Puszcza Bukowa - informacje, mapy, forum, galeria.

Logowanie

Sonda

Jak, według Ciebie, powinno wyglądać zagospodarowanie turystyczne leśnych obszarów w Puszczy Bukowej?

Witamy, Buczynowy Ludku
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

Zabudowa Polany Binowskiej i Kołowskiej - sprawa Studium... Gminy Stare Czarnowo.
(1 przeglądających) (1) Gość
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Zabudowa Polany Binowskiej i Kołowskiej - sprawa Studium... Gminy Stare Czarnowo.

5 mies., 1 tydzień temu Zabudowa Polany Binowskiej i Kołowskiej - sprawa Studium... Gminy Stare Czarnowo. #2890

• Paweł
  • Szaman (KK)
Sprzedaż działek przeznaczonych pod zabudowę, w gminie Stare Czarnowo, nabiera tępa. W związku z tym, istnieje potrzeba "wyciągnięcia" sprawy na światło dzienne, poczynając od informacji skierowanej do potencjalnych nabywców.

Szanowni Państwo.
W ostatnim czasie nastąpił wysyp ogłoszeń sprzedaży działek, z przeznaczeniem pod zabudowę, w okolicach Binowa. Ma to związek z niedawną uchwałą Rady Gminy Stare Czarnowo zatwierdzającą zmiany do Studium Uwarunkowań i Kierunków Zagospodarowania Przestrzennego, określające nowe obszary zabudowy. Tymczasem istnieją uzasadnione obawy o zgodność przedmiotu tej uchwały z przepisami prawa, w powiązaniu z wątpliwościami dotyczącymi procesu uzgadniania i rzetelności decyzji RDOŚ w Szczecinie. Sprawa najpewniej będzie oprotestowana u Wojewody, w Generalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska i "wyląduje" w sądzie administracyjnym. Powyższy wpis ma na celu jedynie poinformowanie i ostrzeżenie potencjalnych nabywców o możliwych komplikacjach późniejszego procesu zatwierdzania warunków zabudowy.

Więcej informacji, w tej sprawie, zamieścimy przy okazji publikacji naszych pism do w.w. instytucji. Na tą chwilę, chciałbym tylko poinformować, że na obszarze Polany Binowskiej, jak wynika z planów gminy, ma powstać rozległe osiedle mieszkaniowe. Przypomnę tylko, że jest to polana śródleśna umiejscowiona na obszarze ochrony siedlisk przyrodniczych Natura2000 i terenie Szczecińskiego Parku Krajobrazowego, do którego został określony Plan Ochrony, zabraniający zabudowy na obszarach o których mówimy. W sposób szczególny, nasze zainteresowanie wzbudził fakt zupełnego odcięcia zabudową Polany Kołowskiej i tym samym przecięcia korytarzy ekologicznych łączących ową polanę z resztą obszarów nieleśnych. Skandaliczną wydaje się również decyzja o zabudowie nad jeziorem Czarnocin (Ustronie), na obszarze oznaczonym jako "cenny przyrodniczo" i bez zachowania wymaganej strefy buforowej od jeziora.

Nade wszystko, szokującym wydaje nam się fakt zgody RDOŚ w Szczecinie na zignorowanie postanowień Planu Ochrony Szczecińskiego Parku Krajobrazowego, które to postanowienia zostały podjęte przecież w porozumieniu z gminą Stare Czarnowo.

W załączeniu zamieszczam mapkę obszarów przeznaczonych poz zabudowę (gruba, brązowa linia).
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 5 mies., 1 tydzień temu przez Paweł.

5 mies., 1 tydzień temu Odp: Zabudowa Polany Binowskiej i Kołowskiej - sprawa Studium... Gminy Stare Czarnowo. #2894

• DorotaM
  • Traper (KK)
Wysłałabym ten list do prasy... Naszej lokalnej - Głos, Kurier, Gazeta Wyborcza, Moje Miasto i Metro. Powinni się zainteresować...
Ignorancję można skorygować przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.

5 mies., 1 tydzień temu Odp: Zabudowa Polany Binowskiej i Kołowskiej - sprawa Studium... Gminy Stare Czarnowo. #2895

• Zenon
  • Wędrownik
Hej nie bardzo rozumiem.
Brązowa linia wygląda tak, jakby legalizowała tereny na których tak
czy inaczej ludzie mogliby się budować w ramach zgody na siedlisko.
No chyba, ze to co ja widzę jako czerwoną linię jest brązową linią,
to wtedy obszar jest znaczny. Moim zdaniem, zaskarżenie studium niewiele
da i jeśli faktycznie są obszary cenne w granicach zabudowy należałoby
wpłynąć na wydanie planu który rygorystycznie wskazywałby obowiązki inwestorów.
Nie wiem jak wygląda proces opiniowania i jak bardzo jest wiążący. Jeśli opinia tylko ma siłę wskazywania problemu a decyzję o nim zostawia innym organom, to te organy albo biorą ją pod uwagę (co by się wydawało normalnym) albo z pewnych względów nie biorą. Ciekawe jest to, dlaczego nie wzięto pewnych faktów pod uwagę. Także, jeśli zostanie wydany plan to on jest już wiążący i inwestycji podjętej raczej się nie przerwie. Studium to tylko studium wskazuje kierunki ale nie jest planem zabudowy i nadal decyzje o zabudowie opierać się będą musiały o jednostkowe przypadki. Czyli albo siedlisko, a jeśli działka jest mniejsza, to na podstawie sąsiadującej zabudowy, natomiast jeśli sąsiadującej zabudowy nie ma to kicha. Nic się nie wybuduje (teoretycznie). Także na tym etapie to jest pole do manewru przed uchwaleniem planu, a ile to nie jest studium a faktycznie nowy plan

5 mies., 1 tydzień temu Odp: Zabudowa Polany Binowskiej i Kołowskiej - sprawa Studium... Gminy Stare Czarnowo. #2898

A jakie są zapisy w studium? - sama mapka to za mało. Czy w zapisach studium uwzględniono cenność obszarów?
Poza tym studium nie jest prawem (przynajmniej tak napisali w ustawie o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym) - prawem jest plan zagospodarowania przestrzennego. I tu Zenon ma rację - na dzień dzisiejszy do stworzenia zabudowy wystarczy decyzja o warunkach zabudowy. Trzeba walczyć o plan (ciekawe czy wpisano w studium obszary, które muszą być objęte planem), który jednoznacznie wyklczy z zabudowy cenne obszary i korytarze ekologiczne

5 mies., 1 tydzień temu Odp: Zabudowa Polany Binowskiej i Kołowskiej - sprawa Studium... Gminy Stare Czarnowo. #2914

• Paweł
  • Szaman (KK)
Jednak w tym przypadku, mamy do czynienia z obszarem szczególnym, na którym uwarunkowania są nieco inne. Jest to obszar specjalnej ochrony siedlisk przyrodniczych będących przedmiotem zainteresowania Wspólnoty (UE) - Natura2000 oraz obszar Szczecińskiego Parku Krajobrazowego do którego został zatwierdzony, rozporządzeniem wojewody i zaakceptowany przez gminę Stare Czarnowo, Plan Ochrony, którego zapisy są sprzeczne z ustaleniami owego Studium.

Niestety RDOŚ w Szczecinie nie stanęła na wysokości zadania i, naszym zdaniem, popełniła brzemienny w skutkach błąd, odpuszczając sobie walkę o zachowanie wcześniejszych ustaleń z gminą w sprawie zabudowy. Jest to dla nas wysoce niezrozumiałe i wręcz bulwersujące. Taką decyzją RDOŚ sama sobie odebrała argumenty (przy zatwierdzaniu planów zagospodarowania i warunków zabudowy) decydując, że nie będą one wpływać negatywnie na przyrodę tego cennego obszaru (Studium zostało zaakceptowane przez RDOŚ). Skąd się w takim razie wzięły zapisy w Planie Ochrony !?

W chwili obecnej podejmujemy działania mające doprowadzić do skierowania sprawy do sądu administracyjnego oraz działania wyjaśniające taki obrót sprawy.

Link do: uchwały gminy i Planu Ochrony .
Ostatnio zmieniany: 5 mies. temu przez Paweł.

5 mies. temu Odp: Zabudowa Polany Binowskiej i Kołowskiej - sprawa Studium... Gminy Stare Czarnowo. #2922

• Zenon
  • Wędrownik
Przejrzalem ta mapke i wokol wszytkich miejscowosci jest
poszerzona granica zabudowy mieszkaniowej. To znaczy, ze wokol nich wszystkich
hurtem powstana osiedla? Ciekawy jestem po prostu skad masz Pawle informacje, ze w Binowie tak bedzie Inna sprawa, ciesze sie, ze jest to Studium, bo nie jest to akt prawa a z drugiej strony ciekawi jak chcesz skarzyc cos co prawem miejscowym nie jest?

5 mies. temu Odp: Zabudowa Polany Binowskiej i Kołowskiej - sprawa Studium... Gminy Stare Czarnowo. #2925

• Paweł
  • Szaman (KK)
Tak jak już napisałem, Studium otwiera drogę do zabudowy i warto już na tym etapie zająć się sprawą.
Zabudowa ma mieć miejsce, bo taki kierunek właśnie określa Studium. Jest bez znaczenia czy to będzie hurtem, czy stopniowo.
Istnieje możliwość zaskarżenia (według określonej procedury) - sprawdziliśmy. Działo się tak już w innych analogicznych sprawach na terenie kraju.
Oprócz poszerzonej zabudowy wokół miejscowości, są także inne obszary o których powyżej pisałem i które widać na mapce, i to o nie głównie chodzi.
Ostatnio zmieniany: 5 mies. temu przez Paweł.

4 mies. temu Odp: Zabudowa Polany Binowskiej i Kołowskiej - sprawa Studium... Gminy Stare Czarnowo. #3374

• Paweł
  • Szaman (KK)
Rzuciło mi się w oczy (i myśli) coś co warto rozpropagowywać i wykorzystywać w różnej działalności interwencyjnej: www.gdos.gov.pl/files//Konkluzje-PfB.pdf
Ostatnio zmieniany: 4 mies. temu przez Paweł.

2 mies., 3 tyg. temu Odp: Zabudowa Polany Binowskiej i Kołowskiej - sprawa Studium... Gminy Stare Czarnowo. #3683

• Zenon
  • Wędrownik
Hej Pawel,

Próbowałem zrozumieć gdzie jest to miejsce co w linku:
agrodom.superhost.pl/nieruchomosci/index.php?action=listingview&listingID=393&PHPSESSID=fa841ef5b66f564ad05de2fba6000b6a

i wydaje mi sie, ze to nieopodal drogi Kolowo - Binowo? To tez jest tematem
nowego planu?

2 mies., 2 tyg. temu Odp: Zabudowa Polany Binowskiej i Kołowskiej - sprawa Studium... Gminy Stare Czarnowo. #3717

• Paweł
  • Szaman (KK)
Zenon, nie przypominam sobie tej lokalizacji.

Przy okazji..,
dla lepszego zobrazowania problemu załączam fragment zażalenia na naszą RDOŚ w Szczecinie do organu wyższej instancji (GDOŚ w Warszawie), osoby starającej się o budowę domu mieszkalnego na cennym przyrodniczo obszarze.

Niestety, Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska w Szczecinie zatwierdziła wcześniej studium gminy (co jest powodem naszej krytyki) i teraz najwyraźniej ma ogromne problemy ze swoją wcześniejszą decyzją.
Załączniki:

2 mies., 2 tyg. temu Odp: Zabudowa Polany Binowskiej i Kołowskiej - sprawa Studium... Gminy Stare Czarnowo. #3723

• Pietrow
  • Włóczykij
Znając nasze polskie realia, to żadna nowina. Ciekawi mnie, czy sprzeczne ze sobą dokumenty szczecinskiej dyrekcji ochrony środowiska, wystawiała ta sama osoba !?!
Ostatnio zmieniany: 2 mies., 2 tyg. temu przez Paweł. Powód: literówka

2 mies., 2 tyg. temu Odp: Zabudowa Polany Binowskiej i Kołowskiej - sprawa Studium... Gminy Stare Czarnowo. #3741

• Paweł
  • Szaman (KK)
Z dokumentów wynika, że:

osobą prowadzącą sprawy zabudowy konkretnych działek na interesujących nas, świeżo przeznaczonych pod zabudowę obszarach, jest Pani Grażyna Domian - autorka Księgi Puszczy Bukowej i wieloletni pracownik służb ochrony przyrody na terenie Puszczy Bukowej. Lektura dokumentów każe nam sądzić, że Pani Grażyna bardzo mocno staje po stronie ochrony przyrody i krajobrazu (świadczą o tym jej obszerne, wnikliwe i rzeczowe analizy w dokumentacji).

Za decyzję o zatwierdzeniu zmian do Studium Uwarunkowań i Kierunków Zagospodarowania Przestrzennego gminy (znacznie rozszerzających obszary zabudowy na cenne przyrodniczo tereny) odpowiada w praktyce Pani p.o. Zastępcy Regionalnego Dyrektora Ochrony Środowiska - Regionalny Konserwator Przyrody mgr Dorota Janicka. Nikt z Nas (KK) nie jest w stanie nic powiedzieć w temacie kompetencji i związków Tej Osoby z Puszczą Bukową.
Decyzje o rozszerzeniu obszarów zabudowy Pani Dyrektor opiera na wnioskach, między innymi ze swojej wizji lokalnej, z której sporządzono taki oto protokół (w załączniku). Protokół stwierdza jedynie, że jeden obszar jest cenny a drugi mniej i... przeznacza teren pod zabudowę - żadnych szczegółów z obserwacji, wstępnych wniosków, planów dodatkowych lustracji terenowych, kwestii do ponownego rozpatrzenia i konsultacji.
Można zadać pytanie, czy ta "lustracja" na początku okresu wegetacyjnego, w czasie gdy nawet nie wszystkie gatunki były możliwe do zidentyfikowania bo nawet nie było jeszcze wszystkich ptaków (niektóre przylatują dopiero w kwietniu, maju a nawet w czerwcu) - była wystarczająca do oceny wartości przyrodniczej tego obszaru i uznaniu jej za "niższą"? Czy była wystarczająca do zanegowania wyników wieloletnich obserwacji prowadzonych przez autorów planu ochrony SzPK ?
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 2 mies., 2 tyg. temu przez Paweł. Powód: literówki

1 miesiąc, 3 tyg. temu Odp: Zabudowa Polany Binowskiej i Kołowskiej - sprawa Studium... Gminy Stare Czarnowo. #3961

Tak jak napisałem przed chwilą w innym wątku - od rozstrzygania takich spraw są odpowiednie urzędy dysponujące specjalistami i jak się właśnie dowiedziałem, robią to po myśli mieszkańców gminy, odrzucając przedstawione tu bezzasadne argumenty

1 miesiąc, 3 tyg. temu Odp: Zabudowa Polany Binowskiej i Kołowskiej - sprawa Studium... Gminy Stare Czarnowo. #3976

• Romana
  • Traper (KK)
Witam!

Poczułam się obrażona (!) określeniem "bezzasadne argumenty". Oczywiście nie jestem "specjalistą" z "odpowiedniego urzędu". Za to doskonale wiem JACY TO BYWAJĄ SPECJALIŚCI (szwagier i pociotek pracującego w urzędzie, lub, co gorsza radnego) - przeżyłam i nadal przeżywam na własnej skórze w sprawach związanych z problemami infrastruktury komunalnej mojej lokalnej społeczności.

Z drugiej strony wiem z długoletniego doświadczenia, ile potrafią zdziałać prawdziwi miłośnicy i zapaleńcy, wśród których przecież także są "specjaliści" (zawód, wykształcenie, wiedza nabyta z racji pasji tematem), a ich ARGUMENTY nie muszą być BEZZASADNE, choć czasem z racji przejęcia się tematem wyrażone w sposób bardziej emocjonalny.

Proszę nie obrażać forumowiczów z Puszczy Bukowej!
Za tę wiadomość podziękował(a): Blizbor, jedreka19488

1 miesiąc, 3 tyg. temu Odp: Zabudowa Polany Binowskiej i Kołowskiej - sprawa Studium... Gminy Stare Czarnowo. #3980

• Paweł
  • Szaman (KK)
Settler,
wykaż bezzasadność czegokolwiek co powiedziałem, albo chociaż jednego argumentu z załączonych dokumentów, nakładających obowiązek przeprowadzenia ocen oddziaływania zabudowy na środowisko.
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 1 miesiąc, 3 tyg. temu przez Paweł.
Za tę wiadomość podziękował(a): Blizbor, Romana

1 miesiąc, 3 tyg. temu Odp: Zabudowa Polany Binowskiej i Kołowskiej - sprawa Studium... Gminy Stare Czarnowo. #4071

• Swaq
  • Pustelnik (KK)
Przypomnę o czym mowa, bo beka na całego.
www.radioszczecin.pl/index.php?idp=192&idx=12423
Wójt wypowiada się od ok. 10 minuty, ale beka zaczyna się jakoś w 12 minucie:
"mamy tereny mało zurbanizowane"...

Bardzo rozbudowana baza turystyczna: "mamy stadninę koni, jedną, drugą, które nie działają, ale mamy hotel dla koni"...
Ostatnio zmieniany: 1 miesiąc, 3 tyg. temu przez Swaq.

1 miesiąc, 3 tyg. temu Odp: Zabudowa Polany Binowskiej i Kołowskiej - sprawa Studium... Gminy Stare Czarnowo. #4073

Pole biwakowe i plaża nad J. Glinno (ok. 23 min.) Ciekaw jestem czy będzie to wyglądało jak pole biwakowe nad J. Binowskim
  • Strona:
  • 1
Wygenerowano w 0.86 sekundy