Puszcza Bukowa - informacje, mapy, forum, galeria.

Logowanie

Sonda

Jak oceniasz gospodarkę leśną na terenie Puszczy Bukowej w kontekście wymogów ochrony przyrody.

Witamy, Buczynowy Ludku
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

Nadleśniczy Robert Wójcik odpowiada .
(1 przeglądających) (1) Gość

TEMAT: Nadleśniczy Robert Wójcik odpowiada .

1 rok, 6 mies. temu Nadleśniczy Robert Wójcik odpowiada . #818

• Paweł
  • Pustelnik (KK)
Nadleśniczy Robert Wójcik uważa że poruszanie się rowerem po szlakach pieszych w puszczy jest "niestosowne (a szczerze mówiąc niedopuszczalne)" . Co Wy na to ?

Tu macie link do materiału źródłowego: http://www.bukowe.info/index.php?option=com_content&view=article&id=532:zniszczona-droga-w-puszczy-bukowej-pismo-do-nadlenictwa-gryfino&catid=52:bukowe&Itemid=169
Ostatnio zmieniany: 3 mies., 2 tyg. temu przez Paweł.

1 rok, 6 mies. temu O:Nadleśniczy wyrzuci rowerzystów z Puszczy Bukowej ?! #819

• Malibu1
  • Włóczykij
Rozgonić to całe towarzystwo wzajemnej adoracji z Lasów Państwowych ! Rozdają sobie nawzajem majątek (leśniczówki itp) należący do nas wszystkich a w LESIE czują się jak na budowie albo w tartaku. Czasem po szlaku nie da się przejechać, ani nawet przejść, bo rozjeżdżony albo przysypany ścinką, a ten gość ma czelność wskazywać na rower jako największy problem. Nawet przedszkolak wie, że natura najlepiej czuje się w rezerwatach gdzie nie ma gospodarki leśnej więc rozgonić towarzystwo i po problemie.

1 rok, 6 mies. temu O:Nadleśniczy wyrzuci rowerzystów z Puszczy Bukowej ?! #820

• AsiaM
  • Łazik
Faktem jest niebezpieczna jazda niektórych rowerzystów i to należy tępić na szlakach gdzie powinno się ustępować pieszym. Ja zawsze staram się jechać tak aby wędrujący, szczególnie tacy z dzieciakami, czuli się komfortowo. Pan nadleśniczy, jednak chyba trochę się zagalopował a jego stosunek do turystyki rowerowej jest wysoce niestosowny. Jako urzędnik powinien chyba poprzeć swoje sądy jakimiś przepisami ?

1 rok, 6 mies. temu To nie rowerzyści są problemem! #821

• zupi
  • Łazik
Puszczę Bukową rozjeżdża nie tylko ciężki sprzęt non stop wywożący drzewo z lasu. Samochody prywatne skracają sobie drogę ze Szczecina do Kołowa jadąc od ul. Chłopskiej, wjeżdżając w puszczę przy ogródkach działkowych i wyjeżdżając przy głazie "Serce Puszczy". Za każdym razem, gdy jadę tą drogą rowerem mijają mnie przynajmniej dwa, trzy samochody osobowe. Pana nadleśniczego z Gryfina zapewne mało interesuje, że ogromne niebezpieczeństwo dla spacerowiczów i rowerzystów stwarzają pędzące tą drogą na złamanie karku "terenówki" full wypas, ale także "rzęchy" i "kaszlaki" mieszkańców Kołowa, Binowa, Żelisławca i okolic.

1 rok, 6 mies. temu O:Nadleśniczy wyrzuci rowerzystów z Puszczy Bukowej ?! #824

• mk
  • Łazik
echh...przypomina to działanie innych służb mundurowych, których nie widać po zmroku w dzielnicach o szemranej reputacji, ale za to na Wałach Chrobrego aż się roi od mundurów wszelkiej maści. No ale wiadomo, że prościej jest złapać staruszkę z pieskiem bez kagańca, niż ... Jak widać, Pan Nadleśniczy postanowił obrać taką samą metodę, lepiej walczyć z rowerzystą niż pozbyć się quadów, crossów i innych, niszczących, hałasujących, straszących zwierzynę leśną ustrojstw. O wyrzucających śmieci już nie wspomnę... żal mi co to za kraj. W cywilizowanym państwie taki Pan już by szukał innego zajęcia, a u nas jeszcze pewnie nagrodę dostanie ...

idę pojeździć ...
Ostatnio zmieniany: 1 rok, 6 mies. temu przez mk.

1 rok, 6 mies. temu O:Nadleśniczy wyrzuci rowerzystów z Puszczy Bukowej ?! #825

• Paweł
  • Pustelnik (KK)
Zapraszam do udziału w sondzie na ten temat. Proszę wybrać jedną z opcji w lewym menu , na dole.

1 rok, 6 mies. temu O:Nadleśniczy wyrzuci rowerzystów z Puszczy Bukowej ?! #826

• Zenon
  • Włóczykij
Droge rozjedziemy ale naprawimy na tyle ile nam bedzie pasowalo
Faktem jest ze kilkanascie lat temu nie bylo az takiej demolki na wycinkach. Nie wiem kogo oni teraz biora, ale duzo starych drog brukowanych jest zdemolowanych. Nie wspominajac o drodze publicznej Bukowe - Zelislawiec. Ja sie tez nie dziwie mieszkancom Kolowa, ze jezdza droga Gorska. Ona jest przejezdna, w przeciwienstwie do alternatywnej drogi publicznej

1 rok, 6 mies. temu O:Nadleśniczy wyrzuci rowerzystów z Puszczy Bukowej ?! #827

• MarekP
  • Włóczykij
Dostałem taką informację:

"UWAGA !
Nowo powołany nadleśniczy Robert Wójcik chce się pozbyć rowerzystów z Puszczy Bukowej. Tak wynika z jego wypowiedzi dla jednego z portali osiedlowych w której określa ruch rowerowy na szlakach jako "niedopuszczalny". Czy podejmie jakieś działania w celu "nie dopuszczania" rowerzystów na tereny puszczy ? Jak wiemy, prawie wszystkie ważniejsze drogi i ścieżki zostały oznakowane jako szlaki piesze.
Zanim więc, spotkasz na swojej drodze uzbrojonego strażnika z "lizakiem" zorientuj się w temacie i śledź rozwój sytuacji "

Myślałem że to żart, ale z tego co czytam sprawa jest na poważnie

1 rok, 6 mies. temu O:Nadleśniczy wyrzuci rowerzystów z Puszczy Bukowej ?! #828

• amare
  • Włóczykij
faktycznie, najwiekszy problem w Puszczy jest z Rowerami ,smiech na sali

1 rok, 6 mies. temu O:Nadleśniczy wyrzuci rowerzystów z Puszczy Bukowej ?! #829

• ard
  • Łazik
Niestety przypomina mi to sytuacje na poczcie, dluga kolejka, ludzie podirytowani, kazdy pod nosem wyraza opinie co sadzi o "pocztowkach" jednak nikt sie nie pofatyguje aby porozmawiac z kierowniczka lub chocby skorzystac z ksiazki skarg i wnioskow. Nie sadze aby nadlesniczy czytal zamieszczane tu informacje. Zeby cos z tego wyniknelo trzeba byloby nadac temu forme prawna. W przeciwnym wypadku nic z tego nie bedzie :|

1 rok, 6 mies. temu O:Nadleśniczy wyrzuci rowerzystów z Puszczy Bukowej ?! #830

• MarekP
  • Włóczykij
Ale niby jaką formę ? Nadleśniczy nie popełnił żadnego przestępstwa ani wykroczenia. W statucie jego firmy są jednak zapisy zobowiązujące do prowadzenia określonej polityki względem społeczeństwa i przyrody i to można wykorzystać. Można na przykład zasypać jego zwierzchników z dyrekcji LP w Szczecinie, oraz marszałka sejmiku i wojewodę, protestami w sprawie tej wypowiedzi. Jeśli chodzi o to , czy ktoś z nadleśnictwa to czyta, to myślę że za dwa tygodnie wpisując do google frazę 'nadleśniczy Robert Wójcik' otrzymamy w wynikach wyłącznie nawiązania to tej afery
Ostatnio zmieniany: 1 rok, 6 mies. temu przez MarekP.

1 rok, 6 mies. temu O:To nie rowerzyści są problemem! #831

• Swaq
  • Traper (KK)
zupi napisał:
Pana nadleśniczego z Gryfina zapewne mało interesuje, że ogromne niebezpieczeństwo dla spacerowiczów i rowerzystów stwarzają pędzące tą drogą na złamanie karku "terenówki" full wypas, ale także "rzęchy" i "kaszlaki" mieszkańców Kołowa, Binowa, Żelisławca i okolic.
Wtedy tłumaczono, że nie mają tylu ludzi i aut aby kontrolować takie wykroczenia. A wystarczy stanąć na parkingu przy głazie i ciachać...
Czy tak samo będą rowerzystów ścigać jak auta (haha)? Może niegługo "Pan od ochrony lasów" poszerzy zakres działań o pieszych?

Przecież tak bardzo rozdeptują ścieżki i jeszcze z tymi kijami psują "naprawione" za ciężką kasę (sic!) drogi (-> patrz źródłowe pismo do Pana W. na bukowe.info -> gruz wysypany na ścieżce).

Skandal
Ostatnio zmieniany: 1 rok, 6 mies. temu przez Swaq.

1 rok, 6 mies. temu O:To nie rowerzyści są problemem! #833

• Zenon
  • Włóczykij
Wtedy tłumaczono, że nie mają tylu ludzi i aut aby kontrolować takie wykroczenia. A wystarczy stanąć na parkingu przy głazie i ciachać...

Ale co ciachac? Domyslam sie, ze wiekszosc tamtedy robi skrot aby nie jechac na okretke przez Plonie czy Podjuchy, bo alternatywna droga publiczna jest zdewastowana. Troche absurdalne byloby karac za to, ze ktos uzywa lepszej drogi z dwoch biegnacych nieopodal siebie. Ja bym ja zalegalizowal jako publiczna, a zamknal bruk

Przemyslalem tez to co napisal lesniczy... i w zasadzie, byl bardzo szczery Zgadzam sie rowniez z przedmowca... wszyscy tu beda biadolic, skandalowac, lamentowac, gorszyc sie... a nikt nie zadzwoni i nie pogada z jedna i druga strona sporu.

Mnie osobiscie wkurzaja rozjechane i nie remontowane drogi, jak wiekszosci z nas, choc z drugiej strony.. mam nadzieje, ze taka dewastacja ograniczy zasmiecanie puszczy, a rowerkiem to gdzie nie przejade, to przeniose

1 rok, 6 mies. temu O:Nadleśniczy wyrzuci rowerzystów z Puszczy Bukowej ?! #834

• Paweł
  • Pustelnik (KK)
Tak dla uporządkowania.
Chciałbym aby w tym wątku skupić się na wypowiedzi nadleśniczego określającej ruch rowerowy jako "niedopuszczalny" i "niestosowny" oraz znaczeniu i możliwych konsekwencjach użycia takich określeń przez zarządcę obszaru. Nie rozmawiajmy proszę tu o zniszczonych drogach, które dla jednych są problemem a dla innych dobrodziejstwem - są inne wątki tego dotyczące a tu rozmydlimy sprawę.
Faktem natomiast jest to że nadleśniczy widzi problem w ruchu rowerowym, jednocześnie tolerując nielegalny i bardzo niebezpieczny, intensywny ruch pojazdów silnikowych Drogą Górską.

Padł pomysł wysłania protestów / żądania wyjaśnień od przełożonych nadleśniczego. Można też zwrócić się do samego sprawcy zamieszania o złożenie dodatkowych wyjaśnień - tzn wskazania przepisów prawa uprawniających go do eliminowania ruchu rowerowego na szlakach.
Ostatnio zmieniany: 1 rok, 6 mies. temu przez Paweł.

1 rok, 6 mies. temu O:Nadleśniczy wyrzuci rowerzystów z Puszczy Bukowej ?! #835

• Malibu1
  • Włóczykij
Według mnie należy od razu uderzyć do dyrekcji lasów i wojewody, niech powiedzą jakim prawem ich podwładny straszy nas tymi wypowiedziami. Jeśli nie ma żadnej podstawy prawnej to należy żądać przeprosin i wyciągnięcia konsekwencji służbowych za niekompetencję, sianie dezinformacji wśród społeczeństwa, arogancję i wywoływanie niepotrzebnych napięć i konfliktów.

1 rok, 6 mies. temu O:Nadleśniczy wyrzuci rowerzystów z Puszczy Bukowej ?! #836

• mikesz
PROPONUJĘ ABY TO PO PROSTU OLAĆ i tyle.
Jak co niektórzy widzą, próbowałem niegdyś poruszyć taki temat;

www.bukowa.szczecin.pl/forum.html?func=view&id=210&catid=9
zlano mnie definitywnie. Brak pożądanych odpowiedzi ( albo inaczej - zobaczę, a tym czasem dziękuję ) jest po prosu żenujące. Wszyscy w koło udają/ kryją się za nawałem pracy i tyle. Od pewnego czasu chadzam po Puszczy i wróciłem do tzw. dawnych szlaków. Robię w Puszczy co chcę i kiedy chcę. Mam gdzieś "ichnie zakazy i nakazy".
Jak ktoś spróbuje mnie zatrzymać to jestem gotów go pier**** i tyle.
Z innej beczki;
widział ktoś strażników lub inne ICHNIE SŁUŻBY, bo ja od kiedy sięgam pamięcią to może ze trzy razy w okresie około 20 lat.

Wójcik......... znana postać w Szczecinie, tylko problem w tym, że na NIE
Ostatnio zmieniany: 1 rok, 6 mies. temu przez .

1 rok, 6 mies. temu O:Nadleśniczy wyrzuci rowerzystów z Puszczy Bukowej ?! #837

• Paweł
  • Pustelnik (KK)
Właśnie temat jest poruszany na antenie Radia Szczecin. Wypowiada się między innymi pan nadleśniczy.

1 rok, 6 mies. temu O:Nadleśniczy wyrzuci rowerzystów z Puszczy Bukowej ?! #838

• lupaw
  • Łazik
Ciekawa odpowiedź nadleśniczego odnośnie dewastowania dróg: "nie mogę naprawiać co nie jest moje". A dewastować to już można! Gdyby tak ustalić właściciela, który miał by ochotę pociągnąć nadleśnictwo do odpowiedzialności...

1 rok, 6 mies. temu O:Nadleśniczy wyrzuci rowerzystów z Puszczy Bukowej ?! #839

• mikesz
Kiedyś odpaliłem taki tekst;
Wystarczy o odpowiedniej porze roku zrobić sobie zasiadkę w pewnych miejscach gdzie systematycznie wywala się śmieci.
WIOSNA - np. ul. Chłopska.

Lepszy numer zdarzył mi się w tym roku na wiosnę. Siąpi wiosenny deszczyk niczym późna jesień. Brniemy z kolegą czarnym szlakiem na poł-zach. Mapa wskazuje, że jeśli chcemy trafić "pewne miejsce" musimy odbić na poł-wsch. Aby nie iść okrężną drogą schodzimy ze szlaku i skręcamy na "szager" na południe. Przecinamy po chwili jakiś dukt gdzie wykonywane są prace leśne. Wspinamy się na wierzchołek sporej górki kiedy zatrzymuje się zielona terenówka a z niej wysiada ( śmiesznie powiedziane - bo wytoczył się ) [mod.] pod postacią człowieka. Krzyczy do nas - halo panowie proszę poczekać!!!
Kolega zatrzymuje się, a ja tymczasem mówię niezbyt głośno - idziemy, nie zatrzymuj się....
Ruszamy dalej. Gość ponawia wezwanie - my nie reagujemy.
Po chwili słyszymy warkot odpalającego silnika. Kontem oka widzę jak facio rusza, i po kilkunastu metrach kieruje auto na południe. Sugeruje nam tym samym przecięcie drogi. Odbijamy na wschód i przyspieszając kroku pokonujemy odcinek około 500 metrów w innym kierunku niźli zamierzony. Już po chwili niknie nam warkot silnika, znowu skręcamy na "zamierzony cel"...

[mod.] przecież to jeszcze trzeba mieć trochę kondycji aby za nami ruszyć. Żenujące jest to, że gość był ode mnie młodszy o dobre 10 lat...
do dziś zastanawiam się kto to był[mod.]
Ostatnio zmieniany: 4 mies., 2 tyg. temu przez Paweł.

1 rok, 6 mies. temu O:Nadleśniczy wyrzuci rowerzystów z Puszczy Bukowej ?! #840

• MarekP
  • Włóczykij
Ten redaktor z portalu osiedla bukowego dał się nabrać na starą komunistyczną sztuczkę z oswajaniem wilka żeby nie kąsał, czyli spotkanie przy herbatce Ciekawe czy nadleśniczy da się namówić na spotkanie z takim "mikeszem" Pan Wójcik chyba nie rozumie roli mediów albo się ich boi.
Wygenerowano w 1.20 sekundy