Witam wszystkich. Z tej strony Mariusz Szałkowski, redaktor Portalu Bukowe. Mój mail do pana Pawła rozpoczął całą tą dyskusję.
2 dni temu opublikowałem artykuł pokazujący jak Nadleśniczy Wójcik jednym uchem słucha głosów, które próbują go przekonać do tego, że Puszcza Bukowa to nie tylko tartak, a drugim uchem to wszystko wypuszcza i dalej wycina a przy okazji niszczy drogi Puszczy.
Gość zaczyna mi działać na nerwy. Kiedy go wyciągnąłem na antenę Radia Szczecin to padały słowa "a po co ta cała medialna nagonka na nadleśnictwo, powinniśmy załatwiać te sprawy między nami ....itd", ale kiedy po audycji wysłałem do niego 4 razy maile z różnymi pytaniami do olewa mnie i nie odpowiada.
Może spróbujemy zjednoczyć siły i zorganizujemy wspólne spotkanie z Panem Wójcikiem w najbliższym czasie? Może warto pomyśleć o spotkaniu połączonym, z udziałem kogoś z Miasta?
Ja bym chętnie rozpoczął publiczną dyskusję na temat chociażby niszczenia wspomnianych przez Was historycznych brukowych dróg Puszczy?
Jakim prawem nadleśnictwo je niszczy i nie naprawia?
Przecież taki proceder można szybko powstrzymać (teoretycznie) ustawić na publicznych (a nie należących do nadleśnictwa drogach) zakaz ruchu pojazdów powyżej 3,5 tony. Proste?
Proste i skuteczne i choćby te drogi drwal Wójcik przestanie niszczyć.
Tematów na spotkanie znalazłoby się jeszcze wiele choćby:
-jakie kwoty w ostatnich latach nadleśnictwo przeznaczyło na odnowę infrastruktury turystycznej w Puszczy (ławki, paleniska, pomosty na jeziorach, oznakowania szlaków)
-w jaki sposób nadleśnictwo zamierza walczyć z quadami i samochodami jeżdżącymi po Puszczy
itd, itp.
Ja jestem gotów do podjęcia wspólnych działań.
Na koniec jedna uwaga do Pana Pawła.
Forum o Puszczy Bukowej działa prężnie w sieci, ale jeśli chcemy coś zmienić to samo pisanie o tym nic nie da. Musimy zjednoczyć siły i Nadleśniczy Wójcik musi czuć presję ze strony wszystkich tych, którym nie podobają się jego działania. To jak, spróbujemy zorganizować jakieś spotkanie z Nadleśniczym i kimś z miasta? Idą wybory, może będą chętni do pojawienia się w mediach i może wykorzystamy tą falę ?