Puszcza Bukowa - informacje, mapy, forum, galeria.

Logowanie

Sonda

Jak, według Ciebie, powinno wyglądać zagospodarowanie turystyczne leśnych obszarów w Puszczy Bukowej?

Witamy, Buczynowy Ludku
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

Powrót do źródeł
(1 przeglądających) (1) Gość
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Powrót do źródeł

3 mies., 3 tyg. temu Powrót do źródeł #3419

• seba-tau
  • Włóczykij
Witam ...
Jestem nowym forumowiczem, więc na początek wypadałoby powiedzieć parę słów o sobie.
Obecnie mieszkam w miejscowości Trzcianka w Wielkopolsce. Czynnie uczestniczę w programach ochrony przyrody związanych głównie z ochroną ptaków. Mój konik to ptaki szponiaste (dzienne jak i nocne). Działam głównie w OTOP, PTOP Salamandra, KOO.
Wiele słyszałem o Puszczy Bukowej i przejeżdżając przez Szczecin często zastanawiałem się co kryją drzewa na wzgórzu widzianym z okna samochodu.
Od kilku tygodni goszczę służbowo w Szczecinie w budynku z oknami na ów wzgórze. Szukając informacji na temat Puszczy Bukowej trafiłem na Waszą stronę. Wizyta ta jeszcze bardziej zachęciła mnie do poznania tego kompleksu.
... Tak też stało się dzisiaj. Zacząłem od prostej trasy od restauracji "Grota" w kierunku jeziora Szmaragdowego. Nie trzymałem się sztywno trasy wiec po ponad 2 godz. marszu z wielkim żalem (że tak szybko robi się ciemno) opuszczałem Puszczę.
Czym jest dla mnie przytoczony w temacie "Powrót do źródeł"? ...
... Urodziłem się w Szczecinie, mieszkałem w Stargardzie do 2,5 roku życia. Obecnie mieszkam w Trzciance ale cieszę się, że jeszcze przez jakiś czas będę służbowo w Szczecinie w budynku z oknami na Puszczę Bukową Jeszcze nie raz będziemy mogli spotkać się na szlaku.
Serdecznie pozdrawiam - ...
Seba-Tau
Seba-Tau
Ostatnio zmieniany: 3 mies., 3 tyg. temu przez Paweł. Powód: Proszę nie używać kolorów.

3 mies., 3 tyg. temu Odp: Powrót do źródeł #3423

• Romana
  • Traper (KK)
Witam Seba-tau!
Zainteresowało mnie, bo ja też "z daleka" i to znacznie większego, aż z Krakowa.
Urodzona w Szczecinie-Dąbiu, wyjechałam w wieku lat 9, więc co nieco już poznać i pokochać zdążyłam. A Szmaragdowe Jeziorko to był zawsze ten cel minimum, którym zanudzałam najbliższych "przy niedzieli".

Potem w Szczecinie i okolicach bywałam i bywam nadal raczej rzadko, ale umiłowanie leśnych okolic należących do krainy mojego przaśno-powojennego, choć skądinąd bardzo szczęśliwego dzieciństwa, pozostało. Też jestem "na stronie" dość "nowa" - ledwie 2 miesiące z malutkim okładem, ale cieszę się, bo ciekawa, kulturalnie prowadzona i stwarzająca możliwości wypowiedzi na wiele różnych tematów, ponadto inicjująca konkretne działania na rzecz istotnych dla Puszczy spraw (patrz: choćby ostatni post redaktora/Opiekuna Kniei/Pustelnika Pawła w ramach tematu Gospodarka leśna...

Jako "zamiejscowi", a skądinąd "zamiłowani" może zapoczątkujemy stworzenie "grupy", której "spojrzenie z daleka, z zewnątrz" przyniesie określone korzyści, albo choć tylko przyda się "miejscowym" dla spojrzenia z pewnym dystansem na określone sprawy.

Serdecznie pozdrawiam i zachęcam do dalszych - udokumentowanych konkretnymi postami - wizyt na Forum Puszczy Bukowej!

3 mies., 3 tyg. temu Odp: Powrót do źródeł #3427

• seba-tau
  • Włóczykij
Witam odpowiadającą na mój post Romanę i pozostałych forumowiczów ...
Nie wiem na ile będzie miało zainteresowanie zaproponowane przez Ciebie stworzenie grupy "patrzących z daleka" ale ja już obdzwoniłem moich znajomych "ptakolubów", opowiadając im jakie ciekawe miejsce mamy do przedreptania. W ten sposób spróbuję tych "patrzącyc z daleka" przyciągnąć aby mogli zobaczyć z bliska. Może w przyszłości uda się zrobić jakiś rajd wspólnie z KK?
Pozdrawiam serdecznie - ...
Seba-Tau
Seba-Tau

3 mies., 3 tyg. temu Odp: Powrót do źródeł #3428

• Chris
  • Pustelnik (KK)
Dla ptakolubców to o tyle ciekawy teren, że zaraz za Odrą jest ptasi raj czyli Międzyodrze. Ornitologiczne ciekawostki są zarówno po stronie polskiej jak niemieckiej. Można spotkać wąsatki, bieliki, kanie rude i czarne. W samej Puszczy liczne są myszołowy i kruki ale czasem trafi się coś ciekawego ze szponami. Do obserwacji polecam jednak Międzyodrze.

3 mies., 3 tyg. temu Odp: Powrót do źródeł #3430

• seba-tau
  • Włóczykij
... Oj czuję, że zabawię tutaj dłużej

Pozdrawiam - ...

Seba-Tau
Seba-Tau

3 mies., 3 tyg. temu Odp: Powrót do źródeł #3433

• Romana
  • Traper (KK)
OOOooo! Ja też PTAKOLUB!

Obserwuję i cieszę się zwyczajami, kocham, a zimą dokarmiam szczodrze: aktualnie ponad 50 sztuk latającej drobnicy + dwie sroki + ok. 6 gołębi dziko żyjących (takie krzyżówki grzywaczy z sierpówkami) + 3 koguty bażancie i 1 kura. Mróz zaczyna dociskać (aktualnie -12), więc przylecą pewnie grubodzioby. Łącznie 8 własnego pomysłu karmików (nie wszystkie gatunki jedzą zgodnie), 2-3 słoninki (bo puszczyki kradną, czego za złe im nie mam) oraz ptasie pyzy. Czarny słonecznik, pastewne proso i mieszanka typu "dla gołębi" (2 lata temu podliczyłam zimę z ciekawości, "poszło" 160 kg ziaren) + kilogramy orzechów włoskich z własnego, dużego drzewa, tłuczonych pracowicie i osobiście.

W moim małym ogródku i najbliższym sąsiedztwie mieszkają, zakładają gniazda, wyprowadzają lęgi. Dostarczają niezapomnianych wrażeń i zawsze mogą liczyć na moją "pomoc".

Serdecznie pozdrawiam!

PS.1. Propozycja "zgrupowania" zamiejscowych wynikła z tęsknoty i okropnej odległości, ale oczywiście nie upieram się.

PS.2. Morze jest szerokie i głębokie, więc stwarza wiele możliwości, w tym i taką, że kiedyś spotkamy się na jakimś rajdzie KK.

3 mies., 2 tyg. temu Odp: Powrót do źródeł #3445

• seba-tau
  • Włóczykij
Romana ...
... proponuję skupić się na PS.2.
Tym bardziej, że urealnia on PS.1. ... więc może jednak się upieraj
Pozdrawiam - ...
Seba-Tau
Seba-Tau

3 mies., 2 tyg. temu Odp: Powrót do źródeł #3446

• Romana
  • Traper (KK)
Dziękuję Seba-tau za dobre rady: co do PS.2 skupiam się usilnie ... od 2008 r. Może (jak to morze) w tym roku mi się uda skupić skutecznie. Co do PS.1 nie jestem uparciuchem "na siłę" - potrzebowałabym "wsparcia". Może (też jak morze) kiedyś otrzymam.

Też pozdrawiam serdecznie - Romana
  • Strona:
  • 1
Wygenerowano w 0.56 sekundy