. Mam tu na myśli zobowiązania honorowe i "kodeks" jaki sobie sami napisaliśmy.
Życzę Ci Grażyno abyś nigdy nie musiała przyznać mi racji, że jednak w stosunku do Ciebie byłem zawsze OK...
pozdrawiam
Ryszard Zawadzki.
Proszę już nie wypowiadać się w kwestii powyższego sporu (chyba że w osobnym temacie)
Przepraszam Pawle, musiałem.
|
|
Ostatnio zmieniany: 1 rok, 6 mies. temu przez .
|
|