Puszcza Bukowa - informacje, mapy, forum, galeria.

Logowanie

Sonda

Jak, według Ciebie, powinno wyglądać zagospodarowanie turystyczne leśnych obszarów w Puszczy Bukowej?

Witamy, Buczynowy Ludku
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

najciekawsze i naj ostrzejsza trasa rowerowa puszczy bukowej
(1 przeglądających) (1) Gość
  • Strona:
  • 1

TEMAT: najciekawsze i naj ostrzejsza trasa rowerowa puszczy bukowej

2 lata, 7 mies. temu najciekawsze i naj ostrzejsza trasa rowerowa puszczy bukowej #472

• nowy889
  • Włóczykij
  • rower pod pache, plecak na plecy, muzyka w duszy
Mam taka prośbę do kogoś kto mieszka blisko puszczy bukowej i uprawia aktywnie kolarstwo górskie:D Mianowicie chciał bym pozna jakąś jedną z najtrudniejszych tras typu xc/enduro. Chodzi oto że jestem z Polic i czasem bywam na rowerze w G.Bukowych ale kompletnie nie znam tras. Wiem że z szmaragdowego np niebieski jest świetny, ma wyczerpujące podjazdy ale nie znam żadnych trudnych technicznie zjazdów. Najbardziej by mnie interesowało coś takiego jak single track, czyli pojedyńcze ścieżki odosobnione w lesie przez durze przewyższenia. Góra dół, góra dół itd. sami wiecie oco mi chodzi:) więc prosze o jakieś fajne szlaki:) z góry dzięki , pozdrawiam, i życze wąskości, krętości i dużo korzeni na trasach:P
Ostatnio zmieniany: 2 lata, 7 mies. temu przez nowy889.

2 lata, 7 mies. temu O:najciekawsze i naj ostrzejsza trasa rowerowa puszczy bukowej #513

• Paweł
  • Szaman (KK)
Proponuję czarny szlak z osiedla Bukowego na Bukowiec przez "masakryczne "Siodło Zielawy", potem w prawo asfaltem (Droga Kołowska) i skręt w prawo na pierwszą ścieżkę za Szwedzkim Brukiem, dalej w prawo z Psiego Pola na "Ganek" i w dół do Szwedzkiego Bruku... dalej pod górę (nie podjedziesz ) na Jelonek i powrót do czarnego szlaku i... w lewo na os. Bukowe. Można sobie zrobić XC ale proszę.. nie proś mnie o mapkę
Ostatnio zmieniany: 2 lata, 7 mies. temu przez Paweł.

2 lata, 7 mies. temu O:najciekawsze i naj ostrzejsza trasa rowerowa puszczy bukowej #518

• nowy889
  • Włóczykij
dzięki bardzo ktoś wkońcu sie zlitowal i napisałe jakąś fajną traske:) tylko że troszke zmieniłem styl jazdy z xc na lekkie enduro, albo mocny trail jak kto woli, ale napewno obcykam:) a potem strawdze tą sama traske w 2 strone może nawet w ten weekend:D pozdrawiam i z całego serca dzieki:D

2 lata, 7 mies. temu O:najciekawsze i naj ostrzejsza trasa rowerowa puszczy bukowej #521

• Nawro
  • Łazik
nowy często śmigasz po wkrzańskiej???.
Na dniach kupuje Authora i chętnie przetestował bym jego mozliwosci.
Jak co to czekam na kontakt.

2 lata, 6 mies. temu O:najciekawsze i naj ostrzejsza trasa rowerowa puszczy bukowej #523

• nowy889
  • Włóczykij
często bo mieszkam w policach:D i najbliżej mam do wkrzańskiej, to gygy 1566536 i sie ustawimy:) pozdro:)

2 lata, 6 mies. temu O:najciekawsze i naj ostrzejsza trasa rowerowa puszczy bukowej #524

• Nawro
  • Łazik
oki odezwę się dzięki.Jeszcze zabiorę kolesia na GT przyda mu się wycisk:).Ostatnio troszkę się zapuścił.

2 lata, 6 mies. temu O:najciekawsze i naj ostrzejsza trasa rowerowa puszczy bukowej #527

• Paweł
  • Szaman (KK)
Tylko po moim powyższym opisie na pewno się zgubisz. Do asfaltu dojedziesz bez problemu czarnym szlakiem. Potem w prawo i miniesz schodzący w dół bruk po prawej, potem pierwsza w prawo ścieżka (niebieski szlak) i jedziesz do żółtego .. którym dalej w prawo aż będziesz z powrotem na czarnym.

2 lata, 6 mies. temu O:najciekawsze i naj ostrzejsza trasa rowerowa puszczy bukowej #541

O ile dobrze zrozumiałem to piszesz o żółtym szlaku przy Szwedzkim Kamieniu (?) Jeżeli tak to wydaje mi się, że ta droga prowadząca w kierunku czarnego szlaku (siodło) nie jest oznakowana żółtym. Zorientujmy się w terenie piszesz o miejscu następującym: stoimy ma brukowanej drodze prowadzącej do Szwedzkiego Młyna. Po prawej na lekkim wzniesieniu jest Szwedzki Kamień za plecami mamy asfalt i po prawej jest bardzo stromy podjazd. Czy to właśnie tu ?
Faktycznie ten podjazd kiedyś był oznakowany ale teraz raczej już nie ma znaków.

2 lata, 6 mies. temu O:najciekawsze i naj ostrzejsza trasa rowerowa puszczy bukowej #544

• Paweł
  • Szaman (KK)
Faktycznie, to jest stary szlak i tam już chyba nie ma oznaczeń na drzewach. Tak więc nowy889: od Szwedzkiego Kamienia ścieżką stromo pod górę i dalej cały czas prosto coraz to wyżej (w kierunku głównego grzbietu) to na czarny szlak trafisz. I tu jest problem z opisywaniem takich tras - jak nie ma szlaku to nowicjuszowi nie wytłumaczysz bo ten teren jest.... powiem tak : fantastycznie urozmaicony

2 lata, 6 mies. temu O:najciekawsze i naj ostrzejsza trasa rowerowa puszczy bukowej #545

Na czarny szlak nie będzie łatwo trafić bo niby droga prosta ale jest jedno skrzyżowanie. Przy obecnym "zaliścieniu" ścieżek można się pogubić.
Po stromym podjeździe jest tylko jedna ścieżka po kilkuset metrach jest zwalone drzewo. Chwilę za tym drzewem jedzie się trawersem wzniesienia prawie objeżdżając je dookoła. No i tu jest skrzyżowanie jest tu też mała "hopa" przez nią trzeba przejechać i pod górę. Za 200 - 300 m będzie opisywany przez Pawła czarny szlak. Tu w lewo i mamy bardziej stromy tzw siodła.
Chyba taką trasę wyznaczyłeś ?

2 lata, 6 mies. temu O:najciekawsze i naj ostrzejsza trasa rowerowa puszczy bukowej #546

• nowy889
  • Włóczykij
Cieszy mnie zainteresowanie tym postem, i dzieki chłopaki za wszystkie wypowiedzi musze spróbować tą traske:D. Akurat udało sie wczoraj natrzaskać 100km:d, byłem na bukowym ale już czasu niestarczyło na dłuższa trase, ale w okół szmaragdu sie przecjechałem pozdrawiam:D;)

2 lata, 6 mies. temu O:najciekawsze i naj ostrzejsza trasa rowerowa puszczy bukowej #553

• Paweł
  • Szaman (KK)
Tak RoboLis , to jest ta trasa. Niestety bardziej urozmaiconych, a tym samym ciekawszych tras, po prostu nie ma sensu tak opisywać. Mam szczegółowe mapy tego terenu, ale niestety jest problem z prawami do publikacji. Dlatego też najprościej tłumaczy się trasy prowadzące po szlakach i taki miałem tu zamiar. W sumie można też niebieskim szlakiem cały czas prosto i do Szmaragdowego - też będzie ciekawy, szybki zjazd.

2 lata, 6 mies. temu O:najciekawsze i naj ostrzejsza trasa rowerowa puszczy bukowej #560

www.gryfmaraton-mtb.pl/ Tu sobie wchodzisz i szukasz kompanów do jazdy bo faktycznie tłumaczyć jak jechać i gdzie musisz skręcić jest ciężko. Poza tym żebyś się połapał w tym co Ci napisaliśmy to trzeba Puszczę znać. Druga sprawa jest taka, że można jeździć bez specjalnego planu i też będzie ciekawie.

cross.country.prv.pl/ - tu z kolei znajdziesz szlaki. Nasz kumpel Szymon "wykonał" ciekawą pracę i chyba po tym został mgr.

2 lata, 6 mies. temu O:najciekawsze i naj ostrzejsza trasa rowerowa puszczy bukowej #575

Paweł napisał:
Proponuję czarny szlak z osiedla Bukowego na Bukowiec przez "masakryczne "Siodło Zielawy", potem w prawo asfaltem (Droga Kołowska) i skręt w prawo na pierwszą ścieżkę za Szwedzkim Brukiem, dalej w prawo z Psiego Pola na "Ganek" i w dół do Szwedzkiego Bruku... dalej pod górę (nie podjedziesz ) na Jelonek i powrót do czarnego szlaku i... w lewo na os. Bukowe. Można sobie zrobić XC ale proszę.. nie proś mnie o mapkę

Fajna pętla, którą biegam sobie krosy, jest tutaj. Jak ktoś chciałby profil to trochę poszukam bo wrzucałem to na MapMyRun.
Dzisiaj biegłem tą pętelkę i ostrzegam: na czarnym szlaku momentami jest bardzo ślisko! (mokra glina)
Pozdrawiam, miłego pedałowania. I tak bieganie rządzi

2 lata, 6 mies. temu O:najciekawsze i naj ostrzejsza trasa rowerowa puszczy bukowej #586

Zapraszamy na "Dętkę Andrzeja 2009". 22 listopada spotykamy się o godzinie 11.00 na parkingu przy sklepie Real na ul. Struga w Szczecinie (powrót około godziny 15).

"Dętka Andrzeja" jest to impreza zamykająca sezon kolarski. Wspólny przejazd do Ogrodu Dendrologicznego w Glinnej i dyskusje przy kominku dadzą okazję do poznania nowych ludzi i wspominania ciepłych, letnich dni.

Zaopatrzenie we własnym zakresie, wskazana jest sucha zmiana bielizny oraz odpowiednie ciśnienie w oponach. Ognisko i patyki na kiełbaski oczywiście będą na miejscu.

2 lata temu O:najciekawsze i naj ostrzejsza trasa rowerowa puszczy bukowej #737

• proman
  • Łazik
To moja ulubiona trasa, ale odwrotnie:) Od wieży obserwacyjnej do szwedzkiego kamienia.Niezły zjazd,faktycznie nieoznaczony szlakiem.

1 rok, 12 mies. temu O:najciekawsze i naj ostrzejsza trasa rowerowa puszczy bukowej #755

Ładny i bardzo ciekawy zjazd to trzeba przyznać
  • Strona:
  • 1
Wygenerowano w 0.82 sekundy