Puszcza Bukowa - informacje, mapy, forum, galeria.

Logowanie

Sonda

Jak, według Ciebie, powinno wyglądać zagospodarowanie turystyczne leśnych obszarów w Puszczy Bukowej?

Witamy, Buczynowy Ludku
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

Nadleśniczy Robert Wójcik odpowiada .
(1 przeglądających) (1) Gość

TEMAT: Nadleśniczy Robert Wójcik odpowiada .

1 rok, 7 mies. temu Odp: Nadleśniczy wyrzuci rowerzystów z Puszczy Bukowej ?! #929

• Paweł
  • Szaman (KK)
Tu macie link do internetowego wydania: szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,34959,8412558,Drwale_demoluja_Puszcze_Bukowa.html . Z tymi drogami powiatowymi to jest jednak duża nieścisłość - tylko niektóre są powiatowe !
Ostatnio zmieniany: 1 rok, 7 mies. temu przez Paweł.

1 rok, 7 mies. temu Odp: Nadleśniczy wyrzuci rowerzystów z Puszczy Bukowej ?! #930

• mavr
  • Włóczykij
Haha, 20 ton, śmiech. Naczepy załadowane metrami bukowymi. Powieszchnia prawie 32m2 razy wysokość załadunku minimum 2,5m (choć nikt sie nie bawi w takie sprawy)to 80m3. A ciężar właściwy m3 buczyny to ca. 0,72-0,73 tony. W bajki na temat wagi zestawów to wierzyłem jak byłem mały i nie robilem w logistyce. W efekcie zestaw jak stoi to słychać jak asflat pod nim trzeszczy i główna droga coraz węższa. Że o lkt-ach ciągających tartaczne buki po bruku nie wspomne.
W zeszłtm tygodniu miałem ścięcie z zul-ami wycinającymi oczka kolo Płoni, żółty szlak, też ciągali dłużyce środkiem szutrówki.

1 rok, 7 mies. temu Odp: Nadleśniczy wyrzuci rowerzystów z Puszczy Bukowej ?! #941

• Szałek
Witam wszystkich. Z tej strony Mariusz Szałkowski, redaktor Portalu Bukowe. Mój mail do pana Pawła rozpoczął całą tą dyskusję.
2 dni temu opublikowałem artykuł pokazujący jak Nadleśniczy Wójcik jednym uchem słucha głosów, które próbują go przekonać do tego, że Puszcza Bukowa to nie tylko tartak, a drugim uchem to wszystko wypuszcza i dalej wycina a przy okazji niszczy drogi Puszczy.
Gość zaczyna mi działać na nerwy. Kiedy go wyciągnąłem na antenę Radia Szczecin to padały słowa "a po co ta cała medialna nagonka na nadleśnictwo, powinniśmy załatwiać te sprawy między nami ....itd", ale kiedy po audycji wysłałem do niego 4 razy maile z różnymi pytaniami do olewa mnie i nie odpowiada.
Może spróbujemy zjednoczyć siły i zorganizujemy wspólne spotkanie z Panem Wójcikiem w najbliższym czasie? Może warto pomyśleć o spotkaniu połączonym, z udziałem kogoś z Miasta?
Ja bym chętnie rozpoczął publiczną dyskusję na temat chociażby niszczenia wspomnianych przez Was historycznych brukowych dróg Puszczy?
Jakim prawem nadleśnictwo je niszczy i nie naprawia?
Przecież taki proceder można szybko powstrzymać (teoretycznie) ustawić na publicznych (a nie należących do nadleśnictwa drogach) zakaz ruchu pojazdów powyżej 3,5 tony. Proste?
Proste i skuteczne i choćby te drogi drwal Wójcik przestanie niszczyć.
Tematów na spotkanie znalazłoby się jeszcze wiele choćby:
-jakie kwoty w ostatnich latach nadleśnictwo przeznaczyło na odnowę infrastruktury turystycznej w Puszczy (ławki, paleniska, pomosty na jeziorach, oznakowania szlaków)
-w jaki sposób nadleśnictwo zamierza walczyć z quadami i samochodami jeżdżącymi po Puszczy

itd, itp.
Ja jestem gotów do podjęcia wspólnych działań.

Na koniec jedna uwaga do Pana Pawła.
Forum o Puszczy Bukowej działa prężnie w sieci, ale jeśli chcemy coś zmienić to samo pisanie o tym nic nie da. Musimy zjednoczyć siły i Nadleśniczy Wójcik musi czuć presję ze strony wszystkich tych, którym nie podobają się jego działania. To jak, spróbujemy zorganizować jakieś spotkanie z Nadleśniczym i kimś z miasta? Idą wybory, może będą chętni do pojawienia się w mediach i może wykorzystamy tą falę ?

1 rok, 7 mies. temu Odp: Nadleśniczy wyrzuci rowerzystów z Puszczy Bukowej ?! #942

• Paweł
  • Szaman (KK)
Oczywiście, jestem za spotkaniem w szerszym kręgu. Proszę przeczytać wcześniejsze wpisy w tym wątku - na chwilę obecną czekamy na zaproszenie nadleśnictwa.
Jeśli chodzi o innych uczestników spotkania, to bardziej sensownie byłoby zaprosić kogoś z Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska. Chętnie zobaczyłbym też kogoś "przygotowanego" w kwestiach prawnych

1 rok, 7 mies. temu Odp: Nadleśniczy wyrzuci rowerzystów z Puszczy Bukowej ?! #943

• szeryf
  • Włóczykij
Witam
Byłem ostatnio na grzybach w okolicy "oczka Ponikwy", aż chciało mi się płakać jak zobaczyłem teren gdzie kiedyś można było sobie spacerować w ciszy. Góry wokół oczka są poniszczone przez ciężki sprzęt drwali a droga która biegnie przy oczku (jak się nie mylę czarny szlak) i same oczko.... sami zobaczcie!

P.S. Cieszmy się, że mamy jeszcze zdjęcia które przedstawiają ten piękny zakątek, bo już niedługo może jakieś drzewo "niechcący" drwalowi spaść na wybudowaną z kamieni tamę i wszystko zniszczyć. A odbudować nie będzie komu.

1 rok, 7 mies. temu Odp: Nadleśniczy wyrzuci rowerzystów z Puszczy Bukowej ?! #947

• proman
  • Łazik
To prawda.Takiej demolki jak w tym roku jeszcze w puszczy nie widziałem.Druga sprawa to mnie uczono,że po skończonej robocie trzeba po sobie posprzątać a nie zostawiać półmetrowe koleiny.

1 rok, 7 mies. temu Odp: Nadleśniczy wyrzuci rowerzystów z Puszczy Bukowej ?! #948

• mikesz
proman napisał:
To prawda.Takiej demolki jak w tym roku jeszcze w puszczy nie widziałem.Druga sprawa to mnie uczono,że po skończonej robocie trzeba po sobie posprzątać a nie zostawiać półmetrowe koleiny.

To widać z innej planety jesteś.
Sprzątać po sobie ? phiii, kto to widział...

Tak na serio to masz rację, takiego rżnięcia w Puszczy to jeszcze nie widziałem.
Coś w tym jest niedobrego. Wygląda to tak jak kopalnie w latach osiemdziesiątych kiedy był największy BUM na węgiel.

1 rok, 6 mies. temu Odp: Nadleśniczy wyrzuci rowerzystów z Puszczy Bukowej ?! #964

• Szałek
Witam Panie Pawle, witam wszystkich zainteresowanych tematem leśniczego Wójcika. Portal Bukowe z tej strony dla jasności
Mam propozycję zrobienia audycji w radio na ten temat. Zaprosimy leśniczego Wójckia i inne odpowiednie osoby. Potrzebny jest także jednak udział Serwisu o Puszczy Bukowej. Dziś krótka informacja o moich planach, a na adres mailowy wyślę do Pana Pawła szczegóły. Szykujmy się na konfrontację z leśniczym

1 rok, 6 mies. temu Odp: Nadleśnictwo, rowerzyści i zniszczone drogi. #968

• Paweł
  • Szaman (KK)
Ok, będziemy w kontakcie.

Właśnie minął termin podany przez pana nadleśniczego Roberta Wójcika w którym (jak rozumiem) zobowiązał się do zaaranżowania spotkania w Glinnej. Ja do nadleśnictwa już dzwonił i pisał nie będę, a tym bardziej chodził na kolanach.

Życzę panu nadleśniczemu Robertowi Wójcikowi, kandydatowi do Rady Powiatu Gryfińskiego z ramienia Platformy Obywatelskiej, wielu sukcesów w kontaktach z wyborcami i wyrozumiałości z ich strony.
Ostatnio zmieniany: 1 rok, 6 mies. temu przez Paweł.

1 rok, 6 mies. temu Odp: Nadleśnictwo, rowerzyści i zniszczone drogi. #1000

• Paweł
  • Szaman (KK)
Część tego tematu została przeniesiona tu: Osobny temat
Wracając do głównego wątku, mamy niespełnioną obietnicę nadleśniczego organizacji spotkania w Glinnej (nadal czekamy) i w ostateczności konfrontację w obszernej audycji na antenie Radia Szczecin, ale to dopiero na wiosnę.
Ostatnio zmieniany: 1 rok, 6 mies. temu przez Paweł.

1 rok, 6 mies. temu Odp: Nadleśnictwo, rowerzyści i zniszczone drogi. #1007

• Chris
  • Pustelnik (KK)
Film dla ludzi o mocnych nerwach:

Pomyślmy, że ten pojazd zjeżdża z drogi i mieli ściółkę na całym terenie wycinki. Ciągnąc drewno ryje w niej bruzdy do gołej ziemi. Małe zwierzątka, rośliny, grzyby, robaczki zostają sprasowane. Po pracach leśnych zostaje w Puszczy plac z kikutami drzew wystających z zaoranego gruntu. A wszystko to w jednym z najbardziej urokliwych zakątków naszego regionu.

Ale Ci rowerzyści niszczący drogi są okropni, nie?

1 rok, 6 mies. temu Odp: Nadleśnictwo, rowerzyści i zniszczone drogi. #1008

• szeryf
  • Włóczykij
Chris ja nie muszę myśleć - ja to widziałem!!! Dokładnie jak byłem na grzybach w okolicach ponikwy, tam jest taka wielka góra (bodajże Cajcza góra) kiedy szedłem sobie grzbietem tje góry to z 3 razy widziałem jak taki właśnie samochodzik zabierał pościnane drzewa jedno po drugim i między drzewami manewrował zrywająć wszystko zanim nie wyjechał na jakąś drogę. Brał po jednym drzewie i ciągnął je aż do " Przełęczy Trzech Braci". Słuchaj co najlepsze to ja zbierałem te grzyby a oni to robili jakieś 10 - 15 m obok. Teraz góra jest cała rozjeżdżona. Co najśmieszniejsze to ostatnio byłem na spacerze koło ponikwy z kolegą (to był czwartek z rana 11.11.2010r. aby pokazać znajomemu to miejsce- kolega wybrał się z rodziną 14.11.2010r. w to samo miejsce. W pracy powiedział mi, że ponikwa i to co widzieliśmy w czwartek już tak nie wygląda- ponoć znów wjechały tam buldożery. Ciekawi mnie czy za mało zarobiono na tym drewnie że powrócono tam na wycinkę?

1 rok, 6 mies. temu Odp: Nadleśnictwo, rowerzyści i zniszczone drogi. #1009

• Chris
  • Pustelnik (KK)
Jak tak dalej pójdzie to będziemy mieli piękną panoramę z Bukowca. Idą z Bukowaca do kołowa po lewej już rozpościerają się "ładne" widoki.

No i te tabuny rozjeżdżających drogi rowerzystów nie mówiąc i pieszych, którzy zadeptują Puszczę, nie?

1 rok, 6 mies. temu Odp: Nadleśnictwo, rowerzyści i zniszczone drogi. #1010

• amare
  • Włóczykij
cos w tym temacie trzeba zrobic!!! jaja poobcinac tyle powiem:S

1 rok, 6 mies. temu Odp: Nadleśnictwo, rowerzyści i zniszczone drogi. #1011

• Chris
  • Pustelnik (KK)
Nic nie zrobisz. To jakbyś miał głową przebić mur. Drzewo to dobry interes i nikt nie przestanie go pozyskiwać choćby Puszcza Bukowa miała przypominać pustynię. Jedyne co możesz zrobić to nie chodzić po niej żeby nie patrzeć jak ją zabijają.
Ekolodzy na pewno się ucieszą z tego faktu, że jedna osoba mniej będzie zadeptywała las.

1 rok, 6 mies. temu Odp: Nadleśnictwo, rowerzyści i zniszczone drogi. #1012

• mikesz
Ekolodzy na pewno się ucieszą z tego faktu, że jedna osoba mniej będzie zadeptywała las

Trafione w samą porę.

Jestem ciekawy za co zabrali Ci "nożyczki?"
sory za Off-topic

1 rok, 6 mies. temu Odp: Nadleśnictwo, rowerzyści i zniszczone drogi. #1013

Z Bukową jako element napływowy, przyjaźnię się dopiero od czterech lat. Gdy teraz chodzę po niej i widzę co się dzieje, to płakać się chce. I pomyśleć, że mi śmieci przeszkadzały... Śmieci to małe miki z tym co się robi teraz "zgodnie z prawem". ",/<<?</,/,:'" - tu można wstawić dowolne wulgaryzmy, bo komentować z sensem i twórczo nawet się nie chce. Zresztą komentatorzy wyżej już wszystko napisali w temacie.

1 rok, 3 mies. temu Odp: Nadleśniczy R. Wójcik odpowiada . #1060

• MarekP
  • Włóczykij
Ktoś z leśników podjął temat : www.forum.lasypolskie.pl/viewtopic.php?p=353946#353946
Tym "kniejołazem" który próbował zainteresować brać naszym problemem byłem oczywiście ja Natychmiast skasowano linki które zamieściłem. Jak widać brać leśników jest hermetyczna nie tylko u nas
Ostatnio zmieniany: 1 rok, 3 mies. temu przez Robos.

1 rok, 1 miesiąc temu Odp: Nadleśniczy R. Wójcik odpowiada . #1087

• mic
  • Łazik
|2011-03-27 13:16:14
Spotkałem nie dawno Pana ze sprayem w reku kropkującego 80 letnie buki. Twierdził ze to względy ekonomiczne i że las nie jest tylko dla fauny i flory ale to też gospodarka. P...szony ekonomista się znalazł. Kto chodzi po puszczy ten widzi co się stało przez ostatnie lata. Las jest rozjechany przez ciężki sprzęt, wycinka pełną parą, posprzątają nawet gałązki i zostaje tylko rozjechane błoto. Uważam , że jawnie okradają nas no oczach!!!
c

Chyba jakiś protest należałoby zorganizować żeby takich wandali korzystających ze stołeczka usunąć??

1 rok, 1 miesiąc temu Odp: Nadleśniczy R. Wójcik odpowiada . #1105

• orso1989
  • Włóczykij
Ekonomiści kurna jego mac aż krew się gotuje widzieliście co ostatnio dzieje się nad jeziorem Węglino ? Totalna makabra
Wygenerowano w 0.91 sekundy