Puszcza Bukowa - informacje, mapy, forum, galeria.

Logowanie

Sonda

Jak, według Ciebie, powinno wyglądać zagospodarowanie turystyczne leśnych obszarów w Puszczy Bukowej?

Witamy, Buczynowy Ludku
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

Jeziorka
(1 przeglądających) (1) Gość
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Jeziorka

3 lata, 2 mies. temu Jeziorka #233

• kembi
  • Łazik
Interesują mnie jeziorka znajdujące sie w rejonie puszczy, a konkretnie czy są w nich jakieś ryby i czy wolno je łowić

3 lata, 2 mies. temu O:Jeziorka #236

• frugo
  • Włóczykij
Aby odpowiedzieć na Twoje pytanie, pozwolę sobie przetoczyć fragment swojej pracy licencjackiej:

"5.5. Wędkarstwo Amatorzy połowu ryb mogą wędkować we wszystkich wodach w Parku oprócz północno-wschodniej części jeziora Binowskiego, północnej części jeziora Glinna (na odcinku wzdłuż rezerwatu przyrody "Źródliskowa Buczyna") i obrębów ochronnych określonych przez zarządców wód (Rozporządzenie Nr 113/2006 z dnia 22 sierpnia 2006 r.). Aby łowić w wodach Szczecińskiego Parku Krajobrazowego, należy posiadać ważną kartę wędkarską oraz zezwolenie właściciela wód.
Wędkarze wyławiają m.in. leszcze, płocie, krąpie, okonie, karpie, liny, karasie, szczupaki, węgorze, jazgarze i wzdręgi.
Planuje się otwarcie nad Jeziorem Cysterskim i Klasztornym specjalnych łowisk przeznaczonych dla rekreacyjnego połowy ryb (Wysocki i in. 1999).

3 lata temu O:Jeziorka #319

• grigir
  • Wędrownik
  • grigir
Trzeba jasno powiedziec że w tych rejonach ---Binowo,Kołowo ,Glinna jest sporo małych stawów i jezior a w nich sporo gatunków różnych ryb..
Wiem to nie z książek, czy map ,, lecz na własnych nogach sie chodziło i tak odkrywało się coraz to nowe łowiska.
Jestem zapalonym wędkarzem i wciąż szukam spokojnego i cichego stawu -- by posiedziec sobie i powędkowac- karasia czy lina,, przykre jest tylko to że człowiek tak wszystko niszczy - no i ci kłusownicy???

np. patrz w galerii ............
Ostatnio zmieniany: 3 lata temu przez Chris.

3 lata temu O:Jeziorka #331

• skalops
  • Wędrownik
połapać jest gdzie ale mogę powiedzieć że kiedyś było lepiej ryb jest coraz mniej

3 lata temu O:Jeziorka #348

• grigir
  • Wędrownik
  • grigir
Jak by ktoś chciał wiedziec to moge dodac że za Choszcznem jest piękne i czyste jezioro, ta miejscowosc to "Ziemomyśl" --- a do tego jest duże. No i co najważniejsze są tam ryby..
Sam wybieram sie na Kurów..zobaczymy co tam będzie...
Pare dni temu byłem na dziewolkiczu ,raczej zawsze należy nastawic sie na drobnice, należe do koła wędkarskiego i mielismy własnie taką akcje- sprzatanie.
Idzie sie za głowe złapac. w sumie w 8 osób nazbieralismy około 70 worów różnych smieci , a przedewszystkim pozostałosci po wędkarzach, ale nie tylko...
Wyobrażacie sobie ile to jest śmieci To chyba jak z małego osiedla!!!!

2 lata, 11 mies. temu Wężówka #398

• grigir
  • Wędrownik
  • grigir
Ostatnio byłem na tym jeziorku ,, i powiem że bardzo mi sie podobało, złapałem 2 leszcze i ładnego lina lescze około 1,5 kg i lin 1,20,, wczesniej nęciłem 2 razy w tygodniu.
Czyli sa tam jeszcze ryby !!!!!!!!!!!
Wiadomo że nalezy byc bardzo cicho ale opłacało sie brania były dopiero między 12 a 14 --- natomiast od 5 rano --kompletnie nic.. Moge dodac że łapałem na 2 wędki i spławiki przegruntowane po 5 gram.. Przynęta to białe z kukurydzą.........

2 lata, 11 mies. temu O:Jeziorka #399

• skalops
  • Wędrownik
no proszę są tam leszcze wędkowałem tam sporo lat i nigdy nie złapałem ani jednego;)

2 lata, 11 mies. temu O:Jeziorka #400

• dexter05
  • Włóczykij
tzn??? o jakim jeziorku mówimy bo się zagubiłem troszkę?

2 lata, 11 mies. temu O:Jeziorka #401

• skalops
  • Wędrownik
sory sam się pomyliłem myślałem nie wiem czemu o wężówce, zapewne chodzi o to jezioro koło choszczna

2 lata, 11 mies. temu O:Jeziorka #402

• dexter05
  • Włóczykij
skalops jeżeli wedkowałeś na Wężówce tyle lat to wypowiedz się na temat tego jeziora. Czy jest tam coś godnego uwagi?

2 lata, 11 mies. temu O:Jeziorka #403

• skalops
  • Wędrownik
myślę że jest godne uwagi jak każde jezioro w puszczy bukowej ja bardzo je lubię ze względu na piękny krajobraz. Można tam złapać szczupaka, okonia, lina, płoć i krasnopiórka, leszcza na pewno tam nie złapiesz

3 mies., 1 tydzień temu Odp: Jeziorka #3577

• Romana
  • Traper (KK)
Witam!

Wspominając ze znajomymi stare, dobre komedie filmowe, ktoś - w nawiązaniu do aktualnej mroźnej aury - przypomniał film amerykański ze znakomitymi komikami i akcją rozgrywającą się w Kanadzie zimą. Jest tam między innymi spora sekwencja scen z "zawodów" w wędkowaniu z przerębli: na zamarzniętej tafli jeziora różne kolorowe domki, budki i namioty, a wewnątrz nich osobnicy "moczący" kije w małej dziurze wykutej w lodzie.

Zainteresowało mnie, czy "wędkarska brać" też tak łowi w Puszczy Bukowej (pominąwszy domki i zawody nawet)?

Czekam na odpowiedź i pozdrawiam serdecznie wędkarzy (jak ja lubię ryby! - choć raczej jeść niż łowić), nawet jeśli teraz "łowią" wyłącznie w sklepach - Romana

2 mies., 4 tyg. temu Odp: Jeziorka #3671

• Romana
  • Traper (KK)
Czy wędkarze z Puszczy Bukowej zasypiają na zimę jak niedźwiedzie?

Chyba tak, skoro tak długo nie mogę doczekac się odpowiedzi na pytanie odnośnie łowienia w przerębli? A może nie wolno? Chciałabym wiedzieć.

Mimo wszystko serdecznie pozdrawiam - Romana
  • Strona:
  • 1
Wygenerowano w 0.68 sekundy