Puszcza Bukowa - informacje, mapy, forum, galeria.

Logowanie

Sonda

Jak, według Ciebie, powinno wyglądać zagospodarowanie turystyczne leśnych obszarów w Puszczy Bukowej?

Witamy, Buczynowy Ludku
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

Motory na terenie puszczy
(1 przeglądających) (1) Gość
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Motory na terenie puszczy

6 mies., 3 tyg. temu Motory na terenie puszczy #2583

Tydzień temu spacerując na terenie puszczy około godziny 16'snastej widziałem 2 motory, prędkość była dość spora, nie mówiąc już o hałasie i o zagrożeniu jakie to niosło, niestety nie zdążyłem zrobić zdjęcia tablic rejestracyjnych..., ale moim zdaniem trzeba z tym walczyć... pozdrawiam
Ostatnio zmieniany: 6 mies., 3 tyg. temu przez Swaq. Powód: ort

6 mies. temu Odp: Motory na terenie puszczy #2739

• amare
  • Włóczykij
zgadzam sie ttylko ktos ma jakis pomysl jak skutecznie?

6 mies. temu Odp: Motory na terenie puszczy #2740

• Chris
  • Pustelnik (KK)
Od tego nie jest "ktoś" tylko policja i straż leśna. Niestety nic się w tej sprawie nie dzieje.

5 mies., 3 tyg. temu Odp: Motory na terenie puszczy #2772

• amare
  • Włóczykij
to ze jest od tego policja czy straz to chyba kazdy wie ,niemialem napewno na mysli wielkiej stopy

5 mies., 3 tyg. temu Odp: Motory na terenie puszczy #2773

• DorotaM
  • Traper (KK)
Wszystkie zabiegi profilaktyczne, które przychodzą mi do głowy są nielegalne i niebezpieczne, niestety...
Ignorancję można skorygować przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.

5 mies., 3 tyg. temu Odp: Motory na terenie puszczy #2778

• Zenon
  • Wędrownik
Motory moga jezdzic, o ile poruszaja sie po drodze publicznej.

5 mies., 3 tyg. temu Odp: Motory na terenie puszczy #2779

• DorotaM
  • Traper (KK)
MY wiemy, ale motorowi własciciele nie bardzo chyba...
Ignorancję można skorygować przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.

5 mies., 3 tyg. temu Odp: Motory na terenie puszczy #2780

• Chris
  • Pustelnik (KK)
Zenon napisał:
Motory moga jezdzic, o ile poruszaja sie po drodze publicznej.

Problemem nie są motory na drogach publicznych, których w Puszczy jest stosunkowo niewiele tylko quady i crossy, które jeżdżą na przełaj. Ulubioną trasą jest ta z Podjuch na wschód i niestety po drodze leży rezerwat przyrody. Efekty jazdy na przełaj można zaobserwować najlepiej na stromych stokach dolin. Niestety te strome stoki są bardzo wrażliwe na dewastację. Nawet pojedyncza osoba idąca po takim stoku robi więcej szkód dla roślinności niż 20 osób na ścieżce. Nie chcę myśleć co robi z roślinnością quad czy motor. Ludzie Ci nie mają pojęcia, albo nie chcą mieć, że Puszcza to obszar wyjątkowy przyrodniczo, a niektóre rośliny zagrożone są całkowitym wyginięciem na tym terenie i w skali Polski. W Puszczy mamy już tylko pojedyncze egzemplarze takich roślin i zniszczenie ich to ich koniec, raz na zawsze.
Kolejny problem to straszenie zwierzyny, która przeganiana jest z miejsca na miejsce. Skutkiem tego nie przystąpią do lęgów lub wyniosą się na inny teren (ptaki). Wszystko to sprawia, że las ubożeje. Ale co ich to obchodzi?
Ostatnio zmieniany: 5 mies., 3 tyg. temu przez Paweł.

5 mies., 3 tyg. temu Odp: Motory na terenie puszczy #2783

• Zenon
  • Wędrownik
Jak nie ma swiadomosci dewastacji, to nie ma zrozumienia i nie bedzie to obchodzic. Nie mam pojecia, jaka metode prewencji nalezaloby zastosowac. Ustalnie alternatywnej trasy? Ktos z nimi rozmawial? Napewno nie wiedza, ze wyzadzaja szkody a w wiekszosci to musi byc mlodziencza brawura... jak inaczej wytlumaczyc?

5 mies., 3 tyg. temu Odp: Motory na terenie puszczy #2784

• Chris
  • Pustelnik (KK)
Nie wiem czy tłumaczenie dotrze. Dla nich jesteśmy eko-oszołomami.

5 mies., 3 tyg. temu Odp: Motory na terenie puszczy #2789

• Zenon
  • Wędrownik
Moze jestem naiwny, ale wydaje mi sie, ze niektorym ludziom da sie wytlumaczyc
Jesli nie wszystkim to choc czesci i moze ta czesc przekona reszte
Pozdrawiam
  • Strona:
  • 1
Wygenerowano w 0.62 sekundy