Puszcza Bukowa - informacje, mapy, forum, galeria.

Logowanie

Sonda

Jak, według Ciebie, powinno wyglądać zagospodarowanie turystyczne leśnych obszarów w Puszczy Bukowej?

Witamy, Buczynowy Ludku
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Inwentaryzacja

1 rok temu Inwentaryzacja #1302

• sargon1
  • Traper (KK)
W związku z niszczeniem wielu pięknych miejsc naszej Puszczy, proponuję przeprowadzenie inwentaryzacji obiektów znajdujących się w Kniei. Mam na myśli zgromadzenie dokumentacji mostków, dróg brukowych, morowców i wszystkich miejsc które uznamy za warte utrwalenia. Dokumentacja powinna zawierać: opis obiektu (miejsca), stan zachowania, lokalizację, zdjęcie. Szczegóły jeszcze możemy dopracować. Uważam że warto zgromadzić swoją bazę danych. Pozdrawiam

1 rok temu Odp: Inwentaryzacja #1311

• Paweł
  • Szaman (KK)
Dokładnie ! Uprzedziłeś mnie z zamieszczeniem tego pomysłu na forum - myślę, że niedługo będziemy mieli okazję pogadać o tym "na żywo" w wąskim gronie. Potem opublikujemy ustalenia/szczegóły akcji.

1 rok temu Odp: Inwentaryzacja #1361

• Paweł
  • Szaman (KK)
Zapraszam do udziału w inwentaryzacji Puszczy Bukowej. Inwentaryzacja obiektów ma służyć ochronie i uporządkowaniu informacji o cennych zasobach Puszczy Bukowej. Ze względów bezpieczeństwa, dostęp do szczegółowych widoków poszczególnych pozycji (dokładne położenie, pozycja GPS, duże fotografie) jest zablokowany i ograniczony tylko dla członków Rady Klubu Kniejołaza.
Jest możliwość dodawania nowych pozycji inwentarza przez wszystkich użytkowników zarejestrowanych. Każdy ma dodatkowo możliwość późniejszej edycji (tylko własnych wpisów).
W razie problemów i pytań proszę pisać w tym wątku.

Wymagania:
- w razie braku pozycji GPS należy bardzo dokładnie opisać położenie obiektu
- zdjęcie musi być przyzwoitej jakości
- przed dodaniem nowego obiektu, należy upewnić się, że nie figuruje on już w inwentarzu
- nowe wpisy nie są widoczne dopóki nie zostaną zatwierdzone przez administratora

Inwentarz jest dostępny w menu Serwis, po zalogowaniu.

Zapraszamy.
Ostatnio zmieniany: 9 mies., 3 tyg. temu przez Paweł.

1 rok temu Odp: Inwentaryzacja #1364

• Eustachy
  • Traper (KK)
Ile pikseli na dłuższym boku musi mieć zdjęcie żeby być uznane za dużą fotografię?

Mam zdjęcia siedmiu morowców i kilku innych obiektów, oraz ich położenie GPS, tylko że wszystkie zdjęcia pomniejszone są do rozdzielczości monitora (1280 pikseli na dłuższym boku).
Po Puszczy Bukowej włóczę się prawie co tydzień z aparatem i GPS-em, mogę więc zająć się inwentaryzacją.
Pozdrawiam, Roman

1 rok temu Odp: Inwentaryzacja #1365

• Paweł
  • Szaman (KK)
Zdjęcie nie musi być "duże". Wystarczy 500/500 pix. ale obiekt inwentaryzowany musi być wyraźny.
Eustachy ,Twoje fotki na pewno będą wystarczające

Po dodaniu, nie widać od razu wpisu - trzeba poczekać na akceptację admina (w skrajnych wypadkach może to być nawet kilka dni )

1 rok temu Odp: Inwentaryzacja #1369

• Eustachy
  • Traper (KK)
Nie wiem dlaczego, ale (pomimo wielokrotnych prób) nie mogę przesłać zdjęć. Może są jakieś ograniczenia dotyczące przesyłanego pliku, a może potrzebne są jakieś specjalne uprawnienia do zamieszczania zdjęć.

Na próbę chciałem dodać zdjęcie do Galerii, ale tam nie mogę znaleźć takiej opcji.
Pozdrawiam, Roman
Ostatnio zmieniany: 1 rok temu przez Eustachy.

1 rok temu Odp: Inwentaryzacja #1373

• Swaq
  • Pustelnik (KK)
@Eustachy
W którym miejscu nie można (się zacina etc.)? Paweł napisał, że przetestował na przeglądarce Firefox - może spróbuj tam.
Napisz, może on coś doradzi.

U mnie na Safari nie otwiera się menu, ale lisek śmiga.

1 rok temu Odp: Inwentaryzacja #1375

• Eustachy
  • Traper (KK)
Rzecz w tym że wszystko od początku do końca szło jak należy, tylko nie wiedzieć czemu zdjęcia były niewidoczne. Zgodnie z sugestią Pawła usunąłem apostrofy z nazw zdjęć i już wszystko działa.

Tak przy okazji, może jestem ślepy, ale wydaje mi się że kiedyś w Galerii była opcja "dodaj zdjęcie", teraz tego nie widzę. Czy to oznacza że nie można samodzielnie dodawać zdjęć, czy może mi coś na oczy padło (wiek swoje robi).
Może mi ktoś podpowiedzieć jak można dodać zdjęcie do Galerii.
Pozdrawiam, Roman

1 rok temu Odp: Inwentaryzacja #1377

• Paweł
  • Szaman (KK)
Czyli - darujmy sobie znaki specjalne w nazwach plików.

Dodawanie zdjęć do galerii - cytat z menu "pomoc/FAQ" :
"Po zalogowaniu się w serwisie i wejściu na stronę główną galerii należy kliknąć link: "Panel fotokniejołaza" a następnie
przycisk "nowe zdjęcie/upload" i wybrać zdjęcie do dodania."

Dodałem do inwentarza różne obiekty z Doliny Chojnowskiej (Szwedzki Bruk). Być może istnieją jeszcze mostki, bardziej oddalone od drogi - na dopływach Chojnówki.
Ostatnio zmieniany: 1 rok temu przez Paweł.

1 rok temu Odp: Inwentaryzacja #1378

• Eustachy
  • Traper (KK)
Dzięki.
Szukałem polskich napisów i "upload" jakoś mi umknął uwadze.
Pozdrawiam, Roman
  • Strona:
  • 1
Wygenerowano w 0.61 sekundy