Puszcza Bukowa - informacje, mapy, forum, galeria.

Logowanie

Sonda

Jak, według Ciebie, powinno wyglądać zagospodarowanie turystyczne leśnych obszarów w Puszczy Bukowej?

Witamy, Buczynowy Ludku
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

Rajdy Kniejołaza.
(1 przeglądających) (1) Gość

TEMAT: Rajdy Kniejołaza.

7 mies. temu Odp: Rajdy Kniejołaza. #2432

wiem wiem generalnie są przepisy ,które regulują te sprawy a mi szkoda 500zł zapłacić za mandat za psa bez smyczy są miejsca gdzie moge go puscić i tam często jesteśmy
pies nie jest rzeczą nie pożyczaj nie oddawaj/Nie traktuj psa jak człowieka, żeby on nie potraktował Cię jak psa
Temat został zablokowany.

7 mies. temu Odp: Rajdy Kniejołaza. #2433

• Blizbor
  • Traper (KK)
Ale oficjalne zakończenie Rajdu miało miejsce przy wiadukcie, więc od tych 16km z GPSa należy odliczyć odległość od wiaduktu na pętlę os. Bukowe (ok. 1 km)

Odczyt z GPS'a jednego z uczestników, który został mi podany właśnie przy wiadukcie, w miejscu oficjalnego zakończenia rajdu to 15,15 km
Ostatnio zmieniany: 7 mies. temu przez Blizbor.

7 mies. temu Odp: Rajdy Kniejołaza. #2434

• naarbin
  • Włóczykij
  • Ad patres.
Świetne to pierwsze ujęcie - nie wiem kto oglądał i czy ktoś pamięta, ale od razu przypomniała mi się ekranizacja Władcy Pierścieni J.R.R. Tolkiena. Krzysztofie, ach Krzysztofie - gdzie li przeto miecz twój?
Gdyby cierpienie uszlachetniało, byłoby cnotą je zadawać.

7 mies. temu Odp: Rajdy Kniejołaza. #2436

• Blizbor
  • Traper (KK)
Relacja z VII edycji rajdu pojawi się na stronie lada moment w zakładce "Artykuły"

-----Edyta-----

Drobna korekta. Ze względu na ważne sprawy poza-portalowe publikacja relacji się trochę odwlecze, ale będzie miała miejsce jeszcze dzisiaj. Proszę o jeszcze odrobinę cierpliwości

7 mies. temu Odp: Rajdy Kniejołaza. #2437

a kiedy bedzie gotowa galeria z rajdu,już nie mogę się doczekać no patrz czytasz w moich myślach czyżby jakiś duszek?
pies nie jest rzeczą nie pożyczaj nie oddawaj/Nie traktuj psa jak człowieka, żeby on nie potraktował Cię jak psa
Ostatnio zmieniany: 7 mies. temu przez Elapieczus.

7 mies. temu Odp: Rajdy Kniejołaza. #2440

• Blizbor
  • Traper (KK)
Z przyjemnością informuję iż w dziale "Artykuły" pojawiła się foto-relacja z VII edycji Rajdu Kniejołaza

www.bukowa.szczecin.pl/artykuy/-vii-jesienny-rajd-kniejoaza.html

7 mies. temu Odp: Rajdy Kniejołaza. #2443

• Junga
  • Włóczykij (KK)
Witam.

Dziękuję organizatorom za wspaniałą "eskapadę".
W załączeniu screen śladu na tle mapy, oraz ślad z GPS-a w postaci pliku gpx.
Według mojego GPS-a długość trasy od pętli do pętli to 16,07 km.
Załączniki:

7 mies. temu Odp: Rajdy Kniejołaza. #2445

• Junga
  • Włóczykij (KK)
Junga napisał:
Witam.
oraz ślad z GPS-a w postaci pliku gpx.

W poprzednim poście nie ma załącznika pliku gpx.
Jeżeli teraz też nie będzie, to coś źle robię.
Wtedy proszę o podpowiedź jak ten plik umieścić.

7 mies. temu Odp: Rajdy Kniejołaza. #2450

• Swaq
  • Pustelnik (KK)
Junga - rozszerzenie gpx jest niedopuszczalne na forum, spakuj plik do zip i wtedy dołącz.

7 mies. temu Odp: Rajdy Kniejołaza. #2451

Blizbor napisał:
Z przyjemnością informuję iż w dziale "Artykuły" pojawiła się foto-relacja z VII edycji Rajdu Kniejołaza

www.bukowa.szczecin.pl/artykuy/-vii-jesienny-rajd-kniejoaza.html
relacja obszerna ale jakze oddająca klimat rajdu

7 mies. temu Odp: Rajdy Kniejołaza. #2452

• naarbin
  • Włóczykij
  • Ad patres.
Świetna relacja - poczułem się prawię, jakbym tam był Swoją drogą poczet naszych duchów, stworów i demonów (naszych w znaczeniu: polskich) mówi wiele o naszych przodkach - tylko odważny naród zapuszcza się do lasu, gdy czyha tam Borowiec, rozgniewany poczynaniami ludzkimi, czy wychodzi o południu w pole - a nóż Żytnia zada mu jedno ze swych pytań
Gdyby cierpienie uszlachetniało, byłoby cnotą je zadawać.

7 mies. temu Odp: Rajdy Kniejołaza. #2453

• DorotaM
  • Traper (KK)
naarbin napisał:
Swoją drogą poczet naszych duchów, stworów i demonów (naszych w znaczeniu: polskich) mówi wiele o naszych przodkach - tylko odważny naród zapuszcza się do lasu, gdy czyha tam Borowiec, rozgniewany poczynaniami ludzkimi, czy wychodzi o południu w pole - a nóż Żytnia zada mu jedno ze swych pytań

No właśnie... A gdyby tak rajd po lesie pełnym demonów? Kto prawidłowo rozpozna stwora? Kto znajdzie antidotum na jego działania? Potrzeba ludzi, ale widzę, że trochę jest... I wrażenia mogą być niezapomniane... Spotkanie strzygi czy utopca... A błędne ogniki na bagnach? Gdyby pomysł przeszedł, chętnie wezmę udział w przygotowaniach... Puszczy nie znam, ale wiem, jak stworzyć duchy, widziadła i demony.
Ignorancję można skorygować przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.

7 mies. temu Odp: Rajdy Kniejołaza. #2461

robi się ciekawie:)

7 mies. temu Odp: Rajdy Kniejołaza. #2462

• Chris
  • Pustelnik (KK)
Przecież ONE już są w lesie, nie trzeba ich tworzyć. Trzeba je tylko umieć dostrzec.

7 mies. temu Odp: Rajdy Kniejołaza. #2463

• DorotaM
  • Traper (KK)
Ok, poszukam przy bardziej sprzyjającej porze (północ, południe, lato, zima, przed żniwami, po żniwach... )Pewnie ze względu na sporą grupę ludzi i niewłaściwy czas nie chciały się pokazać... Spróbuję sama
Ignorancję można skorygować przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.

7 mies. temu Odp: Rajdy Kniejołaza. #2468

• Junga
  • Włóczykij (KK)
Swaq napisał:
rozszerzenie gpx jest niedopuszczalne na forum, spakuj plik do zip i wtedy dołącz.

Dzięki.
Wstawiam zip zawierający ślad w formacie gpx.
Załączniki:

7 mies. temu Odp: Rajdy Kniejołaza. #2469

• Lidia
  • Łazik (KK)
Chciałabym dodać pewne zdjęcie do tych już zamieszczonych. Gdy wszyscy zatrzymaliśmy się na małe "co nie co" i dym z ogniska hulał sobie swobodnie wśród drzew, takie oto cuda słoneczko nam objawiło

Zdjcie1072_2011-10-18.jpg
Ostatnio zmieniany: 7 mies. temu przez Lidia.

7 mies. temu Odp: Rajdy Kniejołaza. #2476

Witajcie,
również jesteśmy debiutantami kniejołazami.
Rajd był super. Nasz mały biały pies odbył wycieczkę życia, którą odsypiał cały poniedziałek.
Zauważyłam, że na forum pojawiły się wątpliwości odnośnie tempa rajdu.
Z mojej strony tempo było dobre, a dobre tempo to takie gdzie serce bije ponad 100 razy na minutę, ciepła krew obmywa wszystkie mięśnie szkieletowe, a oddech mimo że przyśpieszony pozwala na konwersację. Każdy kardiolog to potwierdzi. Jeśli ktoś nie potrafi utrzymać takiego tempa to lepiej żeby się wziął za siebie bo dobrze to nie wróży zwłaszcza, jeśli ma się kilka do kilkanaście lat.
Przy zbyt wolnym tempie wleklibyśmy się znacznie dłużej przez ten las, podkładając się jak na tacy lichu wszelkiemu oraz dopuszczając do wychłodzenia ciała. Także moja uwaga do prowadzących rajd aby poziom takich wycieczek utrzymać raczej ambitny, bo jeżeli za każdym razem wymagania będą zmniejszane to z rajdu będzie spacer. Także niech wytycznymi będą takie parametry jak: utrzymanie ciepłoty ciała poprzez energiczny i równy marsz, nie tracenie ciepła poprzez zbyt długie przystanki, oraz ten numer z sercem i oddechami.

Jeżeli w przyszłości planowane będą wypady 20-25km w tempie lepszym niż ostatnio dajcie nam znać bo jesteśmy zainteresowani.

7 mies. temu Odp: Rajdy Kniejołaza. #2480

• mikesz
Bardzo ciekawie rozwinął się temat po ostatnim rajdzie. Choć w nim nie uczestniczyłem to dodam swoje "trzy grosze".
Patrząc na wierzchołki drzew (z każdej dzielnicy prawobrzeża) i ich "pofalowanie" od razu widać, że teren nie należy do płaskich. Patrząc na mapę, tym bardziej. Więc należy liczyć się z tym, że mogą tam występować trudne wzniesienia dla piechura. Nawet dobrze przygotowani ludzie, a łażący tylko po płaskim terenie, dostaną sporej zadyszki na ostrych wzniesieniach. Tak więc ktoś kto ruszył do Puszczy bez przygotowania musi odczuć trudy wycieczki.
Po "naszej Puszczy" albo się chodzi, albo nie.
Jaro zrób sobie Kolego kilka "wypadzików" na krótszych nieco dystansach tak aby nieco podbudować kondycję.
Kolejny rajd jaki zaproponuje Klub będzie dla ciebie "lajcikiem".
Chris to "puszczański wyjadacz" i wierz mi, że dobrze prawi.
Blizbor, hmm, jeśli nazwał rajd "lajcikiem" i się nieco pomylił to wierz mi, że nie zrobił nic wrednego bo to "dusza chłopak"

7 mies. temu Odp: Rajdy Kniejołaza. #2482

• Blizbor
  • Traper (KK)
No wiesz, mikesz? Wcale tak bardzo nie przesadziłem, bo na całej trasie były tylko 3 w miarę trudne odcinki (w tym jeden niespodziewany, za który można "podziękować" nadleśnictwu): pierwszy to błotnisty odcinek na zielonym szlaku za Bramą Czwójdzińskiego powstały w wyniku zaorania traktu przez ciężki sprzęt nadleśnictwa, drugi to Słup i trzeci to mokradła przy końcu wędrówki - poza tymi trzema odcinkami reszta trasy to były w zasadzie solidne, ubite trakty
Wygenerowano w 0.93 sekundy