Puszcza Bukowa - informacje, mapy, forum, galeria.

Logowanie

Sonda

Jak, według Ciebie, powinno wyglądać zagospodarowanie turystyczne leśnych obszarów w Puszczy Bukowej?

Witamy, Buczynowy Ludku
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

Wieża obserwacyjna na Bukowcu
(1 przeglądających) (1) Gość
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Wieża obserwacyjna na Bukowcu

1 rok, 9 mies. temu Wieża obserwacyjna na Bukowcu #878

Witam!
Na najwyższym wzniesieniu Wzgórz Bukowych - Bukowcu znajduje się wieża obserwacyjna, na którą (przynajmniej jak byłem tam kilka lat temu) był umieszczony zakaz wstępu. Nie wiem na ile on jest aktualny i czy wieża nadal spełnia swoją funkcję przeciwpożarową. Ze szczytu wieży musi roztaczać się przepiękny widok na Szczecin, czego niestety nie ma u jej podnóża, bo na Bukowcu rosną gęsto wysokie drzewa. Czy ktoś z Was był na tej wieży? Czy zakaz wstępu nadal jest aktualny?
Pozdrawiam serdecznie!

1 rok, 9 mies. temu O:Wieża obserwacyjna na Bukowcu #879

• mikesz
Zakaz wstępu był tam co najmniej 12. 04. br.
Na furtce ktoś usunął drut kolczasty aby swobodniej można było przeskoczyć. Pierwsze "piętro" oddzielone jest od "drugiego" włazem i zamknięte na kłódkę.
Przy okazji;
Dzisiaj tamtędy przechodziłem i kawałek czerwonego szlaku jest zamknięty z powodu wycinki. Jest to odcinek kiedy schodzimy z asfaltu ( idąc od strony Podjuch ) w kierunku na wieżę. Nie zachodziłem pod wieżę właśnie z powodu wycinki. Więc nie wiem czy coś się tam zmieniło...

1 rok, 9 mies. temu O:Wieża obserwacyjna na Bukowcu #880

• witt
  • Włóczykij
Przez jakiś czas po wybudowaniu obiektu nie był on zamknięty. Odwiedziłem wtedy jej szczyt i widok był przedni. Ale to nie jest wieża widokowa dlatego szybko ją zabezpieczono przed postronnymi. Może i dobrze bo wiadomo jak by wyglądała w środku.. Choć mi osobiście szkoda że już pewnie nigdy tam nie wejdę. Pozdrawiam

1 rok, 9 mies. temu O:Wieża obserwacyjna na Bukowcu #881

• mikesz
witt napisał:
nigdy tam nie wejdę. Pozdrawiam

Nigdy nie mów nigdy

1 rok, 9 mies. temu O:Wieża obserwacyjna na Bukowcu #882

Szkoda... Dzięki za odpowiedzi.

1 rok, 8 mies. temu O:Wieża obserwacyjna na Bukowcu #884

Takie małe post scriptum: Wczoraj byłem pod Wieżą Bismarcka i naszła mnie taka smutna refleksja, że Szczecin ma tak fenomenalne warunki przyrodnicze i ukształtowanie terenu a tak niewykorzystany potencjał turystyczny od czasu II wojny światowej - zamknięta wieża obserwacyjna na Bukowcu, Wieża Quistorpa w ruinie (malowniczej, chociaż stopniowo rozbieranej), Wieża Bismarcka pomału niszczejąca i zamknięta dla zwiedzających... No ale to już temat na inny portal, więc przepraszam za tę dygresję, chociaż musiałem to napisać.

1 rok, 8 mies. temu O:Wieża obserwacyjna na Bukowcu #885

• mikesz
Tak naprawdę nie ma czym się przejmować odnośnie "naszej wieży". Nie pełni ona funkcji do obserwowania widoków a jej rolą jest "czesanie terenu" przy zagrożeniach pożarowych.

Natomiast zgodzę się co do Wieży Bismarcka. Szkoda, że nie można tam wejść na tzw. legalu. Byłem na jej szczycie jeszcze w latach 80. Wąskie kręte schody prowadziły na taras "mówców". W środku na takiej dziwnej galerii nie było żadnych poręczy i łażenie mogło być niebezpieczne dla mało rozgarniętych. Również w tych latach "urzędowali" tam sataniści mordując koty.
Ostatni raz byłem tam 23. 02. 2008 r i niestety dostęp do wieży jest zamknięty. Co nie znaczy, że dla chcącego to "wielki trud". Nic nie zmieniło się na samej dzielnicy do tej pory. Przebywanie zbyt długo w tym terenie może być niebezpieczne...

1 rok, 1 miesiąc temu Odp: Wieża obserwacyjna na Bukowcu #1088

Pierwszy raz, więc witam serdecznie wszystkich przy tej okazji.

Byłem na wieży w zeszłym tygodniu (20.03.2011r.). Żeby wejść wystarczy przeskoczyć przez furtkę. Między 1 a 2 piętrem jest "śluza", ale otwarta, więc nie ma problemu. Można nawet wejść do pomieszczenia na samej górze, jest otwarte, wystarczy podnieść klapę, ale tam już nie byłem. Widok zapiera dech, jak również to że trochę się buja. Osobom z lękiem wysokości stanowczo odradzam. Jak będę miał okazję, to dodam zdjęcia, tylko nie wiem jak, zdjęcia duże (ok 6-7mb) szkoda zmniejszać.
Ostatnio zmieniany: 1 rok, 1 miesiąc temu przez Paweł. Powód: literówki

1 rok, 1 miesiąc temu Odp: Wieża obserwacyjna na Bukowcu #1089

• mikesz
Grzesiek16v napisał:
Byłem na wierzy w zeszłym tygodniu (20.03.2011r.). Żeby wejść wystarczy przeskoczyć przez furtkę. Między 1 a 2 piętrem jest "śluza", ale otwarta, więc nie ma problemu. Można nawet wejść do pomieszczenia na samej górze, jest otwarte, wystarczy podnieść klapę, ale tam już nie byłem. Widok zapiera dech, jak również to że trochę się buja. Osobom z lękiem wysokości stanowczo odradzam. Jak będę miał okazję, to dodam zdięcia, tylko nie wiem jak, zdięcia duże (ok 6-7mb) szkoda zmniejszać.

Złamał prawo! złamał prawo! słyszycie! Odradza tylko tym co mają lęk wysokości (czyt. sr*** w pory) baaa i jeszcze za chwilę doda zdjęcia.
Najlepiej 640 x 480 aby nie obciążać zbytnio serwera. Ewentualnie dodaj link np. z fotosika. Jesteś już na tapecie i zaraz zamkną Cię w kryminale tj. za takie stalowe kraty gdzie wielki głupi strażnik będzie z kluczami chadzał
literówka synek się kłania...
przy okazji, brawo dla odpowiedzialnych za zabezpieczenie wieży, jeśli to prawda oczywiście...

1 rok, 1 miesiąc temu Odp: Wieża obserwacyjna na Bukowcu #1090

• Paweł
  • Szaman (KK)
No to sobie Grzesiek16v nagrabiłeś. Niebawem, wpłynie wniosek nadleśnictwa o udostępnienie wszelkich informacji mogących pomóc zidentyfikować Twoją tożsamość
A tak na poważnie, prześlij do mnie te zdjęcia to opublikuję w pełnym rozmiarze.

1 rok, 1 miesiąc temu Odp: Wieża obserwacyjna na Bukowcu #1091

• witt
  • Włóczykij
Ja mam nawet filmik ale nie udostępnię bo mnie zamkną a tak na marginesie skoro chwalisz że wieża otwarta to pozwolę sobie skomentować to cytatem: "...Nie bój, nie bój. Zabiorą..."

1 rok, 1 miesiąc temu Odp: Wieża obserwacyjna na Bukowcu #1107

• rzosia
  • Łazik
byliśmy pod wieża w środku lata 2010 - jednak wewnętrzne posłuszeństwo kazało nam nie wchodzić na górę
z resztą pies i tak nie dał by rady

1 rok, 1 miesiąc temu Odp: Wieża obserwacyjna na Bukowcu #1108

• Paweł
  • Szaman (KK)
No i wszystko jasne ! Wieża na Bukowcu jest właśnie demontowana. Dlatego była ostatnio otwarta. Operator dźwigu powiedział mi że podobno nie przeszła jakiś badań okresowych bo miała wadliwą konstrukcję . Jak ktoś chce zobaczyć historyczną chwilę to szybko na rower i może zdąży - na razie zdjęli budkę z góry. Wieczorem wstawię fotki. A może to złomiarze

Uwaga
To był żart na 1-go kwietnia
Ostatnio zmieniany: 1 rok, 1 miesiąc temu przez Paweł.

1 rok, 1 miesiąc temu Odp: Wieża obserwacyjna na Bukowcu #1109

• Chris
  • Pustelnik (KK)
Wyobraźmy sobie teraz, że żyjemy w normalnym kraju i w miejsce starej wieży postawiona zostanie nowa konstrukcja umożliwiające wejście turystom na taras widokowy. Wieża nie jest ogrodzona płotem z drutu kolczastego i nie jest zamknięta na cztery spusty. Niestety to tylko marzenia bo przecież zwiększenie ruchu pieszego i rowerowego zdewastowało by Puszczę.

Co ciekawe... w innym nadleśnictwie, w innym województwie takową wieżę dostępną dla KAŻDEGO można postawić. Nie ma płotu, drutu kolczastego, kłódek i innych wymyślnych zabezpieczeń. Stoi sobie wysoka wieża w drewna sięgająca ponad szczyty drzew. W dni wolne od pracy schodzą się tam turyści, miłośnicy zjazdów na linach i jakoś to może funkcjonować. Piękna sprawa, prawda? I nie ma nikogo kto sprzedaje bilety!! Dodam tylko że również jest to teren parku krajobrazowego, w pobliżu są rezerwaty przyrody i tereny chronione. Nikt tam jednak nie rozpowiada, że turystyka piesza, rowerowa to samo zło.

1 rok, 1 miesiąc temu Odp: Wieża obserwacyjna na Bukowcu #1110

• jaceke
  • Łazik
doznałem olśnienia na miejscu

1 rok, 1 miesiąc temu Odp: Wieża obserwacyjna na Bukowcu #1111

• Chris
  • Pustelnik (KK)
Oj tam, spacerek/rowerek na pewno dobrze zrobił.

1 rok, 1 miesiąc temu Odp: Wieża obserwacyjna na Bukowcu #1112

• Paweł
  • Szaman (KK)
Niestety, nowa wieża dla turystów raczej nieprędko powstanie bo w tym miejscu nadal stoi i długo jeszcze będzie stać stara
O reformach i nowym podejściu do turystów możemy sobie tylko porozmawiać w kontekście kwietniowych żartów.
Ostatnio zmieniany: 1 rok, 1 miesiąc temu przez Paweł.

1 rok, 1 miesiąc temu Odp: Wieża obserwacyjna na Bukowcu #1116

• Chris
  • Pustelnik (KK)
To ja jeszcze w temacie budowy ciekawego obiektu dodam to:

www.mmszczecin.pl/365644/2011/4/1/nowe-witacze-szczecina--wielkich-wojow?category=news

1 rok, 1 miesiąc temu Odp: Wieża obserwacyjna na Bukowcu #1118

Świetny artykuł ten "witaczach", ubawiłem się przednio.

1 rok, 1 miesiąc temu Odp: Wieża obserwacyjna na Bukowcu #1133

• mikesz
Paweł napisał:
Wieża na Bukowcu jest właśnie demontowana.

Mimo to nadal obowiązuje zakaz wejścia. Wykonawca przejmując obiekt powinien zabezpieczyć to miejsce i odpowiednio oznakować...
sam jestem ciekaw jak to wygląda???
  • Strona:
  • 1
  • 2
Wygenerowano w 0.89 sekundy