Puszcza Bukowa - informacje, mapy, forum, galeria.

Logowanie

Sonda

Jak, według Ciebie, powinno wyglądać zagospodarowanie turystyczne leśnych obszarów w Puszczy Bukowej?

Witamy, Buczynowy Ludku
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

Zlodzieje i samochody w puszczy
(1 przeglądających) (1) Gość
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Zlodzieje i samochody w puszczy

1 rok, 4 mies. temu Zlodzieje i samochody w puszczy #1052

Będąc ostatnio na wyprawie w okolicach Przelęczy Trzech Braci i Szwedzkiego Mlyna napotkalem kilkanście rozkopanych miejsc wzdluż drogi. Idąc za śladami samochodu zauważylem w oddali seledynowy samochód najprawdopodobniej na stargardzkich numerach. Osobnik w ciuchach "z demobilu" schowal do niego wykrywacz metali oraz lopatę i szybko oddalil się drogą leśną w nieznanym kierunku. Najprawdopodobniej jest częstym "gościem" w puszczy i to on odpowiada za zniszczenia wzdluż zielonego szlaku. Bez skrępowania porusza się samochodem po ścieżkach leśnych, co po ostatnich roztopach wiąże się z ich niszczeniem. Mam nadzieję, że Straż Leśna wzmoży czujność i zainteresuje się podobnymi przypadkami zlodziejstwa i dewastacji.
Druga sprawa dotyczy żóltego szlaku Klęskowo - Glaz "Serce Puszczy". Wydaje mi się, że jest tam zakaz poruszania się dla pojazdów motorowych, tymczasem idąc tym szlakiem, mija się ich kilkanaście i do tego jadących często ze znaczną prędkością. Chyba nie jest takie trudne ustawić od czasu do czasu patrol na wylocie drogi i uprzejmie wręczyć mandat takiemu kierowcy... Może rozwiązaniem bylby szlaban, bo znaki drogowe dla polskich kierowców mają raczej niewielkie znaczenie...
Ostatnio zmieniany: 1 rok, 4 mies. temu przez endymion2000.

1 rok, 4 mies. temu Odp: Zlodzieje i samochody w puszczy #1053

• mikesz
Czy to Fiat Panda bo kolor i miejsce pasują...

1 rok, 4 mies. temu Odp: Zlodzieje i samochody w puszczy #1054

Bardzo możliwe, że to byla Panda. Na pewno byl to nieduży samochód. Nie wiem, czy jej wlasciciel odpowiada za zniszczenia wzdluż zielonego szlaku, ale biorąc pod uwagę sprzęt jaki mial, jest to chyba wielce prawdopodobne...

1 rok, 4 mies. temu Odp: Zlodzieje i samochody w puszczy #1055

• mikesz
W ostatnim czasie ( niekoniecznie grzybowym ) stała tam zawsze seledynowa panda i stare czerwone vw polo II, to taka śmieszna wersja kombi (teilheck).
Ale żeby stały gdzieś w miejscach zakazu to nie widziałem. Mówię tu o miejscu jakim jest Przełęcz Trzech Braci. Zawsze myślałem, że to pracownicy Nadleśnictwa, choć nie wiem dlaczego przyciągały moją uwagę - być może dlatego, że o dziwnych porach dnia - bo różnych.
Natomiast co można wykopywać wzdłuż szlaku zielonego ??? myślę, że kable alu.
Od strony szpitala aż do Szwedzkiego ( kier. Przełęcz ) są idealne ślady wskazujące na kradzież kabli...
Kolejnymi dziwnymi samochodami jest niebieska ( wyblakła ) Skoda Favorit i zielony maluch w miejscu gdzie krzyżują się szlaki czarny z czerwonym w sąsiedztwie Głazu Kołyska - to taki kawałek piaszczystej drogi. W tym przypadku i ja zastanawiałem się co robią w tym miejscu owe samochody. Nigdy w sąsiedztwie tych aut nie spotkałem ludzi...

1 rok, 4 mies. temu Odp: Zlodzieje i samochody w puszczy #1056

Zgadza się. Ślady na zielonym szlaku (między grodziskiem Chojna a Przel. Trzech Braci) ewidentnie wskazują na poszukiwaczy kabli... Ja ten samochód widzialem mniej więcej przy Przel. Trzech Braci ale w kierunku Binówka i Czajczej Przelęczy. Myślę, że po prostu posuwają się dalej... Mam nadzieję, że odpowiednie slużby w porę się tym faktem zajmą...
Ostatnio zmieniany: 1 rok, 4 mies. temu przez endymion2000.

1 rok, 4 mies. temu Odp: Zlodzieje i samochody w puszczy #1057

• mikesz
Mam nadzieję, że odpowiednie slużby w porę się tym faktem zajmą

Na to, to raczej bym nie liczył. Chyba, że przedstawisz takiej służbie konkretne dowody pod postacią zdjęć czy filmiku.
Ktoś nie związany z tematem kradzieży kabli myśli zupełnie inaczej, alu zawarte w poniemieckich kablach nie jest warte "funta kłaków".
Problem w tym, że odzysk 1 kg z tych kabli sięga prawie 1 kg palonej miedzi. Zawartość ołowiu ( osłona ) i stalowy oplot ( osłona zewnętrzna ) powoduje, że są one bardzo atrakcyjne dla złodziei, zyskuje się przecież trzy rodzaje metali w jednym kablu...
bezkarność, w jaką można bawić się w Puszczy, zachęca do podobnych zajęć. Bo któż mnie złapie na tym "zadupiu".
Miejmy jednak nadzieję, że owa dyskusja została przeczytana przez czujną Grażynę lub inne osoby którym na sercu leży dobro Puszczy ( to nie zaczepka ) i być może ktoś z nich określi się w tym temacie. Mowa o samochodach systematycznie patrolujących Puszczę powinna byc sygnałem dla owych służb...
ps;
tym razem nie koloryzuję więc admin nie przenoś tego do wątku " prowokacje..."

1 rok, 4 mies. temu Odp: Zlodzieje i samochody w puszczy #1058

Zgadza się. Jaki gospodarz, taki dom. Od 10 lat chodzę po Puszczy i nigdy nie widziałem służb leśnych, no chyba, że te od wycinania drewna... Zarządca Puszczy wychodzi najwyraźniej z założenia, że skoro rosną drzewa to wszystko jest dobrze. Widać kompletny brak strategii turystyczno-ekologicznej dla tego pięknego obszaru. A drażniących tematów jest sporo, co widać w tym forum...

1 rok, 3 mies. temu Odp: Zlodzieje i samochody w puszczy #1059

• mikesz
Parkowałem dziś na Sercu Puszczy. Podczas dłuższego postoju miałem okazje spotkać wspomnianego przeze mnie wcześniej zielonego "malucha". To jednak ktoś z nadleśnictwa bo nadzorował załadunek drewna na Drodze Chojnowskiej...
  • Strona:
  • 1
Wygenerowano w 0.52 sekundy