Puszcza Bukowa - informacje, mapy, forum, galeria.

Logowanie

Sonda

Jak, według Ciebie, powinno wyglądać zagospodarowanie turystyczne leśnych obszarów w Puszczy Bukowej?

Witamy, Buczynowy Ludku
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

Leśna poczta specjalna
(1 przeglądających) (1) Gość
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Leśna poczta specjalna

5 mies., 1 tydzień temu Leśna poczta specjalna #2865

14 grudnia br. jest organizowana specjalna leśna poczta samochodowa. Regulamin można znaleźć tutaj.
Przesyłki będą stemplowane takim datownikiem

Ja wysyłam kilka kartek
Ostatnio zmieniany: 5 mies., 1 tydzień temu przez zwykły_leśny_ludek.

5 mies., 1 tydzień temu Odp: Leśna poczta specjalna #2868

• Swaq
  • Pustelnik (KK)
Pomysł może i dobry, ale samochodem po leśnych ścieżkach...

<Po przewiezieniu "Leśną Pocztą Samochodową" przesyłki zostaną przekazane przez upoważnioną osobę do Urzędu Pocztowego Szczecin 18, gdzie zostaną ostemplowane datownikiem eksploatacyjnym oraz stemplem informacyjnym o treści: "Leśna Poczta Samochodowa Przewieziono na trasie: Stare Czarnowo - Szczecin ścieżkami Puszczy Bukowej 14.12.2011 r.">
Ostatnio zmieniany: 5 mies., 1 tydzień temu przez Swaq.

5 mies., 1 tydzień temu Odp: Leśna poczta specjalna #2869

• Chris
  • Pustelnik (KK)
Dzisiaj nie jest 1 kwietnia, co to za żarty?

5 mies., 1 tydzień temu Odp: Leśna poczta specjalna #2880

• prim8
  • Włóczykij
Podajcie trasę i godzinę przejazdu. Będę czekał z bejsbolem.

5 mies., 1 tydzień temu Odp: Leśna poczta specjalna #2886

• szeryf
  • Włóczykij
Takie poronione pomysły to tylko u nas

5 mies., 1 tydzień temu Odp: Leśna poczta specjalna #2891

Czytam Wasze komentarze i jestem zszokowany.
Promocja Puszczy Bukowej, a Wy narzekacie i chcecie walić bejsbolami.
A pieczątka, której obawia się Swaq - myślę, że jest to licentia poetica.
(Poczta specjalna polega na przemieszczeniu przesyłek pocztowych niekonwencjonalnym środkiem na jakimś odcinku. Poczta odpowiada za bezpieczeństwo przesyłek, a współorganizator poczty specjalnej odpowiada za sposób przemieszczenia - są poczty balonowe, szybowcowe, piesze, samochodowe, konne, rowerowe, kajakowe.)
W tym przypadku przesyłki zostaną po prostu przewiezione samochodem Nadleśnictwa (jest współorganizatorem) z urzędu pocztowego po jednej stronie Puszczy do urzędu po drugiej stronie Puszczy, przed puszczeniem w świat zwykłymi pocztowymi drogami.

@szeryf takie "poronione" pomysły są dość częste - popatrz na portalu z regulaminem poczty specjalnej ile takich poczt odbywa się corocznie w Polsce.

5 mies., 1 tydzień temu Odp: Leśna poczta specjalna #2892

• prim8
  • Włóczykij
Przenieś pocztę pieszo, przewieź rowerem a będę klaskał a nawet pomogę. Smród spalin z aut, qadów i motocykli ...hałas...rozryte szlaki. Rozumiemy się?

5 mies., 1 tydzień temu Odp: Leśna poczta specjalna #2893

• Swaq
  • Pustelnik (KK)
Jak słusznie Zwykły Leśny Ludek zauważył jest wiele możliwości przesłania poczty, takie jak: konna, piesza, rowerowa, balonowa... Dlaczego organizator (Nadleśnictwo) zgodziło się na najgorszy z możliwych, samochodowy, środek przekazu poczty?

Nie dziw się zatem, że tak reagujemy - Puszcza jest opanowana przez auta, quady i krossy, które ją niszczą a popularyzowanie poczty specjalnej przez jeden ze spalinowych środków lokomocji to jak "cios w plecy"...
IMG_0576.jpg
Ostatnio zmieniany: 5 mies., 1 tydzień temu przez Swaq.

5 mies., 1 tydzień temu Odp: Leśna poczta specjalna #2896

• Zenon
  • Wędrownik
Oj tam.. niektórzy lubią zapach benzyny czy spalin
Nie dla kazdego to smrod

5 mies., 1 tydzień temu Odp: Leśna poczta specjalna #2897

• prim8
  • Włóczykij
To niech niektórzy idą do garażu albo na BP. Ja wolę do puszczy.

5 mies., 1 tydzień temu Odp: Leśna poczta specjalna #2899

prim8 napisał:
Przenieś pocztę pieszo, przewieź rowerem a będę klaskał a nawet pomogę. Smród spalin z aut, qadów i motocykli ...hałas...rozryte szlaki. Rozumiemy się?

Doskonale sie rozumiemy. Weź tylko pod uwagę, że Puszcza poprzecinana jest drogami publicznymi po których odbywa się normalny ruch samochodowy - to po pierwsze, a po drugie - jest to jednorazowy przewóz - porównywanie tego do hord quadowców, czy "miłośników" innych jazd terenowych (z rykiem silników i ryciem szlaków) jest grubym nadużyciem.

5 mies., 1 tydzień temu Odp: Leśna poczta specjalna #2900

@ Swaq
Samochodowy sposób przewozu poczty jest tak samo dobry jak każdy inny (wiem, wiem zaraz oberwę ), biorąc pod uwagę drogi publiczne przechodzące przez Puszczę. (a także to, że przesyłki pocztowe (jak również zaopatrzenie sklepów, mieszkańcy, karetki, ...) do miejscowości położonych w Puszczy musi jakoś dotrzeć.

A co do innych możliwości poczt specjalnych idących przez Puszczę - możemy coś pomyśleć na przyszłość - jestem za.
Ostatnio zmieniany: 5 mies., 1 tydzień temu przez zwykły_leśny_ludek.

5 mies., 1 tydzień temu Odp: Leśna poczta specjalna #2901

Swaq napisał:
a popularyzowanie poczty specjalnej

NIe popularyzowanie poczty specjalnej, a popularyzowanie Puszczy Bukowej przez pocztę specjalną

5 mies., 1 tydzień temu Odp: Leśna poczta specjalna #2902

• mikesz
Spytam przekornie - co w tej przesyłce jest tak wartościowego, że musi być przewieziona samochodem? a może jej waga wpływa na to, że trzeba użyć co najmniej BUSA.
Czy to tylko "nieszczęsny" regulamin/ procedura...

5 mies., 1 tydzień temu Odp: Leśna poczta specjalna #2903

• prim8
  • Włóczykij
Droga Dolinna i Górska stały się publiczne chyłkiem i w celu mi nieznanym. Karetki nigdy tam nie widziałem. Co najwyżej smrodzące ciągniki z drewnem. A już, co najczęściej, ryczące beemki, którym bliżej na pole golfowe.

5 mies., 1 tydzień temu Odp: Leśna poczta specjalna #2907

Nigdzie nie wspominałem o BUS-ie. A co jest cennego - przesyłki pocztowe

A że samochodem (nb samochodem Nadleśnictwa) - bo to jest poczta samochodowa, jakby była balonowa trzebaby załatwić balon.

@prim8 - drog publiczna to taka, która jest wpisana do dróg publicznych. Poza tym są drogi leśne, po których nielegalnie (o czym często na forum jest wspominane) jeżdżą różni ... (nie będę używał epitetów)

5 mies., 1 tydzień temu Odp: Leśna poczta specjalna #2908

• prim8
  • Włóczykij
Być może jestem ignorantem ale na dyplomie ktoś mi napisał inżynier budowy dróg. Nie będę sprawdzał żadnych rejestrów. Jestem w puszczy codziennie i widzę co się dzieje.Asfaltem do Podjuch możecie sobie wozić SWOJĄ POCZTĘ s nam zostawcie NASZĄ PUSZCZĘ. Howgk.

5 mies., 1 tydzień temu Odp: Leśna poczta specjalna #2909

• Eustachy
  • Traper (KK)
Zwykły_leśny_ludku, cały ZGRZYT z tą przesyłką polega na tym że Poczta Polska, obchody Roku Lasu (ekologiczne bądź co bądź) upamiętnia w najbardziej nieekologiczny sposób jaki tylko mogła.
Pozdrawiam, Roman

5 mies. temu Odp: Leśna poczta specjalna #2921

• Zenon
  • Wędrownik
Badz co badz samochod dostarcza cennego C02 dla lasu, wiec jakby wpisuje sie w zaleznosci ekologiczne

Nie przesadzajcie, ludzie chca byc "ekologiczni" i grzeja chaty tzw. peletem albo piekna bukowina z PB.. Po drodze publicznej samochod to nie zbrodnia, sprawa niecodzienna i nie ma co sie spinac...

5 mies. temu Odp: Leśna poczta specjalna #2924

• prim8
  • Włóczykij
Spaliny, opary benzyny,dwutlenek węgla...Zenonie otwórz szeroko okno i zaczerpnij świeżego powietrza bo okazujesz objawy niedotlenienia.
  • Strona:
  • 1
  • 2
Wygenerowano w 0.86 sekundy