Puszcza Bukowa - informacje, mapy, forum, galeria.

Logowanie

Sonda

Jak, według Ciebie, powinno wyglądać zagospodarowanie turystyczne leśnych obszarów w Puszczy Bukowej?

Witamy, Buczynowy Ludku
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

Oznakowanie puszczy
(1 przeglądających) (1) Gość

TEMAT: Oznakowanie puszczy

6 mies., 3 tyg. temu Odp: Oznakowanie puszczy #2555

• GosiaW
  • Wędrownik (KK)
Jestem mieszkanką osiedla Bukowego od 20 lat, a wędruję po Puszczy Bukowej jeszcze dłużej. Uważam, że dodatkowe (to podkreślam) oznakowanie tras w puszczy jest całkowicie zbędne - trzeba zadbać o to, które istnieje, a nie dostawiać nowe tabliczki. Kto wybiera sie do lasu ma dłuższą wycieczkę, a nie ma orientacji w terenie, musi mieć ze sobą mapę (dla chcącego nie ma nic trudnego - choćby ściągnąć ze strony www.bukowa.szczecin). Kto zna Puszczę, temu tabliczki nie są potrzebne, on wie, dokąd chce dojść. A są takie urokliwe miejsca w Puszczy, gdzie nie tak łatwo dojść (a nie każdy musi, trzeba mieć kondycję,odpowiednie obuwie i czas na przejście dłuższego odcinka trasy, pamiętając, że trzeba jeszcze wrócić). Kto chce odnależć fragmenty zabudowań poniemieckich, pomniki, również pomniki przyrody, źródełka, dowiedzieć się, co tam było, jak się kiedyś nazywały, co pozostało po nich - to też nie jest trudne (np. na tej stronie lub na stronie www.prawobrzeze.eu). W swoim czasie opisywałam zresztą w "Panoramie 7" te miejsca i jak do nich dojść (na pewno nie wszystkie). Jestem również organizatorką coniedzielnych wycieczek pieszych do Puszczy - owszem, na trasach tylko najbliższych i przy ładnej pogodzie spotykamy więcej ludzi, na dalszych już mało - bo to i daleko, i długo, i znacznie trudniej - w takim przypadku tabliczki nie pomogą, bo jak taki przypadkowy turysta dowie się, że na przykład nad jezioro Czarne ma 9 km do pokonania, to go to tylko zniechęci, a nie zachęci, prawdziwy miłośnik Puszczy bez problemu tam trafi (nawet bez mapy).
Byłam ostatnio w Tatrach, trasy tam są doskonale oznaczone, ale by dowiedzieć się więcej szczegółów, turyście niezbędna jest mapa. Nie wyobrażam sobie, żeby co chwila była tabliczka z nazwą mijanej góry, przełęczy czy stawu, po to jest mapa. Kto nie ma orientacji w terenie i porusza się bez mapy, niech lepiej zostanie w domu lub wybierze się na spacer do parku, tam nie zabłądzi, a jak się zmęczy, to odpocznie na ławeczce.

6 mies., 3 tyg. temu Odp: Oznakowanie puszczy #2557

Podzielam Twój pogląd Gosiu. Pisałam niedawno , że nie chciałabym, żeby Puszcza Bukowa stała się trochę większym parkiem z kilkoma rezerwatami przyrody.
Z pewnością nie jestem profesjonalistką ws. PB, więc jest to bardziej głos serca niż głębszej wiedzy przyrodniczej,jednak ogólna wiedza oraz spostrzeżenia,co dzieje się w miejscach łatwo dostępnych, przez które przewala się fala spacerowiczów, skłania mnie do wyrażania takiego właśnie poglądu.
Załączniki:

6 mies., 3 tyg. temu Odp: Oznakowanie puszczy #2570

• skalops
  • Wędrownik
ja również uważam że najlepszym rozwiązaniem było by odnowienie istniejących szlaków i oznakowań niż tworzenie czegoś nowego po co zmieniać formę skoro obecna jest dobra i sprawdzona

6 mies., 3 tyg. temu Odp: Oznakowanie puszczy #2571

• wiking
  • Włóczykij
Czy dobra i sprawdzona ? Raczej nie. Moim zdaniem szlaki powinno się skasować i wytyczyć od nowa odejmując co najmniej 100 km z istniejącej sieci szlaków pieszych a dołożyć ok 100-150 km szlaków rowerowych i konkretny szlak konny lub kilka jego pętli. Oznakować ścieżki dydaktyczne i mamy piknie. To tak w skrócie

6 mies., 3 tyg. temu Odp: Oznakowanie puszczy #2572

Szanuję Twoją wiedzę i doświadczenie , ale to co proponujesz ,to rewolucja.
Rewolucje nie wychodzą raczej nikomu na dobre, bez względu na dziedzinę życia , w której dokonują się, lub dokonujemy ich sami.
To, co proponujesz, to ogromny nakład kosztów, setki map do wyrzucenia, stron internetowych do "przerobienia" i nie wiem, o czym jeszcze mogłabym wspomnieć. O pracy Nadleśnictw, Kół Łowieckich... rety , nie wiem kogo jeszcze. A ja bardzo lubię te szlaki, które są. Jeżeli mi się któryś mniej podoba, to wybieram kombinację szlaków. Ale żeby zaraz kasować?(Chyba to była jakaś prowokacja;))
Owszem, chodząc po P B staram się zapamiętać , które drogi, odcinki szlaków można pokonywać rowerem amatorsko, nie wyczynowo, które są do pokonania zimą. Rzeczywiście brak szlaków rowerowych oznakowanych,czy może dobrze byłoby , gdyby ich było więcej.No i niektóre istniejące giną , ale na szczęście odnajdują się
Jednak , Wikingu, porzuć myśli o rewolucji szlakowej.
Z poważaniem Ela1302

6 mies., 3 tyg. temu Odp: Oznakowanie puszczy #2574

• wiking
  • Włóczykij
To żadna rewolucja. To zwykła konieczność. Należy zmodyfikować sieć szlaków turystycznych. To ciężka i żmudna praca zespołu ludzi. Jednak niezbędna. Sieć nijak się ma do aktualnych potrzeb, nikt nie jest w stanie jej utrzymać. Drogi są niszczone oraz zarastają. W wielu miejscach są sprzedane wraz z gruntami i stanowią własność prywatną.

Szlak ma mieć sens a nie sentyment. Ja też straciłbym całą swoją pracę a zmiany są konieczne i to nie tylko moja opinia. Mapy wydrukuje się nowe. A praca w terenie to około 30 dni po roku planowań, sprawdzeń terenu etc. etc. Prędzej czy później dojdzie do uporządkowania sieci szlaków w PB - to nieuniknione.

System szlaków pieszych stworzony głownie za komuny jest nieefektywny. Jeżdżę po całym województwie inwentaryzując szlaki i zauważam to bardzo często. Zerowy ruch turystyczny. Jak może być obecnie użytkowany 40 km szlak pieszy do wędrówki, skoro PKS-y jeżdżą bardzo rzadko, linie kolejowe sa zamykane - a na tym bazuje wiele szlaków. Nie mówiąc już o bazie noclegowej czy chociażby miejscach biwakowych. niestety pewna epoka się skonczyła i szlaki trzeba rownież modyfikowac jak ustroje polityczne, sprzedaż .... . Szlak ma być dla ruchu turystycznego a nie sam dla siebie i grupki sentymentalnie nastawionych do niego ludzi. Ci co znają teren poradzą sobie i zmienią szlak. Ci co nie znają i kupią mapę będą klęli na twórców mapy, na administratorów szlaków, na leśników i kogo się jeszcze da, gdy będą grzęźli po kolana w błocie, szukając oznakowań i widzą stare zardzerwiałe kierunkowskazy.

Czy to rewolucja, czy zwykła oszczędność, integracja, ukierunkowanie ? Zwykła konieczność również w PB.

6 mies., 3 tyg. temu Odp: Oznakowanie puszczy #2575

• Chris
  • Pustelnik (KK)
Też nie nazywałbym tego rewolucją, tylko koniecznością. Szlaki wyznaczone ponad 30 lat temu, albo i dawniej przechodzą obecnie przez uprawy leśne, grunty orne, tereny prywatne, giną w zaroślach itd. Brak szlaków konnych, typowo rowerowych powoduje niepotrzebne zagrożenia dla turystów. Osoby zajmujące się tematem już od dawna mają w planie rewizję szlaków, zarówno znakarze, miłośnicy Puszczy jak i gospodarze terenu. Potrzebny jest impuls żeby to zrobić i może dzisiejsze spotkanie takim będzie. Spotkają się na nim wszyscy, którzy mają coś w sprawie do powiedzenia.
Ostatnio zmieniany: 6 mies., 3 tyg. temu przez Swaq. Powód: int

6 mies., 3 tyg. temu Odp: Oznakowanie puszczy #2576

• Chris
  • Pustelnik (KK)
Spotkanie w UM odbyło się w atmosferze dialogu i ogólnego zrozumienia. Poza gospodarzem, Dyrektorem Wydziału Sportu i Turystyki obecny był Mariusz Szałkowski (inicjator spotkania), Nadleśnictwo, przedstawiciele zachodniopomorskiego oddziału PTTK, Robert Filipski (szlaki zachodniopomorskie), Edward Zadorski (współautor najnowszej mapy PB) oraz przedstawiciel Klubu Kniejołaza w mojej osobie. Każdy przedstawił sprawę ze swojego punktu widzenia, naświetlony został problem szlaków w PB ale konkretów nie ma. Miasto, nadleśnictwo czeka na wycenę projektu a takiej nie ma. Wyznaczono kolejny termin na rozmowy, w których weźmie udział przedstawiciel gminy Stare Czarnowo, na której terenie leży większość PB.

Przy okazji spotkania Klub Kniejołaza przygotował raport o stanie oznaczeń, tablic i znaków na terenie PB.
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 6 mies., 2 tyg. temu przez Chris.

6 mies., 3 tyg. temu Odp: Oznakowanie puszczy #2577

• wiking
  • Włóczykij
Ja uważam spotkanie za udane. Mam nadzieję że po kilku kolejnych spotkaniach wypracujemy uniwersalny system informacji kt,ory obejmie całą puszczę. Myślę że spotkanie zainicjowane przez Mariusza Szałkowskiego było dobrym rozwiązaniem. Włożył kij w mrowisko. Rozhulał dyskusję, nowe propozycje. Mam nadzieję że uda się osiągnąć 100% kompromis a puszcza zostanie odpowiednio oznakowana przy głosach wszystkich specjalistów i ciał opiniotwórcze .

6 mies., 3 tyg. temu Odp: Oznakowanie puszczy #2578

• Chris
  • Pustelnik (KK)
Po 15:30 w Radio Szczecin będzie wyemitowany materiał o znakach w PB.

6 mies., 2 tyg. temu Odp: Oznakowanie puszczy #2601

Niedługo i tak nie będzie gdzie tych tablic stawiać... Kolejne osiedla i działki budowlane w Puszczy i na jej obrzeżu mnożą się jak grzyby po deszczu. Każdy chce przecież mieszkać w lesie, a jak jeszcze można tam za darmo wyrzucać śmieci to jest po prostu raj na ziemi. Za 5 lat pewnie zgłosi się jakiś developer z pomysłem wybudowania osiedla na Bukowcu i zapewne zadziwiająco szybko dostanie zgodę. Przecież dzis można kupić wszystko, nawet las... Aby się przekonać jak będzie wyglądać P.Bukowa za 5-10 lat, zapraszam do P.Wkrzańskiej w okolicach Podbórza, północnego Warszewa, Bukowa i Żelechowej. Kiedyś piękne tereny leśno-łąkowe z widokami na Szczecin, dziś bród, smród i szczekanie psów a domy włażą dosłownie do lasu... Do tego dochodzą zasypane potoki, a o punktach widokowych pozostało tylko wspomnienie. Zero estetyki i zero harmonii z krajobrazem i przyrodą. Każdy developer robi co chce po swojemu, a efekt jest opłakany. Po prostu slumsy XXI wieku bez zieleni miejskiej i bez naturalnych zielonych korytarzy. Vivat Floating Garden!!!

6 mies., 2 tyg. temu Odp: Oznakowanie puszczy #2602

• jaceke
  • Łazik
Co Ty gadasz endymion2000, ponoć wszyscy jesteście już przekonani do pomysłu pana Szałkowskiego - zobaczcie na portal Bukowe, musi być duże ciśnienie na przeforsowanie inwestycji - gość nie cofa się przed niczym i robi na siłę dobry klimat wokół sprawy!

6 mies., 2 tyg. temu Odp: Oznakowanie puszczy #2607

Witam wszystkich. na Bukowym mieszkam ponad 20 lat, około 15 biegam regularnie po PB i co chce podkreślic - nie czuje się jednym z nielicznych wybrańców,którzy mają wstęp do lasu. Nie mam takiej wiedzy na temat szeroko rozumianego oznakowania szlaków jak Wiking ale pogląd na tę sprawę nasuwa się sam. Podobnie jak Gosia jestem zdania że tablica informacyjna nie zastąpi mapy. Rozsądnym wydaje się odnowienie/zmodyfikowanie istniejącego układu szlaków a nie stawianie setek tabic. Nie rozumiem też argumentu że gdyby puszcza była bardziej uczęszczana to co niektóre osoby nie wywalałyby tam śmieci - idąc dalej takim tokiem rozumowania można by stwierdzic że najczyściej powinno byc np. na Polanie Widok albo Harcerskiej....

6 mies., 1 tydzień temu Odp: Oznakowanie puszczy #2655

• Chris
  • Pustelnik (KK)
W dniu 9 listopada odbyło się drugie spotkanie w sprawie tras turystycznych i ich oznakowania.

Na spotkaniu były wszystkie zainteresowane strony:
- Wydział Sportu i Turystyki UM Szczecin
- Nadleśnictwo Gryfino (gospodarz terenu)
- Gmina Stare Czarnowo (właściciel terenu)
- Pałac Młodzieży
- Zachodniopomorski Oddział PTTK
- Mariusz Szałkowski (pomysłodawca oznakowania PB)
- Robert Filipski (Wiking, znakarz szlaków)
- Maciej Kostyra i Edward Zadorski (współtwórcy mapy PB)
- Piotr Romanicz (UG Gryfino i Lokalna Organizacja Turystyczna)
- Klub Kniejołaza / bukowa.szczecin.pl

Po przedstawieniu opinii każdej z instytucji i osób rozpoczęła się merytoryczna dyskusja, której wynikiem był konkretny plan i podział zadań.

Przy głównych, najbardziej uczęszczanych wejściach na teren Knieji Bukowej mają stanąć duże tablice ze schematyczną mapą Puszczy (drogi, szlaki, miejscowości, jeziora itp) oraz wydzieloną częścią na "zbliżenie" najbliższej okolicy. Na mapie zaznaczona będzie także pozycja "tu jesteś" dla lepszej orientacji oraz naniesione zwyczajowe nazwy dróg. Tablice mają stanąć tylko przy wejściach do lasu oraz miejscowościach dookoła PB. Wykonania projktu tablic podjął się Mariusz Szałkowski.

Drugim elementem oznakowania będą kamienie leżące przy skrzyżowaniach z grawerowanym napisem (nazwa drogi, współrzędne GPS, kierunek gdzie dotrzemy daną drogą, odległość do ważnego punktu). Kamieni ma być ok 50-60 i pokrywać będzie to większość skrzyżowań w najbardziej uczęszczanych rejonach Knieji. Zadania podjął się Klub Kniejołaza.

Kolejnym ważnym ustaleniem był przegląd i poprawienie istniejących szlaków turystycznych, skasowanie fragmentów nieaktualnych (S3, tereny prywatne, zalane, prace gospodarcze Nadleśnictwa) oraz wyznaczenie tras profilowanych pod jazdę konną, rowery, nordic walking, narciarstwo biegowe. Powołane zostały 2 zespoły to wykonania niezależnej pracy. PTTK ma przedstawić swoją propozycję, drugi wariant ma przedstawić Robert Filipski i Maciej Kostyra.

Na kolejnym spotkaniu, 12 grudnia, przedstawione zostaną wyniki prac zespołów zadaniowych i zapadną decyzje, które mam nadzieję, doprowadzą do uporządkowania tras turystycznych oraz lepszego ich oznakowania.

Propozycje miejsc gdzie miała by stanąć duża tablica z mapą Knieji Bukowej:
- Os. Bukowe, ul. Chłopska
- Os. Bukowe, Szkoła
- Os. Bukowe, ul. Akwarelowa
- Zdroje, ul. Mączna
- Zdroje, ul. Kopalniana (jez. Szmaragdowe)
- Podjuchy, ul. Smocza
- Podjuchy, przy Hotelu Panorama
- Leśniczówka Podjuchy
- Binowo
- Kołowo
- Chlebowo
- Żelisławiec
- Glinna
- Dobropole
- Stare Czarnowo
- Kołbacz
- Jezierzyce
- Śmierdnica
- Płonia (tereny rekreacyjne)
- Kijewo (pętla)
- Kijewko (węzeł szlaków)
- parking przy Drodze Kołowskiej (głaz Serce Puszczy)
- w przyszłości możliwy parking przy Przełęczy 3 Braci
Ostatnio zmieniany: 6 mies., 1 tydzień temu przez Chris.

6 mies., 1 tydzień temu Odp: Oznakowanie puszczy #2656

• wiking
  • Włóczykij
Mam nadzieję, że te głazy staną również na węzłach szlaków turystycznych aby zawsze było wiadomo gdzie ten szlak prowadzi. Bo to że będzie tylko oznaczony to mało. Ważne aby turysta wiedział gdzie idzie. Tym bardziej że kolory szlaków w PB się powtarzają i jeśli ktoś się zakręci może wyjść w zupełnie innym miejscu. Mapa mapą ale jak wiemy nie każdy ja bierze.

z Gryfina w zebraniu uczestniczył Piotr Romanicz.

6 mies., 1 tydzień temu Odp: Oznakowanie puszczy #2657

• Paweł
  • Szaman (KK)
Ufff... żadnego dodatkowego ustrojstwa w Puszczy Osobiście uważam, że szkoda pieniędzy na te mapy, na obrzeżach Puszczy, ale sponsorzy może jeszcze nie szykują się na drugą falę kryzysu Wiking, głazy i tak będą, w zdecydowanej większości, przy szlakach - te szlaki są praktycznie wszędzie.
Ostatnio zmieniany: 6 mies., 1 tydzień temu przez Paweł.

6 mies., 1 tydzień temu Odp: Oznakowanie puszczy #2658

• wiking
  • Włóczykij
Najlepiej pozostać w epoce kamienia łupanego

6 mies., 1 tydzień temu Odp: Oznakowanie puszczy #2659

• Paweł
  • Szaman (KK)
Jeśli chodzi o obszary naturowe, to chyba właśnie o to biega Ale skoro tablice z mapami będą stać na obrzeżach, to problemu przyrodniczego nie ma.

6 mies., 1 tydzień temu Odp: Oznakowanie puszczy #2660

• Chris
  • Pustelnik (KK)
wiking napisał:
Mam nadzieję, że te głazy staną również na węzłach szlaków turystycznych

Nie również a przedewszystkim na węzłach. Drogowskazy będą przy wszystkich głównych (turystycznie) skrzyżowaniach i części mniejszych, na przecięciach szlaków z drogami, tak aby turysta wychodząc z małej ścieżki na drogę wiedział gdzie ona prowadzi w obu kierunkach. Na dniach usiądziemy do planowania z mapą, następnie będzie robota w terenie i na pewno podzielimy się wynikami prac z Tobą.

6 mies., 1 tydzień temu Odp: Oznakowanie puszczy #2661

• wiking
  • Włóczykij
Chodzi o to aby na szlaku była informacja !! Mapy powinny stać również na głównych węzłach szlaków i tras turystycznych. Same szlaki muszą być też zreorganizowane co na szczęście będzie czynione. Nie chodzi o to aby napstrykać tablicami las. Ale o to aby z sensem je umieścić tam gdzie istnieje realna potrzeba. Niestety szlaków jest bardzo dużo co utrudnia wyselekcjonowanie takowych miejsc. Cenne przyrodniczo miejca muszą być chronione i temu służą różne formy ochrony. Ukierunkowanie ruchu turystycznego również służy ochronie takich miejsc. Aby ukierunkować ruch trzeba tak wyznaczyć szlaki oraz infrastrukturę informacyjną aby ludzie przemieszczali się tak jak my chcemy.

Chris
Świetnie, bo kamienie uzupełnią miejsca węzłowe, dzięki czemu nie trzeba będzie umieszczać kierunkowskazów w takowych miejscach. Ale na pewno będę dążył do umieszczenia ich w kilku newralgicznych (głównych). Jednak to się z czasem zweryfikuje.
Wygenerowano w 0.97 sekundy