Puszcza Bukowa - informacje, mapy, forum, galeria.

Logowanie

Sonda

Jak, według Ciebie, powinno wyglądać zagospodarowanie turystyczne leśnych obszarów w Puszczy Bukowej?

Witamy, Buczynowy Ludku
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

Prace leśne i ... domowe .
(1 przeglądających) (1) Gość
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: Prace leśne i ... domowe .

3 lata, 2 mies. temu Prace leśne i ... domowe . #210

• Paweł
  • Szaman (KK)
Ten, kto ostatnio przechadzał się po puszczy zapewne zauważył sezonowe nasilenie prac przy wyrębie. Jestem pełen szacunku dla ciężkiej pracy drwali, ale panowie nie zawsze pozostawiają po sobie należyty porządek - jak poniżej. Przepraszam za "telefoniczną" jakość fotek - nie miałem zamiaru robić zdjęć i nie wziąłem aparatu, ale po prostu musiałem to "cyknąć".
drewno.jpg

Tu jest jak w wojsku
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 3 lata, 2 mies. temu przez Paweł.

3 lata, 2 mies. temu O:Prace leśne. #211

• Paweł
  • Szaman (KK)
Ale tu już nie. W tym miejscu (zbocze nad Moszczenicą) na pewno żaden turysta tych butelek, i wielu innych nie widocznych na zdjęciu, nie zostawił.
moszczenica.jpg

3 lata, 2 mies. temu O:Prace leśne. #212

• Paweł
  • Szaman (KK)
A tu widać palenisko, ławeczki, ale nie widać dwóch plastkiowych nakrętek od butelek. Przy zboczu Łowczyna - niedaleko Doliny Zięby.
ognicho.jpg

3 lata, 2 mies. temu O:Prace leśne. #213

• Paweł
  • Szaman (KK)
Porzucone rękawice na miejscu wyrębu pomiędzy Moszczenicą a Drogą Dolinną.
rekawice.jpg

3 lata, 2 mies. temu O:Prace leśne. #215

• Paweł
  • Szaman (KK)
A to już nasi niedzielni turyści i.... kubeł na śmieci
kaplica.jpg

3 lata, 2 mies. temu O:Prace leśne. #216

• Paweł
  • Szaman (KK)
No i na koniec świeże wysypisko koło Drogi Górskiej. Jakaś rodzinka ma teraz ładnie odremontowane mieszkanie i wysprzątane podwórko.
smieci.jpg

3 lata, 2 mies. temu O:Prace leśne i ... domowe . #221

• Grażyna
  • Włóczykij
Pawle - jeśli chcesz zrobić coś pożytecznego dla Puszczy oprócz zdjęć, to zaznacz lokalizację znalezionych śmietnisk na mapie, opisz wszystko dokładnie, załącz dokumentację fotograficzną i wyślij do Nadleśnictwa. Ono jest gospodarzem terenu - adres znasz.

3 lata, 2 mies. temu O:Prace leśne i ... domowe . #227

• Paweł
  • Szaman (KK)
Tak też zrobiłem - dam znać jak będzie odpowiedź.

3 lata, 1 miesiąc temu O:Prace leśne i ... domowe . #277

• Chris
  • Pustelnik (KK)
Kolejna porcja do "kolekcji debilizmu ludzkiego":
http://picasaweb.google.pl/matysiak80/PuszczaBukowa#5321230411697044626
Po raz kolejny gałęziówka zrobiona na środku drogi. Jeden plus takiego postepowania to to, że inny geniusz nie wpakuje się tam autem, np. ten:
http://picasaweb.google.pl/matysiak80/PuszczaBukowa#5321230526406062770

A tu następny genialny pomysł pracowników lesnych. Za inwencje w niszczeniu i robieniu burdelu dookoła szczerze podziwiam. Drewno zrzucone w dolinkę strumienia, którą rozjeździli traktorem nie oszczędzając przy tym drogi, która biegnie obok:
http://picasaweb.google.pl/matysiak80/PuszczaBukowa#5321230468708812434
Plus ze zniszczonej drogi jest taki że ten geniusz z poprzedniej foty już tędy nie przejedzie, ale chyba nie o to chodzi.

Pozdrowienia dla wszystkich pracowników nadleśnictwa, szczególnie tych nadzorujących pracę drwali
Ostatnio zmieniany: 3 lata, 1 miesiąc temu przez Chris.

3 lata, 1 miesiąc temu O:Prace leśne i ... domowe . #281

• Paweł
  • Szaman (KK)
Ten rozjeżdżony strumień to Słupienica w dolinie Moszczenica. Jak by wejść na wzgórze widoczne na zdjęciu to byśmy mieli wiok z wcześniejszego zdjęcia (post nr. 211). Wygląda na to że mamy do czynienia z tą samą grupą pracowników leśnych.

3 lata, 1 miesiąc temu O:Prace leśne i ... domowe . #286

• Chris
  • Pustelnik (KK)
Niemiecki restaurator wyrzuca śmieci w Puszczy Bukowej

Całą wywrotkę niemieckich śmieci wysypano w rejonie dzielnicy Klęskowo. To tereny Szczecińskiego Parku Krajobrazowego. Butelki, kartony po mleku, kwity, reklamówki, zużyte ręczniki papierowe, odpady. Straż Miejska nie znała sprawy. Policja wie o procederze, ale nie dostrzega problemu.

Komentarz Marka Rudnickiego
Niemieckie śmieci w Puszczy Bukowej
Najlepiej nie wiedzieć

Marek Rudnicki
- Dwa tygodnie temu polski przedsiębiorca nielegalnie pozbył się takiej samej ilości śmieci. On to zrobił na dzikim wysypisku koło hotelu Panorama w Szczecinie. Zareagowała Straż Miejska. Odnalazła sprawcę i podała go do Sądu Grodzkiego. Zdumiewa postawa gryfińskich policjantów. Nie wiadomo na jakiej podstawie opierają swoje przekonanie o nikłości problemu, braku naruszenia prawa i braku zagrożenia. Nic mi na ten temat nie wiadomo - twierdzi Magdalena Gosk, naczelnik Wydziału Transgranicznego Przemieszczania Odpadów Głównego Inspektoratu Środowiska w Warszawie. - Leśnicy mi tego nie zgłosili.

Leśnicy nieoficjalnie zarzekają się, że takie zgłoszenie skierowali do Warszawy. Dowiedzieliśmy się też, że śmieci w Klęskowie pochodzą z jednej z kawiarni berlińskich. Wyrzucono ich około 5 m sześciennych. Pracownicy leśnictwa Gajka (niedaleko Gryfina) znaleźli wcześniej podobnych odpadów z tej samej berlińskiej kawiarni aż 9 m sześciennych. I to też nie koniec. W terenie granicznym od morza do Świecka odkryto już 11 wysypisk śmieci pochodzących z tej samej restauracji w Berlinie.

Szukamy bliższych informacji na policji, która uczestniczyła przy oględzinach śmieci w Klęskowie. Wiemy już więc, gdzie informacja o berlińskich śmieciach prawdopodobnie utknęła.

- Potwierdzam znalezienie przez leśników odpadów niemieckich, ale jest to jedyne takie znalezisko - twierdzi sierżant Michał Kubiak, rzecznik prasowy Komendy Powiatowej Policji w Gryfinie. - Nie ma mowy o zagrożeniu dla środowiska. Nie ma więc podstaw, by uruchamiać współpracę międzynarodową.

- Gdybyśmy posiadali informację, do kogo należą śmieci, moglibyśmy powiadomić o tym odpowiedni urząd w Niemczech i starać się, by je zabrali - mówi naczelnik Magdalena Gosk. - Choć nie jest łatwo namówić Niemców, by je sobie zabrali. Dwa, trzy lata temu po odnalezieniu kilkuset ton śmieci w Krzemlinie koło Pyrzyc długo trwały pertraktacje ze stroną niemiecką, by powróciły one do nich.

Póki co, leśnicy sami zlikwidowali składowisko.

- Na koszt leśnictwa zgarnęliśmy je i wywieźli całą przyczepę na składowisko - mówi leśnik Sławomir Prusiński.

Marek Rudnicki

źródło: http://www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090407/SZCZECIN/310785812

3 lata temu O:Prace leśne i ... domowe . #316

• Paweł
  • Szaman (KK)
Odpowiedzi (z nadleśnictwa) na mojego maila, jak do tej pory nie ma. Chyba jest tam jakiś problem z tego typu korespondencją bo już kiedyś wysłałem zapytanie związane ze stroną www.glinna.pl i... nic.
W ostatnim numerze "moje Miasto" mamy artykuł o zaśmiecaniu, a w szczególności o hurtowym wysypywaniu śmieci. Jak widać, wszyscy dostrzegają ten problem (łącznie ze służbami mundurowymi), ale skuteczność działań zapobiegawczych jest bardzo niska.

2 lata, 7 mies. temu O:Prace leśne i ... domowe . #487

• skalops
  • Wędrownik
zapodaj.net/1a0196e47c94.jpg.html

Wysypisko w Puszczy Bukowej niedaleko Dobropola istny koszmar
Ostatnio zmieniany: 2 lata, 7 mies. temu przez skalops.

2 lata, 7 mies. temu O:Prace leśne i ... domowe . #493

• Paweł
  • Szaman (KK)
Poniżej zdjęcia wykonane na polance przy wjeździe na teren działek za osiedlem Bukowym (start Drogi Górskiej). Sterty gałęzi i pni wywiezione najprawdopodobniej z pobliskiej budowy domków jednorodzinnych (lub działek) przysypały większość polany wraz z ławkami i paleniskiem.

Moim zdaniem mamy tu przedsmak problemów jakie dotkną tą okolicę, w trakcie i po wybudowaniu tegoż osiedla, tzn : smieci w lesie, wydeptany las, psy luzem na spacerach, itd. Nie jestem chyba zbyt krytyczny w tej sprawie, bo już dziś wiadomo że jest przygotowywane postępowanie w sprawie niedochowania przez inwestora pewnych warunków prowadzenia inwestycji. Na szczęście, w wyniku starań pracowników Parku, warunki te są dość rygorystyczne.

polanka2.jpg
Ostatnio zmieniany: 2 lata, 7 mies. temu przez Paweł.

2 lata, 7 mies. temu O:Prace leśne i ... domowe . #494

• Paweł
  • Szaman (KK)
jeszcze jedno foto
polanka.jpg

2 lata temu O:Prace leśne i ... domowe . #706

• mikesz
Wracając dziś z wypadu po Puszczy postanowiłem zakończyć trasę w Żydowcach. Będąc na wysokości strzelnicy usłyszałem pracujących drwali.
Zanim doszedłem do głazów Lotaryńskich napotkałem ich obozowisko, To co ujrzałem niezmiernie mnie zaskoczyło. Opróżniona flaszka po wódce świadczyła, że prace wykonywane są pod wpływem alkoholu. Postanowiłem interweniować. Zadzwoniłem do Nadleśnictwa Gryfino. Otrzymałem odpowiedź, że ktoś skontaktuje się ze mną abym wskazał dokładne miejsce. Czekałem na telefon około czterdziestu minut. Poirytowany całą sytuacją postanowiłem działać sam. Wróciłem do "ichniego" obozowiska i poinformowałem grupę, że jeśli nie zaprzestaną natychmiast prac wezwę policję.
Kiedy czekałem aż się zapakują do samochodu jeden z nich ( w czarnym swetrze ) zaczął rzucać we mnie gałęziówką. Musiałem się wycofać.
Choć trzech z owej czwórki ( i jedna kobitka ) to starsi kolesie to jednak mogli mi zrobić kuku. Kiedy będąc już na tyle daleko, że poczułem się bezpieczny wyjąłem telefon aby zadzwonić na policję. Na mój ruch kolesie zareagowali natychmiast i odjechali w kierunku Podjuch...
skończyło się u mnie na strachu i nieco obtartej piszczeli to mimo to opłacało się...

oto foty;
http://picasaweb.google.pl/ryszardz62/WYCINKANASZLAKUNADODRZANSKIM#

2 lata temu O:Prace leśne i ... domowe . #707

• Paweł
  • Szaman (KK)
Ciekawe kto zadzwonił po tych 40-u minutach - pewno strażnik leśny. Czy podjęto jakąś interwencję?
Rozumiem że wyślesz te foty do nadleśnictwa ? A może lepiej wyślij link do tego wątku - to sobie trochę więcej poczytają i jakieś oświadczenie będzie Coś np: "firma jest podwykonawcą i nie odpowiadamy..."
Jeszcze coś odnośnie ostatnich moich fotek z tego wątku. Sprawa została zgłoszona parę miesięcy temu do Dyrekcji Parku w Gryfinie. Nie wiem jakie działania podjęto, ale na polance cały czas są dowożone kolejne sterty...
Ostatnio zmieniany: 2 lata temu przez Paweł.

2 lata temu O:Prace leśne i ... domowe . #708

• szeryf
  • Włóczykij
Szkoda mikesz, że ci nie wpierdzielili

2 lata temu O:Prace leśne i ... domowe . #709

• mikesz
szeryf napisał:
Szkoda mikesz, że ci nie wpierdzielili

W kupie siła

Tylko czy "kozaczyłby" tak w pojedynkę, bo wyobraź sobie koleś, że mi jeszcze ręce do tyłka nie przyrosły...
dziwne, że istniejesz na tym portalu...
Admin, czytasz co szryfcio napisał ?

Po tym czasie nikt nie zadzwonił, dlatego sam tam poszedłem, aby ukrócić pijackie prace...
gdybym wiedział, że policja dość szybko tam się znajdzie to na pewno skorzystałbym z nr. 997.
Tylko czy chłopaki w ogóle by tam trafili?
Nie kasuj postu szeryfa niech inni NORMALNI forumowicze wiedzą kto zacz...
wyślę link do Nadleśnictwa...
Ostatnio zmieniany: 2 lata temu przez .

2 lata temu O:Prace leśne i ... domowe . #710

• Paweł
  • Szaman (KK)
Proszę nie prowokować, to nie forum dla pieniaczy ! Proszę też przyjąć do wiadomości że w internecie nie jest się anonimowym a przecież wszyscy mieszkamy obok siebie. Nade wszystko w tym portalu powinniśmy mieć podobną wrażliwość.
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Wygenerowano w 0.90 sekundy