Puszcza Bukowa - informacje, mapy, forum, galeria.

Logowanie

Sonda

Jak, według Ciebie, powinno wyglądać zagospodarowanie turystyczne leśnych obszarów w Puszczy Bukowej?

Witamy, Buczynowy Ludku
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

Pomnik przy os. Bukowym
(1 przeglądających) (1) Gość
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Pomnik przy os. Bukowym

4 mies., 3 tyg. temu Pomnik przy os. Bukowym #3079

• Chris
  • Pustelnik (KK)
Przechodząc pod autostradą przy szkole na os. Bukowym, na jednym ze wzgórz stał pomnik. Jest oznaczony na niemieckiej mapie, podpisany jako "Denkmal" - pomnik bez żadnej dodatkowej nazwy. Szukałem jakichś informacji ale niestety nic nie znalazłem pomimo wielu zdjęć i opisów innych pomników.

mapka_denkmal.jpg

Poszedłem w teren, zobaczyć co jest na miejscu. Nie spodziewałem się tam niczego wielkiego i faktycznie, szczyt jest pusty. Pozostało kilka kamieni ułożonych w okrąg. Zwraca uwagę niewielka ilość zaprawy.

Zdjecie0103.jpg

Obszedłem wzgórze dookoła. Na stokach wala się sporo pozostałości po cokole ułożonym z kamienia, spojonych zaprawą cementową. Duża ilość fragmentów świadczy, że o tym że pomnik miał znaczne rozmiary.

Zdjecie0096.jpg

Na koniec, wśród liści ukazał się fragment płyty betonowej z inskrypcją. Niestety fragment ten jest za mały żeby odczytać cokolwiek.

Zdjecie0092.jpg

Czy ktokolwiek wie, słyszał coś na temat tego pomnika? Jakiej informacje kiedy powstał? Komu/czemu był poświęcony?
Ostatnio zmieniany: 4 mies., 3 tyg. temu przez Chris.

4 mies., 3 tyg. temu Odp: Pomnik przy os. Bukowym #3081

• Zenon
  • Wędrownik
W ktorym roku pojawil sie on na mapie?

4 mies., 3 tyg. temu Odp: Pomnik przy os. Bukowym #3086

• Chris
  • Pustelnik (KK)
Zenon napisał:
W ktorym roku pojawil sie on na mapie?

Tu jest trochę niejasna sprawa. Nie mam dostępu do kompletu map więc ciężko mi odpowiedzieć. W przewodniku po Puszczy z 1910 roku nic o nim nie ma. Podobno jest na mapie wydanej przez Buchheide Verein w 1908. Dlaczego nie ma go w późniejszym wydawnictwie, nie wiem. Na 100% wiem, że jest na mapach, na których jest autostrada, a więc po 1938 roku. Jeśli ktoś ma mapy z lat 1908-1938 to może prześledzić jego pojawienie się.

4 mies., 2 tyg. temu Odp: Pomnik przy os. Bukowym #3090

• Swaq
  • Pustelnik (KK)
Za sprawą nacisków (dzięki Chris) udało mi się odszukać uhonorowaną osobę.

Jest nim Heinrich Meyerinck, nadleśniczy.

Jego życiorys w skrócie:

ur. 6.12.1786 Magdeburg, zm. 18.9.1848 Stettin (Szczecin).

Studiował w Halle nauki przyrodnicze. Po zdaniu egzaminu na leśniczego w 1818 otrzymał posadę jako Nadleśniczy w Grüneberg nad Elbą. W 1823 został przeniesiony do nadleśnictwa Lödderitz koło Dessau, gdzie pozostał do 1844 (od 1829 jako leśniczy).
Meyerinck został w 1845 przeniesiony do Stettin (Szczecina) jako nadleśniczy, gdzie mieszkał do swojej śmierci.

Heinrich będąc w Lödderitz prowadził szereg badań, między innymi obserwacje zachowań siedlisk i klimatów, prowadził akcje ochrony przyrody w ramach obowiązującego prawa.
Pruskie centrum szkoleniowe leśnictwa w Eberswalde zawdzięcza mu powiększenie swoich zbiorów o rzadkie okazy ornitologiczne.

Profesor J.T.C. Ratzeburg nazwał na jego cześć owada Xiphydriophagus meyerinckii (lub Pteromalus Meyerinckii).
Zrzutekranu2011-12-29o20.14.32.jpeg

Poniżej owad z tej rodziny:

Kto i kiedy zniszczył pomnik nie wiem... Każdy wie dlaczego (widoczny z daleka, na wzniesieniu, chęć mszczenia się za krzywdy etc.).

Mam nadzieję, że wątek się rozwinie i dowiemy się więcej o tej osobie jak i losach pomnika.
Ostatnio zmieniany: 4 mies., 2 tyg. temu przez Swaq.

4 mies., 2 tyg. temu Odp: Pomnik przy os. Bukowym #3095

• Paweł
  • Szaman (KK)
Pomnik na mapie z 1907 r.

meyer.jpg

i poniżej na mapie Meyera z 1899 r.

meyer2.jpg

4 mies., 2 tyg. temu Odp: Pomnik przy os. Bukowym #3096

• Swaq
  • Pustelnik (KK)
Pomnik powstał dzięki przyjaciołom Nadleśniczego, ponieważ on jako pierwszy zaczął dbać o rozwój Puszczy Bukowej.
Już w roku 1889 został po raz pierwszy zniszczony i odbudowany przez Buchheideverein.

4 mies., 2 tyg. temu Odp: Pomnik przy os. Bukowym #3108

A wiadomo gdzie został pochowany? Bo mniemam, że pomnik to cenotaf (?)

4 mies., 2 tyg. temu Odp: Pomnik przy os. Bukowym #3109

• Swaq
  • Pustelnik (KK)
Może się od Ciebie dowiemy? Fachowcem jesteś. Nie przesadzałabym z nazwą cenotaf, bo ubóstwiany też chyba nie był .
  • Strona:
  • 1
Wygenerowano w 0.83 sekundy