Puszcza coraz mniejsza. (1 przeglądających) (1) Gość
-
Paweł
-
-
Szaman (KK)
-
-
-
|
Wygląda na to, że po wycięciu pasa lasu pod szosę S3, znowu będzie mniej miejsca dla przyrody w Parku.
Zdjęcie wykonane na południe od autostrady, w dolinie Rudzianki.
|
|
Ostatnio zmieniany: 3 lata, 2 mies. temu przez Paweł.
|
-
Chris
-
-
Pustelnik (KK)
-
-
-
|
Smutne. Bardzo.
|
|
|
-
skalops
-
-
Wędrownik
-
-
-
|
jak coś tam wybudują a zrobią to napewno to okolica straci cały swój urok, szkoda naprawde wielka szkoda ale nic na to nie poradzimy
|
|
|
-
Paweł
-
-
Szaman (KK)
-
-
-
|
Nie da się ukryć faktu, że siedliska zwierzyny cofną się jeszcze dalej wgłąb knieji. Ale cała sprawa nie dziwi, skoro najbardziej pożądane jako miejsca lokalizacji budynków są najatrakcyjniejsze krajobrazowo działki oderwane od większej zabudowy. Ich wartość jeszcze rośnie, jeżeli znajdują się w sąsiedztwie, pomników przyrody, parków krajobrazowych czy rezerwatów. Zabudowanie takich terenów niestety bezpowrotnie niszczy walory krajobrazowe miejsca.
|
|
|
-
stettiner80
-
-
Łazik
-
-
-
|
niestety my ludzie nie możemy uszanować tego, że wchodzimy, z butami w świat zwierząt zabierając im miejsce do życia. Bardzo to smutne wszystko
|
|
Ostatnio zmieniany: 3 lata, 2 mies. temu przez stettiner80.
|
-
Paweł
-
-
Szaman (KK)
-
-
-
|
No i mamy rozpoczęcie robót.
|
|
Ostatnio zmieniany: 3 lata, 1 miesiąc temu przez Paweł.
|
-
Paweł
-
-
Szaman (KK)
-
-
-
|
Czy Rudzianka zostanie uwięziona w takich rurach? Na krótkim odcinku została już skanalizowana.
|
|
|
-
Paweł
-
-
Szaman (KK)
-
-
-
|
Przy ul. Chłopskiej postawiono kontener z ochroniarzem. Wystarczyła chwila mojego zainteresowania i wyszedł. Po krótkiej rozmowie o tym jakie to wspaniałe osiedle tu powstanie zacząłem robić fotki, a starszy pan natychmiast pobiegł do "budy" i począł robić jakieś notatki, co było wyraźnie widać przez okno.
Pobliska Autostrada, pomimo swojego negatywnego wpływu na las, jest bardzo pożyteczną barierą, w pewnym sensie odgradzającą świat ludzi i dzikiej przyrody, o czym często wspomina się przy rozmowach na temat ochrony przyrody w tym rejonie. Dolina Rudzianki wydaje się być "miękkim podbrzuszem" puszczy w które człowiek coraz bardziej się wbija i nie są to już tylko działki rekreacyjne, ale stały pobyt ludzi z wszystkimi tego konsekwencjami.
|
|
|
-
PAVLO
-
-
Łazik
-
-
-
|
 Ciekawe jak ta inwestycja ma się do Parku Krajobrazowego Puszcza Bukowa? Jest kilka ogłoszeń,sprzedam ziemię pod budowę...
|
|
|
-
endymion2000
-
-
Włóczykij
-
-
-
|
Głupota urzędasów sięga zenitu! Takie piękne miejsce stanie się kolejnym blokowiskiem, a przy okazji okoliczne lasy zamienią się w wysypiska śmieci dla "nowobogackich". Mamy tyle perełek przyrodniczo-krajobrazowych na terenie Szczecina i zamiast je szanować i zachowywać, budowane są na nich domki... Podobnie jest na Warszewie, Bukowie i Stołczynie, gdzie zabudowywane są przepiękne punkty i polany widokowe, domy wielkości małego hotelu "wchodzą" do lasu, a obok nich leżą tysiące ton odpadów. Jest tyle miejsc o mniejszej wartości przyrodniczej i krajobrazowej, które leżą odłogiem latami a mogłyby być wykorzystane na budownictwo (ul.Policka/Szosa Polska, ul.E.Plater/1Maja/Salomei, ul.Zbójnicka, ul.Lubczyńska/Goleniowska, ul.Warcisława itd.). Rozumiem, że żyjemy w mieście i musi się ono rozbudowywać, ale bogactwem i atrakcją Szczecina jest przede wszystkim piękne położenie i dzika przyroda zaraz za rogatkami miasta więc chyba warto z tego rozsądnie korzystać i zachować dla potomnych...
|
|
Ostatnio zmieniany: 2 lata, 2 mies. temu przez endymion2000.
|
-
Paweł
-
-
Szaman (KK)
-
-
-
|
Dokładnie będzie to osiedle domków jednorodzinnych - nie blokowisko. Nie zmienia to faktu że na stałe zagości tu człowiek ze wszystkimi tego konsekwencjami.
Ostatnio nieruchomości słabo się sprzedają i trzeba podnieść ich atrakcyjność, najlepiej kosztem dzikiej przyrody. Władze Sz.P.K. nie były w stanie zablokować inwestycji ponieważ nie jest ona na terenie Parku tylko otuliny. Na pewnym etapie, zapewne mogły ją zablokować władze miasta, ale te raczej liczą pieniądze a nie straty w środowisku naturalnym.
|
|
|
-
witt
-
-
Włóczykij
-
-
-
|
Witam. Troszkę z innej beczki ale pasuje do tytułu. Być może było to poruszane na forum w innym czasie, lecz będąc dość swieżym członkiem tutejszej społeczności chciałbym poruszyć temat wycinki drzew w Puszczy Bukowej. Wydaje mi się że w zeszłym roku zaczęła się wzmożona wycinka drzewostanu, dla mnie wydaje się być wręcz swoistą ofensywą. Wiem że w Puszczy wydzielone są rezerwaty gdzie jak się spodziewam wycinki nie są prowadzone, ale czy na pozostałym terenie ta wycinka nie jest zbyt intensywna? Przejrzałem trochę starych postów na niniejszym forum ale nie pamiętam żebym trafił na wyjaśnienie tej kwestii. O ile się nie mylę aktywnie udzielają się tu również osoby opiekujące się Puszczą Bukową z ramienia Lasów Państwowych. Czy byłaby któraś z nich na tyle uprzejma żeby powiedzieć coś na ten temat skromnemu obywatelowi; miłośnikowi Puszczy Bukowej? A może ktoryś z szacownych forumowiczów zechciałby powiedzieć coś na ten temat wedle posiadanej przezeń wiedzy? Na koniec dodam że zdecydowałem się na niniejszy wpis kiedy dziś ujrzałem kolejny duży obszar (przy Drodze Kołowskiej, pomiędzy Drogą Górską i Dolinną) trzebiony przez ciężki sprzęt.
|
|
|
-
amare
-
-
Włóczykij
-
-
-
|
Rozmawiala moja zona z lesniczym podjuchy , powiedzial ze to niby z godnie z procedurami ,jak sie upierala ze to troche przesada z ta wycinka, bo gdzie niegdzie to normalnie polany sie robia powiedzial ze swiat pani chce zmieniac , ogolnie argumenty do niego nietrafialy wiec skonczyla z nim polemike i tyle.
Moim zdaniem powinno sie gdzies to zglosic ze by sie tym zainteresowali ,bo w takim tempie to jeszcze z pare lat i lasu niebedzie.Mi to wyglada normalnie na gospodarke rabunkowa lasu, a mamy w Szczecinskim jedyna tak piekna Puszcze rezerwat Przyrody.
Pozdrawiam
|
|
|
-
Swaq
-
-
Pustelnik (KK)
-
-
-
|
"Zgodnie z procedurami" Gmina Stare Czarnowo zmienia uwarunkowania i kierunki zagospodarowania przestrzennego gminy. Dotyczą one i obszaru puszczy, terenów objętych ochroną Natura 2000.
Możemy wnieść sprzeciw. Kto byłby chętny na analizę w urzędzie gminy i pomoc w wystosowaniu sprzeciwu (po zebraniu argumentów) urbanizowania terenów leśnych?
Dokument pobrany ze strony gminy.
|
|
|
|