Puszcza Bukowa - informacje, mapy, forum, galeria.

Logowanie

Sonda

Jak, według Ciebie, powinno wyglądać zagospodarowanie turystyczne leśnych obszarów w Puszczy Bukowej?

Witamy, Buczynowy Ludku
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

Mapa szlaków ?
(1 przeglądających) (1) Gość

TEMAT: Mapa szlaków ?

3 lata temu O:Mapa szlaków ? #325

• Paweł
  • Szaman (KK)
Panowie kartografowie którzy tworzyli te mapy powinni się spalić ze wstydu. Cała masa błędów w stylu: Głaz Krajoznawców nie w tym miejscu czy... ten szlak nie idzie tędy
Jednak nie zmienia to faktu, że to obecnie najdokładniejsze mapy topograficzne puszczy.

2 lata, 11 mies. temu O:Mapa szlaków ? #389

Wszystkie mapy zawierają błędy, mniej lub więcej, także, a może zwłaszcza wspominane "dziesiątki". Najmniej błędów jest na mapach W. Lipniackiego, bo były specjalnie rysowane do atlasu (leksykonu), bodajże w skali 1:15 000, dokładnie nie pamiętam. Jednak i tu upływający czas wpływa na jej niekorzyść. W miniprzewodniku "Puszcza Bukowa" ukazała się hybrydowa mapka (jest o niej mowa kilka postów wyżej) wykreślona na podstawie atlasu i faktycznie jest nieocenionym uzupełnieniem wszelkich innych map.

2 lata, 11 mies. temu O:Mapa szlaków ? #390

• skalops
  • Wędrownik
Mapka drachima jest dobra mapą kupiłem ją razem z przewodnikiem jakoś 12 lat temu, dzieki niej odkrywałem dokładnie puszcze bukową to były fajne czasy człowiek czuł sie jak pionier teraz juz niestety nie jest to samo puszcza po tych latach zrobiła sie jakas mała

2 lata, 11 mies. temu O:Mapa szlaków ? #391

Bystrością to nie zgrzeszyłem... o skali map (1:12500) z Atlasu Wojciecha Lipniackiego można przeczytać we wstępie "Leksykonu Puszczy Bukowej" z menu po lewej
PS Małe jest piękne

2 lata, 9 mies. temu O:Mapa szlaków ? #419

Ja mam laminowaną Okolice Szczecina wydawnictwa ExpressMap i jestem z niej zadowolona. Na pewno są jakieś błędy, ale nie rażące (przynajmniej dla mnie). Są na niej szlaki rowerowe, piesze i kajakowe, no i są cale okolice Szczecina, łącznie z kawałkiem strony niemieckiej, Wkrzańską itd.

2 lata, 9 mies. temu O:Mapa szlaków ? #429

• gosgla
  • Włóczykij
W Encyklopedii Szczecina,w tomie I,między stronami 448-449(przynajmniej u mnie)jest wklejona mapa
formatu A3.
Nie ma żadnego opisu z jakiego to roku,skali itd.Jest
tylko "Knieja Bukowa" i "ze zbioru K.Biadała"

Może któryś ze znawcow tematów puszczowo-mapowych cos o niej wie.
Mam nadzieje,ze uda mi sie tu umieścić zeskanowany fragment:)
Nie znam zupełnie tych dziwnych nazw ale ta jest nawet fajna-Durna Góra:)

Pewnie nie może słuzyć do wędrowek,ale moim zdaniem jest ciekawa
Ostatnio zmieniany: 2 lata, 9 mies. temu przez gosgla.

2 lata, 9 mies. temu O:Mapa szlaków ? #431

• Paweł
  • Szaman (KK)
Jest jeszcze kwestia praw autorskich, więc bezpieczniej zamieścić tylko pomniejszony obraz - korzystając z porad w dziale pomoc. Wtedy będziemy wiedzieli o czym rozmawiamy.

2 lata, 9 mies. temu O:Mapa szlaków ? #432

• gosgla
  • Włóczykij
Okazuje sie,ze mapa,którą wywołałam zamieszanie,to praca pana Wojciech Lipniackiego.Osobiście wszystko nanosił,nazwy drog,wzniesień,jezior itd.Stworzył tez swoisty alfabet puszczy.W oddziale PTTK powiedziano mi tez,ze po jego smierci,syn przekazał wszystko jednemu z forum o Puszczy Bukowej.

A co do oznaczeń szlaków,to rzeczywistośc jest jaka jest i nie wiadomo kiedy sie poprawi
Ostatnio zmieniany: 2 lata, 9 mies. temu przez gosgla.

2 lata, 9 mies. temu O:Mapa szlaków ? #448

• ard
  • Łazik
gosgla, daj znac jesli chcesz fajna mapke Puszczy. Co prawda nie idealna i stracila juz sporo na aktualnosci ale chyba nadal najlepsza

2 lata, 9 mies. temu O:Mapa szlaków ? #449

Moja mapa jest super. Pokazała mi dziś ze droga się kończy w polu, ale ja nie uwierzyłam. Pojechałam rowerkiem... I byłam zmuszona rwać przez tory kolejowe, a pedały wybijały mi kolejne siniaki na piszczelach. Tak to bywa jak cienias - niedowiarek na rower wsiada.
Za tę wiadomość podziękował(a): lukaszopel

2 lata, 9 mies. temu O:Mapa szlaków ? #450

• gosgla
  • Włóczykij
raviz napisał:
gosgla, daj znac jesli chcesz fajna mapke Puszczy. Co prawda nie idealna i stracila juz sporo na aktualnosci ale chyba nadal najlepsza

Bardzo chętnie:)

Każda pomoc sie przyda.Mam co prawda już kilka,ale nigdy za duzo map.Ostatnio szukałm czegos i na kazdej było troche w innym miejscu,więc trzeba wyposrodkować
Po kilku przejściach zaczynam rozpoznawać niektore odcineczki szlakow.Staram sie startować z różnych miejsc,np.Płonia,Śmierdnica,Podjuchy,Zdroje,zeby nie było nudno.Z wejściem nie ma problemu,ale z wyjsciem.....Mieszkam w centrum miasta i jestem uzalezniona od komunikacji miejskiej.A jak sie człowiek zapomni w wedrówce,to potem musi szukac szybkiego przejscia do którejś z petli autobusowych.A gdy sie troche źle trafi,to wychodzi sie z lasu juz o zmroku

2 lata, 6 mies. temu O:Mapa szlaków ? #577

Witam,

po pierwsze chciałbym sie przywitać, Nazywam się Marek Kowalczyk.
Dopiero zaczynam swoje wędrówki po Puszczy, do tej pory nie doceniałem tego co bliskie i uznawałem tylko Bieszczady. Cieszę się, że w końcu odkrywam ten piękny kawałek planety i to tak blisko!

Co do tematu: Jutro z pewnością pójdę na Mickiewicza po te 10'tki, do tej pory miałem do dyspozycji tylko mapę Okolice Szczecina WZKart-u w skali 1;50 tys i mapę Głownego Geodety Kraju w tej samej skali ale bez oznaczeń właściwych mapie turystycznej. Ta pierwsza ma dużo błędów, ta druga nie ma zaznaczonych żadnych szlaków. Tak czy siak obie jako 50'tki są zbyt mało dokładne. Jestem ciekaw tych 10'tek.

Zapytam się też, jak to jest z tymi cyfrowymi mapami, a moze ktoś z was już to wie; czy te mapy można wykorzystywać do swoich aplikacji (strony www) lub publikacji?

Zastanawiam się, ponieważ zajmuję się zawodowo aplikacjami sieciowymi z wykorzystaniem map (głównie google) oraz fotografią. Stąd wiem, że po jednym z ostatnich uaktualnień Maps Api firmy Google daje ona możliwość podmiany tzw. "map tiles".

W związku z tym mam taką ideę, żeby w jednej z aplikacji nad którymi pracuję przetestować tę możliwość i podmienić część map googla na te 10'tki. Wtedy moglibyśmy też nanosić odpowiednie poprawki na bieżąco.

Będę dawał znać z postepów prac a jeśli się uda udostepnię narzędzie na stronę.

Pozdrawiam, Marek.
Ostatnio zmieniany: 2 lata, 6 mies. temu przez vistrad.

2 lata, 6 mies. temu O:Mapa szlaków ? #579

• Paweł
  • Szaman (KK)
Niestety, tych map nie można publikować bez wniesienia wysokiej opłaty. Poza tym, jak już gdzieś wcześniej pisałem, zawierają masę błędów i faktycznie można ufać im tylko "z grubsza", więc poprawki byłyby niezbędne.
Masz ciekawy pomysł ale czy możliwy do realizacji ?
Ostatnio zmieniany: 2 lata, 6 mies. temu przez Paweł.

2 lata, 6 mies. temu O:Mapa szlaków ? #582

Hmm,

No trudno, w takim razie pozostaje przerysowanie ścieżek do googla.
Bardzo czasochlonne zadanie ale z kilkoma mapami i porządnym gps powinno przejść.

I tak mam w planie naniesienie do googla wszystkich ścieżek i szlaków. Zresztą lubie się szlajać po lesie z jakimś celem, wtedy jest jeszcze ciekawiej.

Jak już będę miał jakieś wyniki pracy to dam znać. Jak narazie kompletuję wszystkie możliwe mapy i niedługo zacznę przerysowywanie. Kiedyś jeszcze jak Harcerzyłem robiliśmy sporo map z kompasem (wiadomo na małą skalę) więc dziś opierając się na kompasie, GPS i gotowych mapach mam nadzieję stworzyć coś co wprawdzie nie będzie mapą PRO, ale jako coś otwartego, do czego nikt nie będzie rościł sobie żadnych praw może się stać odpowiednikiem Open Source w it i być najlepszą mapą jaką możemy sobie zzażyczyć. - Przepraszam za długie zdanie i błędy, mam z tym problem.

DODAJĘ:

maps.geoportal.gov.pl/webclient/Default.aspx?crs=EPSG%3A2180&bbox=209413.796875,618456.5234375,211715.359375,619508.0859375&variant=TOPO

Link do strony geoportal.

Można tam oglądać bardzo dokładne (nie znaczy pozbawione błędów)mapy.
Ostatnio zmieniany: 2 lata, 6 mies. temu przez vistrad.

2 lata temu O:Mapa szlaków ? #746

Wiem, że wyciągam wątek sprzed pół roku, ale może kogoś z Was to zainteresuje.

www.openstreetmap.org/?lat=53.3486&lon=14.6587&zoom=13&layers=B000FTF

Zmapowane tutaj są nie tyle szlaki co scieżki i drogi w puszczy, oczywiście nie wszystkie, tworzone były przy pomocy gps, więc dokładność to kilka lub kilkanaście metrów.

Projekt OpenStreetMap ma ta zaletę, że możecie go sami tworzyć i edytować więc jeśli ktoś ma GPSa. który jest w stanie zapisywać ślad w GPX to na jego podstawie może coś dorzucić do projektu.

Jest jeszcze jedna zaleta OSM, jest to że jest na nieco innej licencji niż google maps i można ją wykorzystywać ( z podaniem źródła ) nawet w komercyjnych projektach.

Pozdro

Edit:

Dla tych którym zależy na oznaczeniach szlaków istnieje takie coś generowane właśnie na podstawie OSM

hikebikemap.de/?zoom=13&lat=53.34029&lon=14.6484&layers=B0000TFFFF

Może komuś się przyda , oczywiście wiem że tej mapie wiele brakuje i niestety nie wszystkie szlaki są prawidłowo oznakowane, ale projekt cały czas się rozwija .
Ostatnio zmieniany: 2 lata temu przez Mosznir.

1 rok, 11 mies. temu O:Mapa szlaków ? #757

• witt
  • Włóczykij
Miałem zamiar wziąć się tego lata za tworzenie takiej mapy PB ale widzę że juz inni to zrobili. Nie są to wszystkie ścieżki ale napewno wkrótce powstanie mapa kompletna. Fajna zabawa. Pozdrawiam.

1 rok, 11 mies. temu O:Mapa szlaków ? #780

• wiking
  • Włóczykij
Myslę że do końca roku uda mi się wyprowadzić www.szlaki-zachodniopomorskie.pl . Mam juz tam wrzuconych troche materialow ale malo czaasu wolnego powoduje ze zbyt wolno trafiaja tam dokladne opisy.

bede tez wdzieczny za pomoc w redagowaniu. Zapraszam GG 2070164 lub 501036860 - Robert

1 rok temu Odp: O:Mapa szlaków ? #1301

tu jest mapa Puszczy Bukowej dla odbiorników GPS firmy Garmin
www.puszcza-bukowa.yoyo.pl/
dopiero wrzucam na navi wiec dam znać czy warto .-)

1 rok temu Odp: Mapa szlaków ? #1306

• Drachim
  • Wędrownik
A czy ma ktoś przypadkiem mapę Puszczy do programu TrekBuddy?

1 rok temu Odp: Mapa szlaków ? #1397

• Paweł
  • Szaman (KK)
Uwaga ! Ukazała się długo oczekiwana, świetna mapa Puszczy Bukowej wydawnictwa Maps Profffesjonal. Załączam skan. Można ją kupić w księgarnii Zamkowej za 25 zł..
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 1 rok temu przez Paweł.
Wygenerowano w 0.95 sekundy