Puszcza Bukowa - informacje, mapy, forum, galeria.

Logowanie

Sonda

Jak oceniasz gospodarkę leśną na terenie Puszczy Bukowej w kontekście wymogów ochrony przyrody.

Witamy, Buczynowy Ludku
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

Trasy po puszczy.
(1 przeglądających) (1) Gość
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Trasy po puszczy.

1 rok, 9 mies. temu Trasy po puszczy. #739

• MarekP
  • Włóczykij
Witam. W niedzielę wybrałem się z kolegą na trasę "Urokliwe jeziora". Opis skopiowałem z tej strony na telefon. Teraz widzę że dodano namiary gps, niestety nie dysponuję tym urządzeniem ale kolega miał w telefonie i zaznaczył kilka obiektów. Przejście zajęło nam 7 godz. Pogoda dopisała, trasa wypas, długa i bardzo zakręcona. Na odcinkach bez szlaku trzeba uważać, szczególnie za Kołowem. Problemy mieliśmy tylko z odcinkiem z j. Dereń do ogrodu dendrologicznego ale jakoś poszło. Bagna nad Glinnym spoko Wybiorę się jeszcze tam rowerem ale z pominięciem paru odcinków ze zwalonymi drzewami.
Ostatnio zmieniany: 1 rok, 9 mies. temu przez MarekP.

1 rok, 9 mies. temu O:Trasy po puszczy. #740

• Paweł
  • Pustelnik (KK)
Zmieniłem tytuł. Proszę w tym wątku zamieszczać relacje z tras. Opisy są w menu po lewej: "Trasy".
Niektóre trasy (Traper) są bardzo trudne, zarówno jeśli chodzi o warunki terenowe jaki i długość. Proszę wziąć to pod uwagę przy planowaniu czasu i doborze towarzyszy
Na razie są opublikowane trzy trasy - będą kolejne.
Ostatnio zmieniany: 1 rok, 9 mies. temu przez Paweł.

1 rok, 8 mies. temu O:Trasy po puszczy. #745

• Malibu1
  • Włóczykij
Do masztu w Kołowie dojechałem asfaltem z Podjuch. Ciekawy odcinek bo non stop lekko pod górę do palenska. Dalej tą trasą żółtym szlakiem pod maszt . Parę fotek, nie wyszły ze względu na pogodę i w dół brukiem i w tą drogę leśna co w opisie w lewo. Tu przydał się gps bo wiedziałem na pewno że dobrze skręcam. Szybki zjazd serpentyną i zaliczony upadek potem podjazd do kapliczki i powrót przez bukowe. Fajny ten odcinek spod masztu do kapliczki nigdy tu nie byłem.

1 rok, 8 mies. temu O:Trasy po puszczy. #764

• MarekP
  • Włóczykij
Prosiliście o zamieszczanie krótkich relacji z wypadów Trasa Urolliwe Jeziorka, rowerem, czas przejazdu 3,5 godz, zdecydowałem się na zaliczenie odcinka nad jez Glinna, Dereń i Leniwym ale było ciężko i nie polecam ze względu na bagna i powalone drzewa które trudno ominąć.
Wczoraj przeszedłem pieszo trasę Wspinaczka do masztu, czas 4 godz ale z dłuzszymi postojami na robienie zdjęć. Ciekawy malowniczy odcinek Królewskiego bruku poniżej wieży w kołowie. Potem można się pogubić

1 rok, 6 mies. temu O:Trasy po puszczy. #795

• MarekP
  • Włóczykij
Trasa Dolinami i Szczytami , czas 2 godziny z dłuższym postojem w okolicach Szwedzkiego glazu. To dobra propozycja na sobotni spacerek. Szwedzki bruk w fatalnym stanie . Trasa krótka ale doskonale ukazuje najważniejsze walory Puszczy, no i jest parę ciekawych obiektów po drodze.

9 mies., 3 tyg. temu Odp: Trasy po puszczy. #1269

• Iwmali
  • Łazik
Wczoraj szukając ciekawostek o Jeziorze Szmaragdowym natrafiłam na opis trasy "Tajemnice Jeziora Szmaragdowego"
Po zapoznaniu się z trasą postanowiliśmy dzisiaj się nią przespacerować, muszę przyznać, że jest super ciekawa. Mój syn najpierw nie chciał się ruszyć z domu od komputera...później nie chciał do niego wracać.

Spacer rozpoczęliśmy od parkingu przy ul. Kopalnianej, gdzie zostawiliśmy samochód. Później doszliśmy do zajazdu "Szmaragd" i mostku przy Jeziorze Szmaragdowym, następnie ruszyliśmy lewym brzegiem jeziora, ścieżką turystyczną. Po drodze podziwialiśmy przepiękny kolor jeziora oraz budzącą się do życia przyrodę, po kilku minutach doszliśmy do drewnianego mostku. Widok na jezioro i otaczające je skarpy dawnego wyrobiska kredy jest przepiękny, po dłuższej chwili ruszyliśmy dalej schodami stromo pod górę, na szczycie skręcając ostro w prawo dotarliśmy do punktu widokowego, z którego widać fragmenty skał wapiennych. Następnym miejscem do, którego dotarliśmy są ruiny radiostacji oraz budynki byłej bazy strażackiej, obecnie opuszczone.
Na wysokości bazy skręciliśmy w lewo i doszliśmy do rekreacyjnej Polany Widok, na której stoi poniemiecki bunkier, dostępne dla mieszkańców paleniska, ławeczki i stoły oraz punkt widokowy, z którego można podziwiać przepiękną panoramę Szczecina i dolinę Odry.
Po małym odpoczynku ruszyliśmy dalej schodząc żółtym szlakiem w dół aż do ruin pałacu Toepfferów z 1906 roku, nie chciało mi się wierzyć jak przeczytałam, że pałac przetrwał II wojnę a został rozebrany w latach 50. ... na cegłę!
Po obejrzeniu smętnych resztek pałacu ruszyliśmy do "Groty Goeringa", jakie było nasze zdumienie jak zobaczyliśmy parasole przed grotą, okazało się, że ponad rok temu w grocie ponownie została otwarta restauracja z pysznym jedzeniem.
Po krótkim postoju ruszyliśmy w stronę wiaduktu i tunelu ... chociaż wiele razy byłam w tych okolicach dopiero po przeczytaniu strony "Puszcza Bukowa" dowiedziałam się, że takie obiekty tam istnieją i to w tak bliskiej odległości od groty. Niestety pomyliliśmy drogi i zamiast skręcić za grotą w prawo i dojść do wiaduktu ścieżką, schodziliśmy tam karkołomną drogą na przełaj, doświadczając po drodze trochę adrenaliny! Ale warto było wiadukt jest niesamowity, natomiast przejście nim na drugą stronę to prawie jak nie przymierzając przejście Orlą Percią, oczywiście piszę o sobie, bo mam lęk wysokości.
Po obejrzeniu wiaduktu i zrobieniu zdjęć postanowiliśmy zejść do wąwozu obejrzeć tunel prowadzący do dawnej kopalni kredy, okazało się to wcale niełatwe, nawet nasz jamnik miał trudności z zejściem z wysokiej skarpy, ale w końcu udało się. Tunel jest w dobrym stanie i to jest dziwne zważywszy, że stoi opuszczony już tyle lat.
Drogę powrotną utrudniło nam spore bagienko, które utworzyło się prawdopodobnie w miejscu dawnego wyrobiska, więc znowu jak prawdziwi taternicy wspinaliśmy się na wysoką skarpę, trudne to było jak licho, bo co chwilę zjeżdżaliśmy po grubej warstwie zeszłorocznych liści. Po wydostaniu się z wąwozu krętymi ścieżkami doszliśmy do zajazdu "Szmaragd" czyli do miejsca z którego wyruszyliśmy.
Wyprawa trwała trzy godziny czyli prawie dwa razy dłużej niż było podane w opisie trasy, ale my jak prawdziwi traperzy dwa razy dłużej poznawaliśmy i podziwialiśmy każde opisane i zobaczone miejsce!
Dziękuję bardzo za to, że taka strona istnieje i już się szykujemy na następną wyprawę "Dolinami i Szczytami"... ))

9 mies., 3 tyg. temu Odp: Trasy po puszczy. #1270

• Chris
  • Pustelnik (KK)
Jedna uwaga. To co jest na zdjęciu DSCF7286 to nie jest pałac Toepffera. Ruiny pałacu są na końcu drogi po jej lewej stronie. Trzeba iść pod górę i na pewno się znajdzie.

9 mies., 3 tyg. temu Odp: Trasy po puszczy. #1272

• Iwmali
  • Łazik
Dzięki za zwrócenie uwagi. :)Czyli nie trafiliśmy na pałac, następnym razem poszukamy jeszcze raz. A w takim razie co to jest na zdjęciu, może wiesz?

9 mies., 3 tyg. temu Odp: Trasy po puszczy. #1273

• Chris
  • Pustelnik (KK)
To jakieś budynki związane z pałacem. Pewnie inny ktoś odpowie dokładniej.

9 mies., 3 tyg. temu Odp: Trasy po puszczy. #1275

• Paweł
  • Pustelnik (KK)
To nie są ruiny pałacu. Szczerze mówiąc, nie przypominam sobie takich obiektów w okolicy
A czy nie nastąpiła pomyłka i to zdjęcie zostało zrobione po wschodniej stronie jeziora (na górze) przy przecięciu czarnego i żółtego szlaku ?

9 mies., 3 tyg. temu Odp: Trasy po puszczy. #1278

• Iwmali
  • Łazik
Teraz wiem, że to nie ruiny pałacu, ale nie wiem jak usunąć to zdjęcie.

Ta ruina z mojej foty znajduje się tuż przy bramie prowadzącej chyba do pałacu na ul. Grabowej, zeszliśmy skarpą z Polany Widokowej na ul. Grabową prosto na te ruiny. Byłam pewna, że to pałac Toepfferów.

9 mies., 3 tyg. temu Odp: Trasy po puszczy. #1279

• Paweł
  • Pustelnik (KK)
Hmmm.. widać, że to miejsce jest wysoko położone (na wzniesieniu) a ruiny pałacu są w zagłębieniu terenu.
Foto niech zostanie, bo przecież to jest na trasie i czekamy na relację z trasy "Dolinami i szczytami " (wprowadziłem drobne poprawki w opisie).

P.S.
Dzięki za tą relację. Inni, co widuję ich z wydrukami w lesie , to chyba nie mają odwagi

3 tyg., 6 dni temu Odp: Trasy po puszczy. #3218

Dziękuje za mapkę Tajemnice Jeziora Szmaragdowego. Dzięki niej odważyłem się na zabranie rodziny na spacer wokół jeziora. Niby wiedziałem że jest te szmaragdowe w Szczecinie, ale jak dojechać, co mnie spotka na miejscu, to była tajemnica. A tak to już mam drugą wycieczkę zaliczoną. Dzisiaj poszedłem z 2,5 letnią córką. Dała rade, chociaż jak to mówi, buty ją bolały Na szczęście pozytywna motywacja ( zaraz znowu zobaczymy jezioro i kaczki ) zdziałać cuda i udało się dojśc do auta, prawie bez noszenia Zresztą aura sprzyjała maszerowaniu, mały deszcze i śnieg nie nastrajały do robienia przystanków. Fajnie by było móć zapoznać się z innymi szlakami.
  • Strona:
  • 1
Wygenerowano w 2.70 sekundy