Czy tylko Puszcza ma tak fatalnego gospodarza? (1 przeglądających) (1) Gość
-
endymion2000
-
-
Włóczykij
-
-
-
|
Zadając sobie to pytanie i chcąc uniknąć nerwów[mod] na szlaku w Puszczy na bezmyślność nadleśnictwa, udałem się na zachodnie rubieże Szczecina. Za cel wziąłem tereny leśne i "punkty widokowe" gmin Kołbaskowo i Dobra. Trasa 3-dniowej wyprawy: Głębokie - Bezrzecze - Skarbimierzyce - Stobno - Stobno Małe - "Gołkowo" - Bobolin - granica - Barnisław - "Barnisławiec" - "Dolina Łez" - Kołbaskowo - Kamieniec - Pargowo - las "Czarna Chata" - Moczyły - "Wzgórze Morenka" - Siadło Dln. ("Młyńska Góra") - Kurów - Przecław - "Żwirownia Karwowo" - Karwowo - Będargowo - Rajkowo - Gumieńce PKP Wrażenia??? Obie gminy i nadleśnictwa na ich terenie mają turystykę głęboko w d... Obie są turystycznymi pustyniami... Obie są nastawione na sprzedaż działek budowlanych w ilościach hurtowych, a pojęcie ładu przestrzennego to pojęcie nieznane tutejszym włodarzom. Szczyty głupoty znajdziemy w miejscowościach takich jak np. Siadło Dolne czy Kurów, gdzie domkami stopniowo zasłania się punkty widokowe (np. Młyńską Górę), a drogi gruntowe zamienia się w podjazdy do tych domków. Włodarzom i wszystkim ciekawym jak takimi terenami gospodarują Niemcy, polecam wycieczkę do przygranicznego Mescherin... Podsumowując. Obie gminy mają wybitne walory widokowe (szerokie panoramy na dolinę Odry i niemiecką część Wzniesień Szczecińskich), przyroda także ciekawa, ale wkrótce będą tam tylko domki... Bilans turystyczny gminy to 2 żałosne szlaki donikąd (pieszy i rowerowy) i jedna stara tabliczka z napisem "punkt widokowy". Lepszą infrastrukturę mają gminy z kopalniami odkrywkowymi i hałdami na swoim terenie. Ze śmieci zebranych po drodze można zbudować dom od podstaw z wyposażeniem (polecam zwłaszcza okolice Karwowa czy Będargowa). Jak widać takich gospodarzy jak nadleśnictwo gryfino jest więcej więc nie martwmy się, że kiedyś ich zabraknie...
|
|
Ostatnio zmieniany: 1 rok, 1 miesiąc temu przez Paweł. Powód: niecenzuralne słowo
|
-
Chris
-
-
Pustelnik (KK)
-
-
-
|
Fantastyczny pomysł z tą trasą. Ja chodzę tylko odcinkiem nadodrzańskim i poniekąd chwalę sobie brak infrastruktury turystycznej. Zwłaszcza na odcinku Autostrada A6 - Moczyły i dalej. Brak tras nie oznacza, że nie ma ścieżek, polnych dróg a "odkrywanie" ich daje sporo frajdy. Jeśli przy okazji odkryje się punkt widokowy albo ruiny jakiejś budowli to satysfakcja jest gwarantowana. Zgodzę się, że śmieci są utrapieniem. Ale to nie tylko lokalny problem, podobnie jest w całym kraju. Zabudowa wzgórz Siadła Dolnego to jakiś koszmar. Same strzeżone osiedla odetną najfajniejsze punkty widokowe. Widać szybki zarobek na sprzedaży terenu jest ważniejszy niż zarobek pośredni z turystyki.
Słyszałem, że ma powstać trasa rowerowa od Mescherin do Szczecina. Na ile to tylko pomysł nie wiem. Puki co cieszę się eksplorowaniem "dzikiego" terenu.
|
|
|
-
endymion2000
-
-
Włóczykij
-
-
-
|
Zgadzam się, że tereny bez szlaku mają swój nieodparty urok, a eksploracja ich to czasem większa frajda niż pójście znakowanym szlakiem. Mimo to, w normalnych krajach szlaki, wyznaczone punkty widokowe, miejsca postoju, itp. to tak naprawdę formy ochrony tych obszarów, które gwarantują, że jak pójdziemy na dany punkt widokowy za rok to nie zastaniemy tam strzeżonego osiedla... Ich przeznaczenie może być jedno - turystyka. W przykładowym Mescherin mamy na dwóch wzgórzach wyznaczone punkty widokowe - są tam schodki, barierki, koszą trawę i zero domków w pobliżu. Dlaczego tak nie jest w Polsce? U nas nawet znakowane szlaki wyglądają jak po tornadzie (szanowna Puszcza jako przykład). Najśmieśniejsze jest to, że te działania proturystyczne mogłyby być prowadzone naprawdę niewielkim kosztem... Niektóre gminy chyba zapomniały też, że tereny pod budownictwo też kiedyś się skończą i wtedy włodarze pewnie sobie przypomną o turystyce, ale wtedy będzie już za późno. No cóż, durne prawo, niewłaściwe osoby "na stołkach" i głupota ludzi...
O trasie rowerowej też kiedyś słyszałem, także o szlaku pieszym wzdłuż Odry z Pargowa na Pomorzany, niestety nie długo nie będzie którędy ich poprowadzić...
|
|
Ostatnio zmieniany: 1 rok, 1 miesiąc temu przez endymion2000.
|
-
Chris
-
-
Pustelnik (KK)
-
-
-
|
Zgadzam się w 100%.
Masz może jakieś zdjęcia z tej wycieczki? Chętnie bym obejrzał.
|
|
|
-
endymion2000
-
-
Włóczykij
-
-
-
|
Niestety miałem tylko komórkę. Zrobiłem 2-3 zdjęcia na których nie było nic widać z piękna okolicy więc się poddałem:( Jak znajdę zdjęcia z wycieczki z tej okolicy z poprzedniego roku to oczywiście wrzucę.
|
|
|
-
endymion2000
-
-
Włóczykij
-
-
-
|
Schemat do wycieczki po Wale Stobniańskim. Trasy nie pokrywają się w 100% z powyższą wycieczką, ale dla udających się pierwszy raz w te tereny, schemat będzie idealny jako uzupełnienie mapy.
W - punkty widokowe
Ż - żwirownia
!!! - miejsca trudne do przejścia
??? - miejsca, w których łatwo zgubić drogę
|
|
Ostatnio zmieniany: 1 rok temu przez endymion2000.
|
-
Chris
-
-
Pustelnik (KK)
-
-
-
|
Fajny schemat. Niedawno na żwirowni w Karwowie zeszło mi powietrze z dętki i miałem spacerek do najbliższej stacji bo oczywiście pompki nie miałem. Ale widok żwirowni ze Szczecinem w tle wynagrodził mi straty.
|
|
|
-
endymion2000
-
-
Włóczykij
-
-
-
|
|
|
Ostatnio zmieniany: 1 rok temu przez endymion2000.
|
-
Iwmali
-
-
Łazik
-
-
-
|
Zastanawiam się czy ja źle widzę czy inaczej patrzę niż Ty? Dla mojej rodziny te tereny to jest najfajniejsze miejsce w okolicy, byliśmy tam mnóstwo razy, w Siadle Dolnym spacer wzdłuż Odry jest fantastyczny, byliśmy na punkcie widokowym Morenka, z którego są rewelacyjne widoki. Byliśmy w Siadle Górnym w lapidarium, obejrzeliśmy wszystkie okoliczne kościółki i ruiny kościołów. Polecam wszystkim wycieczki w te okolice, ja powiem tak mnie się podoba, że nie wkroczyła tam komercja i za każdy postój trzeba płacić, lubię takie trochę dzikie miejsca...
Dla zainteresowanych dodam kilka fotek z tych okolic.
Wzgórze Morenka i punkt widokowy
To są widoki na Odrę i okolica Wzgórza Morenki.
Siadło Górne- park z lapidarium
Kościół w Bobolinie
Barnisław kościół
Kamieniec kościół
Kościół na Bezrzeczu
Kościół w Stobnie.
Kołbaskowo kościół
Pargowo ruina kościoła
Pargowo nagrobek wmurowany w portal
Moczyły ruina kościoła
Moczyły nad Odrą
Karwowo ruina kościoła
Będargowo kościół
|
|
Ostatnio zmieniany: 12 mies. temu przez Iwmali.
|
-
endymion2000
-
-
Włóczykij
-
-
-
|
Zgadzam się, dla mnie też są to piękne tereny i zależy mi na tym, aby takie pozostały i za 10 lat zamiast pięknych widoków nie było tam prywatnych chałup... Oczywiście miasta i wsie muszą się rozwijać, ale w sposób uregulowany i zgodny z ładem przestrzennym. Dziś te rejony dla gmin Police, Dobra i Kołbaskowo to tylko i wyłącznie ziemia, którą trzeba sprzedać za jak najlepszą cenę. Wzgórze Morenka czy lapidarium w Siadle Górnym można jeszcze oglądać tylko dlatego, że ktoś się za te tereny wziął i ustanowił odpowiednio rezerwat i lapidarium, bo inaczej stałyby dziś tam zapewne domki jednorodzinne i szczekały psy... Pozostałe tereny to "wolna amerykanka" - dziś chodzisz brzegiem Odry koło Siadła Dolnego, a za dwa lata odstraszy Cię napis "Teren Prywatny. Uwaga! Groźne Psy", rozwalona droga, śmieci i zapach ścieków... Niestety coraz lepszym przykładem jest tu pięknie położone Siadło Dolne. A na to co uczyniono na punkcie widokowym w tej wsi to szkoda słów... Polecam też wycieczkę do przygranicznego Mescherin - punkty widokowe, szlaki turystyczne, ławeczki, mapy, bulwar bez samochodów, porządek i ład przestrzenny i nie ma to nic wspólnego z komercją... Nikt na tym bezpośrednio nie zarabia, a jeśli to pośrednio przyczynia się to do rozwoju turystyki to chyba dobrze... Dlaczego u nas ma tak nie być?
|
|
|
-
Iwmali
-
-
Łazik
-
-
-
|
Ja tego punktu widokowego we wsi Siadło Dolne to w ogóle nie znalazłam, kręciliśmy się w kółko jak pajace, a punktu nie widzieliśmy!  Do Mescherin wkrótce się wybieramy, tylko muszę mojej jamniczce zrobić nowy paszport, bo stary zaginął. 
Dzisiaj byłam w rejonach Skolwina, Stołczyna i Golęcina, jak tam jest nadal zielono dzięki tym ogrodom działkowym, które tam cudem się uchowały. Dzisiaj zastanawiałam się czy i one zostaną zlikwidowane na koszt budownictwa jednorodzinnego? Szkoda by było jest to chyba najbardziej działkowy rejon Szczecina, a przy tym najbardziej zielony.
|
|
|
-
endymion2000
-
-
Włóczykij
-
-
-
|
Kiedyś była ścieżka od brukowanej drogi wzdłuż Odry, ale kilka lat temu ktoś postawił na niej bramę, więc chyba od tej strony już nie da się dojść. Można (jeszcze!) dojść od strony asfaltowej drogi Siadło Grn. - Kurów (jest tabliczka "Punkt Widokowy"). Sam punkt widokowy przypomina niestety już bardziej osiedle... choć widok jest nadal piękny.
Jeśli chodzi o Skolwin/Stołczyn/Gocław to na razie tereny te ratują działki (inna sprawa to śmieci z tych działek), brak uzbrojenia terenu oraz linie wysokiego napięcia , które szpecą krajobraz, ale domków się pod nimi nie postawi. Widoki stąd też są przednie - przy dobrej pogodzie widać wyspę Wolin.
Tak, warto wybrać się do Mescherin, by zobaczyć, że w jednym miejscu mogą być domki, szlaki, punkty widokowe, ścieżki rowerowe, zero śmieci, ład i porządek.
Szczecin ma hasło promocyjne "Floating Garden", ale za parę lat może się okazać, że chodzi tylko o te prywatne przydomowe ogrody...
PS Fajne zdjęcia;)
|
|
|
-
Chris
-
-
Pustelnik (KK)
-
-
-
|
Szczecin wycofuje się z wizji floating garden. Powoli doszli że to opakowanie bez zawartości i zmieniają wizję. 23 maja na sesji Rady Miasta przedstawiono nową strategię rozwoju. Ani słowa o floating garden.
|
|
|
-
endymion2000
-
-
Włóczykij
-
-
-
|
Dokładnie, kolejne bujanie w obłokach, a rzeczywistość to śmieci, ścieki, rozwalone lub prywatne drogi i kolejne paskudne osiedla w miejscach, gdzie powinny być tereny zielone i rekreacyjne. Natomiast miejsca gdzie mogłyby stać osiedla (i gdzie bardziej pasowałyby) stoją nadal puste. Za 10 lat po "zielonym" Szczecinie pozostanie tylko wspomnienie... Wystarczy już dziś pojechać na słynące z ładnych widoków Warszewo, które zaczyna przypominać betonową pustynię - coraz mniej zieleni, domki 0,5 metra od ściany lasu, zabudowane przestrzenie widokowe, a do tego dochodzą tony śmieci w lasach oraz quadowcy i motocykliści urządzający sobie wycieczki po leśnych drogach. Czy takie trudne jest wyłączenie 2-3 działek spod zabudowy lub przeznaczanie na zabudowę tej strony drogi która nie jest po stronie ciągu widokowego??? Gdzie te "zielone korytarze" w miastach i na osiedlach, którymi szczycą się wszelkiej maści urzędnicy, planiści, architekci i deweloperzy??? Jak słyszę kolejne reklamy typu "zamieszkaj na zielonym/ekologicznym osiedlu w puszczy..." to robi mi się nie dobrze. Kolejny szczyt głupoty na Prawobrzeżu. Tam naturalną barierą miasto-dzika przyroda Puszczy Bukowej była od kilkudziesięciu lat Autostrada A6. Niestety i tą granicę przekroczono i powstają nam piękne nowe osiedla w dolinie potoku Rudzianka w granicach parku krajobrazowego lub jego otuliny. Więc jaki jest sens istnienia parku krajobrazowego, bo oprócz magazynu drewna i rezerwuaru miejsc pod budowę nowych osiedli to powoli inne cele schodzą na dalszy plan... Szkoda, że marnujemy to co dostaliśmy za darmo i to w majestacie prawa... Miasto to nie tylko ulice, biurowce i osiedla, kto tego jeszcze nie zrozumiał nie powinien gospodarować Naszym Miastem...
|
|
|
-
Iwmali
-
-
Łazik
-
-
-
|
My chyba tą drogą Siadło Górne - Kurów próbowaliśmy dostać się na ten punkt widokowy, tylko go nie znaleźliśmy. Pamiętam, że przechodziliśmy koło jakiegoś ośrodka wczasowego, mijając go po lewej stronie...później w dole było bagienko a my idąc dalej wyszliśmy z powrotem na drogę do Siadła Dolnego. Nie wiem, może my coś pokręciliśmy albo tam wszystko jest pokręcone!
|
|
|
-
Chris
-
-
Pustelnik (KK)
-
-
-
|
Za wcześnie skręciliście w lewo. Należy iść dalej asfaltową drogą po górą i za zakrętem w drugą polną drogę. Niestety teraz przy tej drodze stoi budka wartownika a przejazdu broni szlaban na strzeżone osiedle. Trzeba się przyzwyczaić bo tak będzie wszędzie.
|
|
|
-
Iwmali
-
-
Łazik
-
-
-
|
Dzięki, przy okazji spróbujemy tam się dostać, nie wiesz czy ten strażnik wpuści nas na ten punkt widokowy?
|
|
|
|