Puszcza Bukowa - informacje, mapy, forum, galeria.

Logowanie

Sonda

Jak, według Ciebie, powinno wyglądać zagospodarowanie turystyczne leśnych obszarów w Puszczy Bukowej?

Witamy, Buczynowy Ludku
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

Księga Puszczy Bukowej .
(1 przeglądających) (1) Gość
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Księga Puszczy Bukowej .

6 mies., 4 tyg. temu Księga Puszczy Bukowej . #2519

• Paweł
  • Szaman (KK)
Księga Puszczy Bukowej wreszcie wydana

ksiegapuszczy_2011-10-22.jpg

Jest to najnowsze wydawnictwo Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska w Szczecinie.
Tom I: Środowisko Przyrodnicze - praca zbiorowa pod redakcją Grażyny Domian i Krzysztofa Ziarnka.

Zawartość (format B5, twarda oprawa, szyta):

Położenie - 2 strony
Geologia - 2 str.
Rzeźba terenu - 6 str.
Głazy narzutowe - 8 str.
Gleby - 2 str.
Klimat - 8 str.
Wody powierzchniowe - mokradła - 44 str.
Szata roślinna - 72 str.
Porosty - 6 str.
Grzyby wielkoowocnikowe - 10 str.
Świat zwierząt - 118 str.
Gospodarowanie zasobami przyrodniczymi - 24 str.
Zagrożenia dla środowiska przyrodniczego i sposoby przeciwdziałania - 44 str.
Ocena jakości środowiska w świetle badań WIOŚ w Szczecinie - 8 str.
Formy ochrony przyrody - 90 str.
Znaczenie walorów przyrodniczych Wzgórz Bukowych - 6 str.
Literatura - 29 str.
Informacje o autorach tekstów 3 str.
Fotografie i ryciny (papier kredowy, zdjęcia w kolorze) -145 stron

W sumie 638 stron niezwykle wartościowej pozycji na którą wszyscy, z niecierpliwością, czekaliśmy. Bardzo polecamy !

Wydawnictwo nie jest przeznaczone do sprzedaży. Księga Puszczy Bukowej będzie dostępna , między innymi, na uczelniach i w bibliotekach. Więcej informacji udziela RDOŚ w Szczecinie.

Klub Kniejołaza otrzymał 11 egzemplarzy za które bardzo serdecznie dziękujemy

W tym wątku proszę zamieszczać swoje uwagi i komentarze dotyczące tego wydawnictwa, i jego zawartości.
Ostatnio zmieniany: 6 mies., 4 tyg. temu przez Paweł. Powód: int

6 mies., 4 tyg. temu Odp: Księga Puszczy Bukowej . #2525

szkoda ze nie na sprzedaz chetnie widziałabym ją na swojej półce oczywiście po przeczytaniu
pies nie jest rzeczą nie pożyczaj nie oddawaj/Nie traktuj psa jak człowieka, żeby on nie potraktował Cię jak psa

6 mies., 3 tyg. temu Odp: Księga Puszczy Bukowej . #2556

• AsiaM
  • Łazik
Uprzejmie proszę o podanie informacji gdzie mogę tą książkę wypożyczyć / pożyczyć / skserować? Wykonałam parę telefonów i nic.
Ostatnio zmieniany: 6 mies., 3 tyg. temu przez Paweł.

6 mies., 3 tyg. temu Odp: Księga Puszczy Bukowej . #2558

• Swaq
  • Pustelnik (KK)
Jak napisał Paweł: książka będzie dostępna. Zapewne Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska w Szczecinie nie przekazała Księgi Puszczy np. bibliotekom.
Chyba najlepiej dowiadywać się u nich, w RDOŚ.

5 mies., 1 tydzień temu Odp: Wydarzenia różne - zapraszamy. #2864

• Paweł
  • Szaman (KK)
Spotkanie promocyjno-autorskie Księgi Puszczy.

Każdy miłośnik Puszczy Bukowej, podczas spotkania promocyjno-autorskiego, będzie miał okazję otrzymać egzemplarz wydanej niedawno niezwykłej książki pt. „Księga Puszczy Bukowej”.

Spotkanie otwarte odbędzie się w dniu 16 grudnia br. o godz. 13.00 w auli Audytorium Maximum Wydziału Kształtowania Środowiska i Rolnictwa ZUT przy ul. Słowackiego 17 w Szczecinie.

„Księga Puszczy Bukowej” to praca zbiorowa kilkudziesięciu współautorów, pod redakcją Grażyny Domian i Krzysztofa Ziarnka. Więcej o książce można przeczytać tutaj.
Załączniki:

5 mies. temu Odp: Wydarzenia różne - zapraszamy. #2961

• juchol
  • Łazik
Naprawdę wspaniała Książka!!!
Serdecznie dziękuję wszystkim autorom!!!

5 mies. temu Odp: Wydarzenia różne - zapraszamy. #2970

• DorotaM
  • Traper (KK)
Dzisiejsze spotkanie promujące Księgę Puszczy Bukowej rozpoczęło się z niewielkim poślizgiem. Zainteresowanie spotkaniem było bardzo duże, sami organizatorzy przyznali, że nie spodziewali się takiej liczby osób.

IMG_6297.jpg
Aula wypełniona po brzegi.

Na początku kurtuazyjnie nas powitano, a wraz z nami marszałka naszego województwa, który chwilę potem wypowiedział się w temacie Księgi i samej Puszczy Bukowej. Przemawiał też RDOŚ ustami pani Doroty Janickiej, dziękując wszystkim, którzy przyczynili się do powstania Księgi. Przygotowała ona podsumowanie statystyczne, omawiając ilość rozdziałów, autorów, tematów. Wszystkim obecnym w auli współautorom wręczono egzemplarze Księgi Puszczy Bukowej wraz z oficjalnymi podziękowaniami.

IMG_6301.jpg
Marszałek województwa Zachodniopomorskiego dziękuje autorom.

O początkach tworzenia publikacji, przebiegu prac, wzlotach i upadkach w trakcie jej tworzenia opowiedziała współtwórczyni Księgi, pani Grażyna Domian. Wspomniała również o niebezpieczeństwach grożących Puszczy Bukowej, podkreślając jako jedno z największych pojawianie się zabudowy mieszkaniowej na terenie i w bezpośrednim sąsiedztwie Szczecińskiego Parku Ktajobrazowego. Opisała, jakie zagrożenia wynikają z tego tytułu. Myślę, że wiele osób na sali po raz pierwszy usłyszało, jakimi mogą być szkodnikami.

IMG_6308.jpg
Grażyna Domian - pierwsza dama Knieji Bukowej.

Niezwykle interesująco, acz bardzo skrótowo unikalne walory Puszczy Bukowej, jej oryginalną florę i faunę przedstawił drugi z autorów, pan Krzysztof Ziarnek. Po jego prezentacji współpracownice wręczyły pani Grażynie Domian ogromny bukiet, dziękując za upór, pracę, zwalczanie przeciwności i doprowadzenie dzieła do końca. Pani Grażyna odwzajemniła się podziękowaniami dla wszystkich, którzy przyczynili się do stworzenia finalnego produktu, jakim jest pierwszy tom Księgi Puszczy Bukowej, nie pomijając nawet personelu drukarni. Zrobiło się bardzo miło.

IMG_6303.jpg
Główni sprawcy całego zamieszania.

Chwilę później pani Dorota Janicka zapytała zebranych, czy są jakieś pytania, po czym szybciutko stwierdziła, że skoro nie ma, to dziękuje za przybycie i zaprasza po książkę oraz na poczęstunek. Nie zdążyliśmy nawet nabrać powietrza do płuc w celu wyartykułowania, że owszem, jest cała kupa pytań, kiedy okazało się, że jest po części oficjalnej. Sądząc z ilości osób zainteresowanych ochroną Puszczy, ich zaangażowania, nie powinniśmy się o nic martwić. Szkoda tylko, że słowa niektórych decydentów nie zawsze idą w parze z czynami.

IMG_6314.jpg
Autorów było wielu. Wszystkim serdecznie dziękujemy!

Kiedy tłum rzucił się w kolejkę po książki, ekipa Klubu Kniejołaza obstawiła stolik dla VIP-ów i nawiązywała kontakty - np z v-ce dyrektorem Parku Narodowego "Dolina Dolnej Odry" po stronie niemieckiej. Paweł z Anią silnie zadbali o wymianę międzynarodowych namiarów.

IMG_6332.jpg
Skok na Księgę

Po odstaniu swojego w długaśnej kolejce, niemal własną krwią podpisując cyrograf, że wzięłam, dostałam wymarzoną publikację wraz z ulotką o nietoperzach (cudne jedno i drugie). Zobowiązana przez Mirka udałam się na poszukiwanie autorów, którzy gdzieś się zapodziali. Udało się dopaść jedynie panią Grażynę, która zaopatrzyła nasze Księgi stosownymi dedykacjami.
Czekając na wypieki Paweł próbował skorzystać z uczelnianej kawiarenki internetowej, która cieszyła się niemal takim samym zainteresowaniem, jak Księga.

Większość ludzi się porozchodziła, dlatego kiedy do budynku wjechał wiegachny tort, nie było niebezpieczeństwa, że dla kogoś zabraknie. Krojący go specjaliści nie sknerzyli, waląc kawały większe niż talerzyki i zachęcając obecnych do konsumpcji i wracania po dokładki. Niewiele żołądków umiało poradzić sobie z pierwotną zawartością talerzy, zatem po dokładki kolejek nie było. Oddaliśmy talerzyki i łyżeczki i osłaniając przed deszczem własnymi ciałami zdobyte dzieła udaliśmy się do pojazdów.

IMG_6342.jpg
Księgi do zjedzenia.

Panie rozdające Księgę informowały, że od początku stycznia Księga Puszczy Bukowej będzie dostępna dla chętnych w siedzibie RDOŚ. Zatem w imieniu pań i tej szacownej instytucji zapraszamy do odebrania swojego egzemplarza. Naprawdę warto!
Ignorancję można skorygować przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.
Ostatnio zmieniany: 5 mies. temu przez Paweł.

5 mies. temu Odp: Wydarzenia różne - zapraszamy. #2976

• Damiz1
  • Łazik
Fajne wydarzenie
Byliśmy z synem wchłonęliśmy milion informacji i księgi oczywiście nie możemy doczekać się kolejnych tomów ( a swoją drogą ciekawe kiedy się ukażą )

5 mies. temu Odp: Wydarzenia różne - zapraszamy. #2980

Księga na prawdę świetna. Autorom należą się słowa uznania za wykonanie ogromnej pracy. Ciekawi mnie jednak bardzo czy będzie można dostac/kupic kolejne dwa tomy a także załączniki o których wspominali autorzy?

5 mies. temu Odp: Wydarzenia różne - zapraszamy. #2982

• DorotaM
  • Traper (KK)
szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,34939,10833393,Nasz_malo_znany_skarb__Ksiazka_o_Puszczy_Bukowej.html

Napisali w Wyborczej... Może uda się ich zainteresować problemem Studium?
Ignorancję można skorygować przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.

4 mies., 1 tydzień temu Odp: Księga Puszczy Bukowej . #3172

niestety nakład Ksiegi został już wyczerpany
pies nie jest rzeczą nie pożyczaj nie oddawaj/Nie traktuj psa jak człowieka, żeby on nie potraktował Cię jak psa

4 mies., 1 tydzień temu Odp: Księga Puszczy Bukowej . #3173

• DorotaM
  • Traper (KK)
Skoro jest takie zainteresowanie, uważam, że powinni zrobić dodruk i sprzedawać nawet, bo publikacja jest na tyle atrakcyjna, że sporo osób ją kupi... Ewentualnie podać cenę, zebrać zamówienia i wpłaty i potem dodrukować, jeśli się boją umoczyć kasy...

4 mies., 1 tydzień temu Odp: Księga Puszczy Bukowej . #3174

dokładnie nie śledzę forum codziennie brak czasu mnie dobija miałam jednak nadzieję na zakup trudno ,,kto po wsi chodzi sam sobie szkodzi,,

3 mies., 3 tyg. temu Odp: Księga Puszczy Bukowej . #3426

• Romana
  • Traper (KK)
MAM!!!
Wczoraj dostałam pocztą. Moja dobra dusza w Dąbiu, sąsiadka i przyjaciółka z dzieciństwa wprawdzie na spotkaniu w grudniu do książki się nie dopchała, ale później "przez posły" i "znajomości" dorwała w końcu jeden egzemplarz dla mnie.

To jest naprawdę WSPANIAŁA PUBLIKACJA! Mnóstwo encyklopedyczno-leksykonalnych informacji - w dodatku, jak zaopiniowała słusznie przyjaciółka - podanych "przyjaznym", na tyle, na ile to możliwe, żywym językiem, dalekim od, bywa, martwoty i suchości tzw. języka naukowego. Do tego właściwie ALBUM fotografii i to wykonanych przez parę autorów, nie zapożyczonych "łatwiej" z innych żródeł.

Autorom należą się AUTENTYCZNE GRATULACJE i STOKROTNE PODZIĘKOWANIA za pracę wykonaną właściwie wolontaryjnie (bez honorarium - co podano na prezentacji w grudniu). Tylko nadzieję mieć można, że nie spoczną i - choćby dopraszając do tworzenia ciągu dalszego dzieła innych "wariatów" pracujących dla idei, czyli za darmo - doprowadzą do wydania następnych tomów.

Inna sprawa, to dostępność KSIĘGI: kupić nie można, a nawet w niejednej bibliotece brak, czyli ani obejrzeć i poczytać, ani wypożyczyć i skopiować najbardziej interesujące fragmenty. Raport mojej przyjaciółki z dnia wczorajszego z Biblioteki Publicznej w Dąbiu: nie ma, a nawet nikt ich nie poinformował o wydawnictwie. A to dość duża i zasobna biblioteka, "z tradycjami" - zakładana "rzemiennym dyszlem" (czytaj: zbierana po prośbie i zwożona drewnianym wózkiem) na przełomie lat 40-tych i 50-tych); na początku lat 50-tych pracowała w niej moja babcia, Maria Pospischilowa i ja ją pamiętam, na pięterku małej, starej "kamieniczki", prawie na przeciw kościoła. Oczywiście wówczas chodziło przede wszystkim o lektury szkolne dla dzieci i młodzieży.

Dzisiaj "Księga Puszczy Bukowej" też powinna być przynajmniej lekturą nadobowiązkową dla młodych gimnazjalistów i licealistów, którzy wszak w sąsiedztwie tejże Puszczy mieszkają, aby zapobiec starej zasadzie "sami nie wiecie, co posiadacie".

Pozdrawiam delektując się zawartością wspaniałego tomiszcza>

3 mies., 3 tyg. temu Odp: Księga Puszczy Bukowej . #3429

• seba-tau
  • Włóczykij
Witam ...
Czytając Wasze posty dotyczące tematu wnioskuję, że raczej nigdzie nie można nabyć wspomnianej lektury...
... a może jednak ktoś ma jakieś żelazne zapasy

Pozdrawiam - ....
Seba-Tau
Seba-Tau

3 mies., 3 tyg. temu Odp: Księga Puszczy Bukowej . #3432

• DorotaM
  • Traper (KK)
Zasugeruję dodruk. Spora grupa kupi tę publikację, nie koniecznie trzeba ją od razu rozdawać...
  • Strona:
  • 1
Wygenerowano w 0.95 sekundy