Puszcza Bukowa - informacje, mapy, forum, galeria.

Logowanie

Sonda

Jak, według Ciebie, powinno wyglądać zagospodarowanie turystyczne leśnych obszarów w Puszczy Bukowej?

Witamy, Buczynowy Ludku
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

Legenda (Kto jest na forum)
(1 przeglądających) (1) Gość
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Legenda (Kto jest na forum)

4 mies., 1 tydzień temu Legenda (Kto jest na forum) #3171

• Romana
  • Traper (KK)
Witam w Nowym Roku – niech Szczęśliwy Będzie!

Przeglądając „nowości” zauważyłam zmiany zawartości „Legendy” pod napisem „Kto jest na forum”. Jako „nowicjusz” portalowy poprzednie określenia funkcji (roli/stanowiska) przyjęłam „z dobrodziejstwem inwentarza”, zresztą nie odbiegały w zasadzie od gdzie indziej stosowanych. Co do nowych mam mieszane uczucia:
1) Szef kojarzy mi się bardziej z kuchnią lub firmą (niby portal to też rodzaj firmy, ale Puszcza Bukowa powinna być SPECJALNA); widziałabym tu chętniej coś bardziej „górnolotnego”, np. Wielki/Naczelny Bukowy;
2) Drwal , mimo niewątpliwie ciężkiej i pożytecznej pracy ma dla mnie jednak konotację nieco destrukcyjną (wycinanie drzewostanu); moja propozycja to Leśny (wprawdzie „leśnymi” nazywano kiedyś potocznie partyzantów, ale kto o tym dziś pamięta, w dodatku w użyciu była raczej wyłącznie liczba mnoga);
3) Drwalek to chyba nowotwór językowy, w dodatku tak naprawdę stanowiący formę dopełniacza liczby mnogiej od „drwalka” (mała drwalnia/drewutnia, czyli pomieszczenie, gdzie rąbano/cięto i przechowywano drewno na opał – z pewnością też staroć językowa); nie od każdego „zawodu” można utworzyć funkcję zdrobniałą oznaczającą pomocnika/szkolącego się: kuchcik od kucharza, kominiarczyk od kominiarza, ale przecież już nie stolarek od stolarza; konsekwentnie moja propozycja to Przyboczny Leśnego lub Leśniczek – też nowotwór, ale kojarzy mi się jako „pomagier” leśniczego i/lub leśniczyny, względnie ich dziecię;
4) Miłośnik Puszczy Bukowej nie budzi zastrzeżeń – prosty i jasny przekaz, aczkolwiek prozaiczną „opisowośc” zastąpiłabym np. Bukolubcem;
5) Turysta niestety w ostatnich czasach zaczął mi się kojarzyć wręcz źle, a co najmniej ambiwalentnie; lasy i nie tylko lasy przeżywają inwazję doraźnych „wypoczynkowiczów”, dla których najważniejszą sprawą jest udany grill, a nie to, co widzą wokoło (nie mówiąc o trenujących na rowerach górskich, którzy niemal rozjeżdżają na wąskiej ścieżce zwykłych dreptaczy; quady poza dyskusją – a to też podobno „turyści”); podobają mi się bardziej wszystkie te „wędrowniki”, włóczykije i mój „łazik”, ale rozumiem, że to „rangi”, czyli coś innego niż funkcje z „legendy”; może więc Wędrowca lub Szperacz?

Zaznaczam, iż nie jestem filologiem, a tylko miłośnikiem dobrej i ciekawej polszczyzny.

4 mies., 1 tydzień temu Odp: Legenda (Kto jest na forum) #3176

• Paweł
  • Szaman (KK)
Ależ... proszę bardzo Czy są jeszcze jakieś inne propozycje ?

4 mies. temu Odp: Legenda (Kto jest na forum) #3266

• Romana
  • Traper (KK)
Rozumiem, że na całym świecie oraz na stronie Puszczy Bukowej jest mnóstwo spraw ważniejszych, a ostatnio "wilki atakują" w sposób wręcz zmasowany.

Mnie jednak ten "Drwalek" zwłaszcza okropnie zgrzyta.

Pan Redaktor Paweł był jak zwykle szybki i niezawodny; czy nikomu więcej nie zależy na kwestii polszczyzny w "legendzie"?

4 mies. temu Odp: Legenda (Kto jest na forum) #3267

• Blizbor
  • Traper (KK)
Mi się w ogóle wydaje, że określenie "Drwal" tak nie bardzo pasuje do tematyki i celu tej witryny, ale to szczegół - chyba że to tylko taki groteskowy żart Pawła

4 mies. temu Odp: Legenda (Kto jest na forum) #3269

• Eustachy
  • Traper (KK)
Dla odmiany ja uważam że właśnie "Drwal" pasuje idealnie.
Zajęciem drwala jest rąbanie i cięcie, takie zadanie ma moderator na forum.
Pozdrawiam, Roman

4 mies. temu Odp: Legenda (Kto jest na forum) #3272

• Romana
  • Traper (KK)
Proszę Eustachego - w takim razie "moderacja" to hipokryzja i obłuda, o brutalne cięcie chodzi. No cóż, "życie" wśród "przyrody" ma też swoje brutalne, czyli twarde oblicze.

Jednakże co z "Drwalkiem" (on jednak nie bardzo "polski" jest) - może konsekwentnie Pilarczyk (od piły) albo Siekierowy?

Swoją drogą dziękuję Blizborowi i Eustachemu za podjęcie tematu!

4 mies. temu Odp: Legenda (Kto jest na forum) #3290

• Sylwester
  • Wędrownik (KK)
Może być też Opiekun Kręgu,Biegły Borowy,Tropiciel Ostępów.Co sądzicie o Dzikun i Dreptacz.
Ostatnio zmieniany: 4 mies. temu przez Sylwester.

4 mies. temu Odp: Legenda (Kto jest na forum) #3292

• Romana
  • Traper (KK)
Proszę Sylwestra - wszystko urocze i bardzo mi się podoba! Szczególnie do funkcji "moderatora" pasuje mi IDEALNIE Biegły Borowy - poza tym to jeszcze jedno ładne odwołanie się do starego polskiego słowa "bór". Ewentualnie zmieniłabym końcówkę Wielkiemu Wędrownemu, bo jakoś bardziej dla mnie odnosi się do "grupy" (obóz?, cygański tabor?) - czyli np. Wielki Wędrowca lub pochodne. Dreptacz też szczególnie mnie ujął, gdyż sama o sobie często tak mówię, na stare lata już bardziej drepcząc z kijkami niż chodząc szparkim krokiem (ale dreptanie niekoniecznie musi przecież wiązać się ze starością, także z małą wprawą początkującego "turysty"). Najmniej odpowiada mi Dzikun (to ta mała "łyżeczka dziegciu") bo jakoś kojarzy mi się z "fantasy" (wiedźmin), za którą nie przepadam.

Ogólnie - jako inicjator tematu i prywatnie - PIĄTKA Z PLUSEM dla SYLWESTRA za wyobraźnię i "przejęcie się" sprawą!

Swoją drogą - dziękuję serdecznie za ZNAK ZAPYTANIA w miejscu DRWALKA!

4 mies. temu Odp: Legenda (Kto jest na forum) #3293

• Eustachy
  • Traper (KK)
Opiekun Kręgu - to mi pasuje na określenie administratora.

Odnośnie "boru", lepiej licha nie kusić, jeszcze nam faktycznie gospodarz tego terenu przerobi buczynę na bór.
Pozdrawiam, Roman

4 mies. temu Odp: Legenda (Kto jest na forum) #3294

• Sylwester
  • Wędrownik (KK)
Wielkiego Wędrownego wyrzuciłem,bo dwa przymiotniki wyszły:)

4 mies. temu Odp: Legenda (Kto jest na forum) #3295

• Sylwester
  • Wędrownik (KK)
Biegły Bukowy jakoś mniej klimatycznie mi brzmi.Chyba buki mi spowszedniały.
Ostatnio zmieniany: 4 mies. temu przez Sylwester.

4 mies. temu Odp: Legenda (Kto jest na forum) #3297

• Eustachy
  • Traper (KK)
Chociaż po namyśle - Biegły Borowy i Biegła Borowinka.

Buczynowe Ludki - użytkownicy forum
Pozdrawiam, Roman

4 mies. temu Odp: Legenda (Kto jest na forum) #3299

• Romana
  • Traper (KK)
A może by tak "pożenić":

Opiekun to ładne i ciepłe słowo - dodać Lasu/Boru/Knieji/Puszczy?

Ja też nie jestem za "monokulturą" i w Puszczy Bukowej, tudzież okolicach chyba nie same buki rosną.

Przy Biegłym Borowym oraz Dreptaczu bym się upierała; Tropicielowi ewentualnie obcięłabym "ostępy".

Ogólnie jestem zachwycona procesem tworzenia nowej zawartości "legendy" i dziękuję!

4 mies. temu Odp: Legenda (Kto jest na forum) #3300

• Blizbor
  • Traper (KK)
Widzę, że pojawiają się kolejne propozycja, więc i Ja coś zaproponuję

Szef = Opiekun Kniei
Drwal = Wielki Łowczy
? = Łowczy
Miłośnik Puszczy Bukowej = Włóczykij
Turysta = Spacerowicz (względnie pozostawić bez zmian)

Co Wy na to ?
Ostatnio zmieniany: 4 mies. temu przez Blizbor.

4 mies. temu Odp: Legenda (Kto jest na forum) #3301

• Eustachy
  • Traper (KK)
Tylko nie Łowczy

1, 4, 5, - jak najbardziej
Pozdrawiam, Roman

4 mies. temu Odp: Legenda (Kto jest na forum) #3302

• Sylwester
  • Wędrownik (KK)
A co na to żeńska część klubu?

4 mies. temu Odp: Legenda (Kto jest na forum) #3303

• Blizbor
  • Traper (KK)
Eustachy napisał:
Tylko nie Łowczy

Dlaczego? Do funkcji moderatora jak najbardziej pasuje

4 mies. temu Odp: Legenda (Kto jest na forum) #3304

• Sylwester
  • Wędrownik (KK)
Będzie łowił Borowinki:)

4 mies. temu Odp: Legenda (Kto jest na forum) #3305

• Romana
  • Traper (KK)
Proszę Blizbora - z tym Łowczym to bym jednak uważała: prywatnie chyba mamy zbliżone poglądy na "myślistwo", ale widzę na forum wielu "radykalistów" i lepiej "łowczego tematu" nie wplątywać w legendę, zwłaszcza, iż "strona" nie tylko temu tematowi poświęcona.

To ja też napiszę "ostateczną" (prawie - zawsze jestem otwarta na "nowości") propozycję:

Szef = Opiekun Puszczy (Kniei może stwarzać trudności ortograficzne)
Drwal = Tropiciel
Drwalek = Biegły Borowy
Miłośnik Puszczy Bukowej = Kniejolubiec lub Wędrownik
Turysta = Dreptacz

Serdeczności wszystkim!

4 mies. temu Odp: Legenda (Kto jest na forum) #3306

• Blizbor
  • Traper (KK)
Pozwolę sobie połączyć propozycję moją i Romany, to da chyba najbardziej optymalny efekt, tak więc:

Szef = Opiekun Kniei
Drwale = Biegły Borowy (albo Starszy Borowy)
Drwalek = Tropiciel (względnie Borowy)
Miłośnik Puszczy Bukowej = Włóczykij
Turysta = Spacerowicz
  • Strona:
  • 1
  • 2
Wygenerowano w 0.93 sekundy