Puszcza Bukowa - informacje, mapy, forum, galeria.

Logowanie

Sonda

Jak, według Ciebie, powinno wyglądać zagospodarowanie turystyczne leśnych obszarów w Puszczy Bukowej?

Witamy, Buczynowy Ludku
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

Poszukiwacze skarbów ?
(1 przeglądających) (1) Gość
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Poszukiwacze skarbów ?

4 mies., 2 tyg. temu Poszukiwacze skarbów ? #3100

• orso1989
  • Włóczykij
Witam Wszystkich
Podczas jednej z ostatnich wypraw do puszczy natknąłem się w dość odludnym miejscu na gostków z wykrywaczami metalu. Ryli dziursko co najmniej do pasa i wykopali hełm bodajże niemiecki . Ale jak w końcu zaczaili ze są obserwowani spakowali się i poszli w knieje . Mam do was forumowiczów prośbę o opinie ,co sądzicie o ludziach chodzących z wykrywkami ?? Sądzę tez za i w naszych szeregach są pasjonaci piszczałek:)
Ostatnio zmieniany: 4 mies., 2 tyg. temu przez orso1989.

4 mies., 2 tyg. temu Odp: Poszukiwacze skarbów ? #3101

• Chris
  • Pustelnik (KK)
A co można oficjalnie powiedzieć? Przecież to nielegalne!

Też spotkałem kilka razy poszukiwaczy militariów. Jest tego trochę w Puszczy i wcale nie trzeba kopać, wystarczy odgarnąć liście.
Problem w tym, że jak w każdym środowisku trafiają się czarne owce co to wykopią dziurę i zostawią. Szczególnie dobrze widać ich działalność w okolicach dawnych restauracji gdzie porobili dziury w poniemieckich śmietnikach i teraz wala się po lesie pełno potłuczonego szkła i syfu.

Największym problemem byli swego czasu złodzieje złomu, którzy wykopywali kable przy drogach zostawiając głębokie rowy. Na głupotę nie ma lekarstwa.

4 mies., 2 tyg. temu Odp: Poszukiwacze skarbów ? #3102

• orso1989
  • Włóczykij
No ten numer ze złomiarzami to był normalnie proceder na grubą skale skale latały po puszczy zorganizowane grupy , raz nawet widziałem łepków po 13lat moze z pełnym wózkiem dziecięcym kabli .A co do poszukiwaczy pełno jest ich w puszczy dziur masa miałem przyjemność wpaść nawet do jednej z nich.

4 mies., 2 tyg. temu Odp: Poszukiwacze skarbów ? #3103

• Malibu1
  • Włóczykij
Może to ci sami goście co zaanektowali budynek przy szmaragdowym ? Ostatnio się panoszą wszędzie, ryją, kopią i uzurpują sobie prawa własności, że nie wspomnę o psach chroniących dobytku i straszących zwierzęta i turystów w lesie.

4 mies., 2 tyg. temu Odp: Poszukiwacze skarbów ? #3104

• DorotaM
  • Traper (KK)
A Szałek się stukał w głowę, kiedy pisałam o ogrodzeniu Puszczy płotem z prądem i wpuszczaniu ludzi za okazaniem spec-zezwolenia...
Ignorancję można skorygować przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.

4 mies., 2 tyg. temu Odp: Poszukiwacze skarbów ? #3112

• Romana
  • Traper (KK)
Na osoby z "wykrywaczami metali" reaguję alergiczną wysypką i szczękaniem resztek uzębienia+sztuczną szczęką! Jednakże nie jestem także ZA ogradzaniem wszystkiego i wpuszczaniem za spec-zezwoleniem, bo to niebezpiecznie zbliża do Orwella (o rzeczywistości eks-komunistycznej nie wspominając).

Nie zgadzam się też z Chrisem, iż na "głupotę nie ma rady". Jest, choć trudna i żmudna: pisać gdzie się da - instytucje, szkoły, parafie. Po prostu WYCHOWYWAĆ i NAUCZAĆ, że to, co jeszcze posiadamy, chronić należy, bo za chwilę obudzimy się w świecie wirtualno-historycznym (to zupełnie to samo, co te zabite wilki w Puszczy Drawskiej). Jeśli wykopy, to tylko pod kierunkiem lub wedle instruktażu archeologa; jeśli coś znajdziesz "przypadkiem" to najpierw zgłoś w odpowiedniej jednostce administracyjnej lub naukowej i dopiero, kiedy znalezisko zostanie zaopiniowane jako "mało istotne", zachowaj tylko dla siebie. Łupili nas od wieków: Tatarzy, Krzyżacy, Ruscy, Szwedzi i troje Zaborców - wystarczy. Niewiele nam zostało w porównaniu w łupieżcami.

Mam duży żal do Kościoła: może by tak w swoim nauczaniu ( przecież także w szkole mocno obecnym) uwzględnił grzechy przeciw środowisku naturalnemu, doskonale mieszczącymi się "w pozycji" nie czyń bliźniemu swojemu, co tobie niemiłe: nie niszcz przyrody, nie wyrzucaj śmieci w lesie, nie wylewaj zawartości szamba na sąsiednie pole, nie dewastuj starych cmentarzy, gdzie pozostały szczątki czyichś innych, ale także bliskich osób; nie niszcz śladów przeszłości dla doraźnego zysku, bo może upomną się o nie twoje wnuki; żyj w zgodzie z otaczającym cię światem, pamiętajac, iż nie zaczął się kilka, czy nawet kilkanaście lat temu, ale trwa od wieków i zapewne jeszce wieki trwać będzie.
  • Strona:
  • 1
Wygenerowano w 0.51 sekundy