Smieci w Puszczy (1 przeglądających) (1) Gość
-
Witold
-
-
Łazik
-
-
-
|
Ostatnio postanowiłem w trosce o zdrowie prawie codziennie maszerować po puszczy i stwierdzam że rejon wiadukt ul. Smocza to jedno wysypisko śmieci ludzie opamiętajcie się gdyż sami się niszczymy i wykazujemy elementarny brak kultury .
|
|
|
-
Paweł
-
-
Szaman (KK)
-
-
-
|
No... niech już będzie nowy wątek  Ja dodam od siebie, że mam taką zasadę: w drodze powrotnej zawsze staram się zabrać jakiegoś "śmiecia" znalezionego w lesie. Jedna pusta butelka, worek, czy korek w plecaku krzywdy nie uczyni. Zachęcam
|
|
|
-
skalops
-
-
Wędrownik
-
-
-
|
tez tak często robię, w tamtym roku zebrałem całą reklamówke butelek z jeziora czarnego
|
|
|
-
amare
-
-
Włóczykij
-
-
-
|
najwiecej jest smieci z warsztatow samochodowych , bynajmniej na terenie Zydowiec-bardzo boli serce jak na to patrze.Strazy zglaszalem pojezdzili i tyle,jeden straznik mowil ze to samo jest od strony slonecznego .
|
|
|
-
Blizbor
-
-
Traper (KK)
-
-
-
|
Myślę, że jest to skutek nie uwzglęnienia poszanowania dla środowiska naturalnego w wychowaniu dzieci, potem te dzieci dorastają i też nie uczą tego swoich dzieci - i mamy błędne koło. Niestety dzwonienie do straży miejskiej czy nadleśnictwa niewiele pomoże, ponieważ dopóki ludzie nie zmienią swojego postępowania to przypadki zaśmiecania lasów będą się powtarzać  Na chwilę obecną jedyną metodą walki z tym procederem byłoby edukowanie swoich bliskich i znajomych w kwestii zaśmiecania przyrody, przy odrobinie szczęścia Oni zaczną edukować swoich znajomych, a tamci kolejnych itd. Ponadto zastanawiam się, czy dobrym pomysłem byłby ustawienie przy najczęściej uczęszczanych do Puszczy wejściach tablic z informacją, że Puszcza Bukowa jest dobrem wspólnym wszystkich Szczecinian, domem dla wielu różnych gatunków zwierząt (tutaj wymienić jakich), wspaniałym miejscem na rodzinne spacery z całą masą pięknych miejsc (w tym historycznych jak np. grodziska i cmentarzysko kurhanowe) oraz czym skutkuje zaśmiecanie lasów itp. Wiązałoby się to jednak z pewnymi kosztami, ale nadleśnictwo chyba mogłoby sobie na to pozwolić?
|
|
|
-
Paweł
-
-
Szaman (KK)
-
-
-
|
Działania edukacyjne na pewno są tu podstawą, ale skuteczne egzekwowanie prawa też musi mieć miejsce, ponieważ na pewną część społeczeństwa inaczej oddziaływać się nie da ! Niejeden taki delikwent ma niezły ubaw czytając wpisy na tym forum
Jeśli chodzi o Nadleśnictwo, to pamiętajmy że jest ono, przede wszystkim przedsiębiorstwem, którego głównym celem (w praktyce) jest odpowiedni wynik finansowy. Tak naprawdę, wszelkie dodatkowe zadania leżące w gestii L.P. są uwarunkowane głównie dobrą wolą i chęciami poszczególnych pracowników. Przykładowo - leśniczy, we własnym zakresie, zabierze przepełniony worek ze śmieciami a nadleśniczy błyskawicznie zleci uprzątnięcie przydrożnego wysypiska. Kiedy indziej, sterta śmieci ukryta gdzieś w głębi lasu, będzie leżeć miesiącami. Najczęściej decydent nie jest również skory do wykorzystania potencjału osób trzecich lub nieformalnych grup, ponieważ woli zachować pełną kontrolę i wykorzystywać stosunki służbowe. Wysyłanie pism z pomysłami i prośbami nie ma sensu.
Przyznam, że cały czas chodzi mi po głowie koncepcja straży społecznej wykorzystującej zwykłe uprawnienia obywatelskie. Jest tylko kwestia wypracowania metod postępowania w poszczególnych sytuacjach i... czy będą chętni ?
|
|
|
-
Blizbor
-
-
Traper (KK)
-
-
-
|
Chętni napewno by się znaleźli, jeżeli czas pełnienia obowiązków strażnika nie kolidowałby im z pracą/szkołą
|
|
|
-
mavr
-
-
Włóczykij
-
-
-
|
Witam wszytskich, jako że to pierwszy post na Forum.
Nie chciałem zaczynać obecności na Forum PB od zadymy, ale...
Jak czytam biadolenia nad ubogościa etatów Straży Leśniej w rejonie odpowiedzialności, to z jednej strony racja, a z drugiej żal nad brakiem operatywności.
Prosze państwa, to juz nie te czasy kiedy wszystkie działania organizowano tylko i wyłącznie siłami jedniej służby i w ramach jednego budżetu. W województwie mamy kilkanaście służb szeroko pojętego bezpieczeństwa Państwa które moga (choc nie muszą) wspomóc działanie Straży Leśnej, trzeba tylko podejść odpowiednio do sprawy.
Przykłady:
Straż Graniczna - wielokrotnie wspóldziałała ze SL w działaniach ochrony GP, wiec działanie w drugą strone też jest możliwe. Po likwidacji POSG na placówkach Port i Lotnisko obija się (przepraszam kolegów z SG) ponad 160 funkcjonariuszy, z których zdecydowana wiekszość ma doświadczenie z zakresie działań w terenie leśnym.
Policja - jest oczywiście bardzo zajeta i w ogóle, ale... W gestii Komendanta Miejskiego znajduje sie zwarty OPP (przepraszam za określenie"pałkarze" znani z meczów- na codzień: poododział prewencji, prowadzący działania patrolowe) Pododdział ten zawsze cześcią sił zaangazowany jest w szkolenie i własnie ta cześć doskonale nadaje się do prowadzenia operacji na wieksza skale (ostatni przykład- poszukiwaia "Snajpera" w PB.
Ponadto w strukturze KWP funkcjonuje pododdzial szkolny służby kandydackiej. Z tego co wiem temat: działanie funkcjonariusza w trudnych warunkach terenowych tez jest tam gdzies w programie.
SPAT pododzdział antyterrorystyczny KWP funkcjonuje w trybie podzialu sił na dyżur operacyjny i szkolenie. Dobra wolą organizatora szkolenia jest przecwicxenie pewnych tematów w ramach przedsiewzięć operacyjnych innych służb
Sekcja lotnicza KWP- dysponuje śmigłowcem Mi2 z kamera termowizyjną. Sprzęt ten pozwala na natyczniastowe wykrycie zódeł ciepła np. pracujacego silnika tam gdzie byc ich nie powinno.
Siły Zbrojne - generalnie szkolą się, szkolą i jeszcze raz szkolą. I taka ich rola. Ale mozna szkolić się i szkolić. Pododziały takie jak np. 3krozp 12 batalionu rozpoznawczego wyposażona jest w motocykle enaduro, quady i pojazdy terenowe niezwykle przydatne w ramach zmotoryzowanych patroli prewencyjnych w terenie trudnym.
5pinż z Podjuch w ramach przygotowań do misji w Afganistanie szkoli swoj stan m.in. w ramach organizacji punktów kontrolnych i operacji cordon and search. Dlaczego nie miałby tego robić w ramach zorganizowanego działania? Tym bardziej że i tak saperzy w PB sie szkolą- chocby w ramach marszów 40km.
Żandarmeria Wojskowa- ma w stosunku do cywili juz takie same uprawnienia jak Policja i w ramach przedsiewzięc szkoleniowych jest obowiązana do szkolenia swojego stanu osobowego także w terenie trudnym.
Wydział Zarządzania Kryzysowego UW- dysponuje sprzetem łączności i siłami zdolnymi do koordynacji działan roznych służb. W ramach przedsiewziecia szkoleniowego mogłby np. rozwinąc profesjonalne stanowisko dowodzenia i koordynowac przepływ informacji (rózne służby dysponuja roznym sprzetem łaczności .p wojsko 30-87 MHz, policja 174 MHz)
Koszty działań realizowanych przez ww służby wyniosłyby dokładnie zero złotych, w przypadku gdyby np. skoordynowana operacjka przeciwko osobom naruszającym zakaz wjazdu do lasu przeprowadzona została w ramach przedsięwzięc szkoleniowych ww służb.
Oczywiście zorganizowanie takiego wspóldziałania jest przedsiewzieciem trudnym, ale nie niemozliwym ( w Afganistanie sie da, w Iraku sie da(inne troche zadania ale koordynacja podobna),w Puszczy Białowieskiej się da to w Bukowej też się da ), trzeba tylko chcieć i zrozumieć ze np w Policji czy Straży Granicznej też pracują/służa ludzie którzy sa pasjonatami swojej pracy i pomocy nie odmówią. Trzeba tylko do nich wyjsc.
Reasumując, stawiam butelke orginalnego koniaku osobie która ruszy ten temat w ramach swoich obowiązków słuzbowych;)
|
|
Ostatnio zmieniany: 1 rok, 12 mies. temu przez mavr.
|
-
mikesz
-
|
Wszystko brzmi ładnie i nie jest to głupie. Tylko czy możliwe do zrealizowania ?
Możliwość poruszania się pojazdami po niektórych drogach w P B umożliwia " partyzanckie " wyrzucanie śmieci.
Ale problem dotyczy i dróg po których pojazdy mechaniczne nie powinny się poruszać, a jednak jest inaczej.
A w tym przypadku powinno się stawiać wojskowe kozły zaporowe. Bo to chyba najskuteczniejsze rozwiązanie.
Ale pewnikiem zaraz ktoś powie, że nie można bo służby leśne muszą korzystać z tych dróg w ramach prac leśnych i takie inne ble ble ble ( czyt. wypociny Służb Leśnych )
Z innej beczki;
są miejsca na otulinie Puszczy gdzie systematycznie wywozi się śmieci. Moim zdaniem, wystarczy zacząć kontrolować takie miejsca aby trafić na wywózki.
Na moje oko to żadna sztuka aby zapolować na cwaniaczka wywalającego śmieci bo niektórzy robią to systematycznie o określonych porach roku...
debatować można, i owszem, ale ostatniego zdania jestem pewny w 100% bo to wynik moich corocznych wiosennych wypadów do Puszczy...
pozdrawiam mavr - wiem, że chciałbyś aby to forum było podobne do innego które mocno żyje i działa - dzięki jej redakcji.
|
|
Ostatnio zmieniany: 1 rok, 12 mies. temu przez .
|
-
Paweł
-
-
Szaman (KK)
-
-
-
|
Ależ nikt, nikomu nie zabrania działać  Macie stworzoną platformę informacyjną i jak najbardziej należy z niej korzystać. Ja, jako redaktor, jestem otwarty na wszystkie inicjatywy i służę udostępnianiem wszelkich informacji i narzędzi komunikacji. Niestety, nie dysponuję w tej chwili czasem na bycie aktywistą. Poza tym, jestem przeciwnikiem nadmiernej eksploracji puszczy, a co za tym idzie, ujawniania i eksponowania wielu jej ukrytych tajemnic w obawie, właśnie przed działalnością ludzką. Puszcza to nie miasto. Puszcza miała już w przeszłości formalne towarzystwo jej miłośników i generalnie na dobre to jej nie wyszło. W chwili obecnej powinniśmy się skoncentrować na ochronie przyrody i krajobrazu i tu widzę pole do aktywizacji. Ten wątek jest o zaśmiecaniu , więc zapraszam tu: http://bukowa.szczecin.pl/forum.html?func=view&catid=9&id=754#754
|
|
Ostatnio zmieniany: 1 rok, 12 mies. temu przez Paweł.
|
-
mikesz
-
|
Ja nie twierdzę, że ktoś komuś broni, tylko problem w tym jak szybko działają/ zadziałają służby.
Czy w ogóle ktoś zareaguje.
Zawsze ( moim zdaniem ) wytłumaczą się tym, że w danej chwili podejmowali inne ważniejsze zadania itp. bzdety...
w takich chwilach najbardziej opadają ręce.
Robić samosądy czy jak ?
wjechał facio autem w miejsce zakazu - to co? nic nikomu nie mówić i zrobić cztery flaki tak?
w takim przypadku to chamska satysfakcja - będziesz gościu nocował w Puszczy i jak wywalisz niezłą kasę na cztery nowe laczki to ci przejdzie ochota na samochodowe wypady w niedozwolone miejsca...
wow, ale mam skojarzenia
|
|
|
-
Swaq
-
-
Pustelnik (KK)
-
-
-
|
Szlak żółty, sobota i niedziela.
Tuż za/przed szutrem.
Bliżej Głazu Serce Puszczy.
|
|
Ostatnio zmieniany: 7 mies., 3 tyg. temu przez Chris.
|
-
Chris
-
-
Pustelnik (KK)
-
-
-
|
Mała architektura dla zmęczonych wędrowców to podstawa. Popieram ideę.
PS. Byłem, sprawdziłem. Wygodna, ładne widoki, spokój. Przydałoby się więcej takich wypoczynków.
|
|
Ostatnio zmieniany: 7 mies., 3 tyg. temu przez Swaq.
|
-
sargon1
-
-
Traper (KK)
-
-
-
|
Uwaga!!!
Mustang* w Puszczy